11 Marca 2025 06:02:31
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Komputer Serwer
· [K] Obudowę Kompute...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Ciągle rozłączani...
· Asus RT-AC3200 overc...
· Asus RT-AX86U PRo re...
· Nowe routery: UX, UC...
· Usuwanie plików z d...
· RT AC66U B1
· Zmiana OpenVPN na wi...
· DLNA - problem
· [Howto] Xpenology na...
· Router D-LINK DWP-10...
· Szukam zaproszenia n...
· OptWare - co to jest...
· pi zero vpn client
· Jaki Acces Point?
· oscam na openwrt (ar...
· Jak na FreshTomato z...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Komputer Serwer [0]
· [K] Obudowę Komp... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.134.102.197
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » TP-Link
 Drukuj wątek
Przekierowanie portów
speede77
Witam

Posiadam zewnętrzne IP i łączę się zdalnie z zewnątrz do serwera (pulpit zdalny) ustawionym na WS 2003. Obecnie jest to przez router Linksys WRT54G. Jest ustawiony przekierowany port na zakładce Port Forwarding.
Moje pytanie jak przekierować port na TP Link TL-WR1043ND tak abym mógł się tak samo łączyć. Znalazłem przekierowanie portu na innym TP linku na zakładce Forwarding>Virtual Servers. Z tego co wiem to wszystkie routery (albo prawie wszystkie) mają przekierowania portów.

Nie ukrywam, że jest to pytanie w celu upewnienia samego siebie czy to to samo w Linksysie i TP linku

Pozdrawiam

shibby
kazdy router ma przekierowanie portów tylko na kazdym może to sie inaczej nazywać. Port forwarding = Virtual Servers.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

speede77
Jestem już posiadaczem TP Link TL-WR1043ND ( czy szczęśliwym to zobaczymy). Teraz mając trochę więcej czasu próbuję go skonfigurować. Na razie tak na "sucho" wpisanie haseł, ustawienie bezprzewodówki itp. "Na sucho" bowiem jakbym odłączył starego, a podłączył nowego i konfigurował to pewnie bym usłyszał już po dwóch minutach dlaczego jeszcze niema sieci itd.

Mam pytanie czy tak będzie działać: na routerze w Virtual Servers port (3389) i adres IP wewn. serwera, a z zewnątrz przez pulpit zdalny IPzewnętrze:i ten port (np. 77.625.23.95:3389), abym mógł łączyć się poprzez zdalny pulpit z zewnątrz z Serwerem 2003.

Pozdrawiam

shibby
oczywiscie ze tak, na tym wlasnie polega przekierowanie portu.

Ale jezeli to mozliwe to proponuje ustawic sobie inny port zdalny np 50000 i skierowac co na lokalny ip na port 3389. Wtedy laczysz sie na ip zewnetrzen:50000. Chodzi o bezpieczenstwo by nie wypuszczac portuy 3389 na swiat.

Jeszcze bezpieczniejsze jest uzycie tunelu np stunnel lub openvpn ale to juz wiecej roboty i na oryginale to nie bardzo dasz rade to zrobic.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

FUTURISTA

Cytat

shibby napisał(a):Ale jezeli to mozliwe to proponuje ustawic sobie inny port zdalny np 50000 i skierowac co na lokalny ip na port 3389.

Niestety, z tego co zdążyłem się zorientować (bo sam potrzebowałem takiego przekierowania) to TP-Linki chyba nie mają możliwości przekierowania publicznego portu X na prywatny port Y, jest tylko możliwość przekierowania 1 do 1. Oczywiście mam na myśli oryginalne firmware TP-Linka.

buniaczek

Cytat

FUTURISTA napisał(a):

Cytat

shibby napisał(a):Ale jezeli to mozliwe to proponuje ustawic sobie inny port zdalny np 50000 i skierowac co na lokalny ip na port 3389.

Niestety, z tego co zdążyłem się zorientować (bo sam potrzebowałem takiego przekierowania) to TP-Linki chyba nie mają możliwości przekierowania publicznego portu X na prywatny port Y, jest tylko możliwość przekierowania 1 do 1. Oczywiście mam na myśli oryginalne firmware TP-Linka.

Tomato nie to jest soft nawet podobny do softu TPLinka Wink
-------------------------
Netgear WNR3500L || Tomato-K26USB-1.28 RT5x MIPSR2 101V Big-VPN ||
Asus RT-N56U || Asus firmware 3.0.0.3.135 - wygrania w konkursie na openlinksys.info||
[b]Asus RT-N10U v.B1 [small]

speede77
Dzięki za wszystkie podpowiedzi ale mam problem.

Podłączyłem wspomniany router (TP Link TL-WR1043ND). Sieć wewnętrzna działa. Problem jest przy połączeniu zdalnym pulpitu ze serwerem z zewnątrz. Tzn ustawiłem w >Forwarding - Virtual Servers ustawiłem Service Port 3389, IP Address ip serwera i przy połączeniu zdalnym wpisuje IPzewn:3389 połączenia nie ma.

Zdalny pulpit działał już na poprzednim routerze Linksys WRT 54G nawet wpisując IP zewn. w przeglądarce wyświetlało mi się logowanie do routera.
Fakt, że wejściowy port był inny, ale był przekierowany na 3389. Czyli sam port 3389 na serwerze jest odblokowany.

Co jest nie tak?
Mam jeszcze jedno pytanie bo tego nie sprawdziłem czy po każdej zmianie należy zrestartować router?
Edytowany przez speede77 dnia 21-01-2011 20:47

speede77
Witam.

Trochę jestem spóźniony z odpisaniem ale problem rozwiązany. Jak wyłączyłem w Basic Security ALG wszystko zaczęło działać.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 78

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,125
· Najnowszy użytkownik: kellanphil
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

109,370,832 unikalnych wizyt