22 Listopada 2024 20:54:09
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.21.248.105
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » TP-Link
 Drukuj wątek
Tp-link z WISP
sierran
Tak jak w temacie. Może opiszę najpierw moją sytuację. Posiadam dom w górach gdzie niestety tylko internet radiowy. Posiadam aktualnie antenę na dachu lecz mam bardzo słaby sygnał (17%) i niestety wyciągam tylko 1MB downloadu na /0.10MB uploadu. Okazuje się że problemem też może być długość kabla antenowego (ok. 10 metrów) więc postanowiłem zakupić router, postawić go blisko anteny a dalej ethernetem do switcha i do komputera. I tutaj się rodzi kilka pytań. Czy w WR1043ND poprzez open wrt uzyskam tryb WISP ? jak tak to czy jest możliwe pobieranie internetu przez jedną antenę a przez 2 nadawanie ?. Jak w WR1043ND jest to nie możliwe to jak wygląda sytuacja w WR743ND. Widzę że coś startują już z openWrt lecz czy będzie działał tryb WISP ? No i chyba ostatnie pytanie czy zawsze uratuje routerek przez bootloader kiedy posiadam kabelek z wyjściem TTL (Mam te wyjścia na kontrolerze arduino).

Pozdrawiam

iroc
Chodzi Ci zapewne o tryb repeater. Rutery z wbudowanym 1 torem radiowym radzą sobie bardzo mizernie, moim zdaniem lepiej zaopatrzyć się w ruter z dwoma radiami.
Poza tym poczytaj o zasilaniu PoE. Kabel to przeflashowania z pewnością się przyda kiedy soft się wysypie.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

qba
http://allegro.pl/tp-link-tl-wa5210g-ap-indoor-outdoor-54mbit-gw-d2d-i1554975681.html

na dach, oraz jakis inny do domu

sierran
iroc: Tak o repeater. Ale jak by nie działał to czy tryb WISP działał ? Wracając do WR743ND. Czy w Open WRT pod tym routerem będzie możliwe używanie trybu WISP.

qba: Takie coś pewnie dostawca mi zamontuje lecz innej firmy. Ale popytam i zobaczę Smile Możliwe że kupie coś takiego w technologi 5GHz

piotrg
napisałeś, "wyciągam tylko 1MB downloadu na /0.10MB uploadu" a ile daje Tobie dostawca?

Jeżeli chcesz kupić na 5 ghz to masz okazję (podobne urządzenie jak proponował qba) http://aukcjewp.wp.pl/ovislink-airmax...25015.html

Czemu sie uparłeś pod ten WR743ND oraz Open WRT?
(skoro sprzęt do odbioru ma dostarczyć dostawca usługi)

Nie kombinuj i nie szukaj zbędnych kosztów.
(puszka na AP, przewód zasilający, wtyczki, gniazda konektory, antenę z kablem) + oczywiści Router

Qba podał najlepsze istniejące rozwiazanie - AP, Bridge, Client. Tym bardziej, że masz słaby sygnał o którym sam wspominasz. Do Ciebie należy tylko wybór pomiedzy 2,4 a 5 GHz urządzenia na dach podlączanego skrętką z PoE do routera lub kompa. Natomias w domu (wewnątrz) masz wszelaki wybór routerów z Open-WRT, DD-WRT lub Tomato oraz mozliwości inwencji.
Napisz wprost ile na Router możesz poświęcić grosza np 200 -250 zł. i co ma dokładnie robić lub czego oczekujesz (np. ma działac na N 150 lub 300, piorytet port USB)

Opisując dom podaj ile masz kondygnacji, czy net ma być wszędzie czy tylko w jednym pomieszczeniu lub kondygnacji.
Nie oczekuj od WIFI pokrycia równomiernie sygnałem całego domu.
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

sierran
Troszkę pogmatwałem. Sprzęt do odbioru może dostarczyć dostawca ale ja za niego zapłacę (I pewnie więcej) więc nic nie jest na przeszkodzie bym ja wcześniej zaopatrzył się w sprzęt. I mam dylemat czy przechodzić na 5GHz czy na 2,4 zostać. Dostawca daje mi 3mb/256kb a udaje mi się wyciągnąć ok 1mb/90kb. Do wydania mam 200zł. Uparłem się na 743ND bo jest dość tani i obsługuje WISP czyli bym mógł go podpiąć pod istniejącą antenę i stanowczo uciąć z kabla antenowego który może teraz bardzo tłumić (ok. 10 m uciąć do 4m).

Pozdrawiam.

piotrg
Jak masz wybór to tylko na 5GHz (nie należy się cofać). Sprzęt wskazany powyżej obsługuje łącza do 60 MB.
Jaki masz teraz sprzęt? karta w kompie.
W jakim trybie to działa na B czy G.
Jaka odległość do bazy AP nadawczego
NETGEAR XR700
Asus RT-N66U - Merlin
Buffalo HS-DH320GL LinkStatin (dysk sieciowy)

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 90

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,291,640 unikalnych wizyt