24 Listopada 2024 15:09:53
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [9]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
13.59.92.247
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT160NL + dd-wrt + rtorrent
wesol
Witam,
chciałbym wykorzystać router do korzystania z sieci p2p. Proszę zwrócić mi uwagę na błędy w moim rozumowaniu, gdyż pierwszy raz zamierzam używać tak zaawansowanego routera do niecodziennego zadania.

Chcę więc kupić podany w temacie router WRT160NL oraz zewnętrzny dysk na usb jako miejsce przechowywania danych. Router ma NAS, więc podpięty dysk będę widzieć w sieci jako dysk lokalny?, zapewniając mi możliwość kopiowania ściągniętych danych na dowolny komputer w sieci?

Chcę wgrać do tego alternatywny firmware, mam na oku dd-wrt. Inny firmware jedynie da mi więcej możliwości konfigurowania routera, szczególnie zależy mi na QoS.

Teraz część planu, która jest dla mnie najmniej pewna. Jak to jest z dodawaniem paczek na router? Czy jeśli router jest z systemem Linux to system ten jest zawsze niezależnie jaki jest firmware? A więc jeśli jest tam system operacyjny to mam komputer o niewielkiej mocy na którym mogę zainstalować sobie praktycznie dowolne oprogramowanie przeznaczone dla systemów Linux?
Kieruje więc pytanie jakie mam możliwości wgrania na router rTorrenta?

Pozdrawiam

Tytan69
Akurat mam ten router i używam z pełnym zadowoleniem Openwrt.
Polecam ten system a do torrentów http://eko.one.pl/?p=openwrt-transmis...ansmission

W kwestii: Mam komputer z niewielką mocą obliczeniową - ogólnie TAK.
W kwestii: Mogę instalować dowolne oprogramowanie dla linux - NIE (tylko takie jakie jest skompilowane dla wybranego systemu). Chyba, że chcesz sam kompilować...
Edytowany przez Tytan69 dnia 05-09-2010 21:20
Openwrt na WRT160NL.

wesol

Cytat

W kwestii: Mogę instalować dowolny system - NIE (tylko takie jakie wspierają ten router).

mówiłem o:

Cytat

dowolne oprogramowanie przeznaczone dla systemów Linux

Tytan69: chyba mnie przekonałeś do openwrt, transmission znałem już wcześniej i wiem, że działa bardzo fajnie.
Czeka mnie teraz sporo lektury jak to wszystko zainstalować. Czy mogę spokojnie wybrać backfire 10.03.1 - rc3?

Tytan69
Bez problemu.
Openwrt na WRT160NL.

wesol
Jaki interfejs graficzny polecacie?
We wcześniejszym poście nie dopisałem że chodziło mi o wersje dla tego routera, czy poprawna to atheros?

Tytan69
Tak szczerze docelowo nie polecam wcale nakładki graficznej.
Torenty będziesz miał przez WWW.

Jako początkujący zacznij od wersji z LUCI.

A w ogóle coś czuję, że zadajesz pytania a nie czytałeś nawet o tym co masz:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=8677

Openwrt na WRT160NL.

wesol
Teraz już wiem, że potrzebuje wersji AR71xx.

Natrafiłem też na test RT-N16. I pytanie czy WRT160NL czy RT-N16.
A myślałem, że zakup routera będzie prosty...

shibby
wrt160nl zdecydowanie nie. Lepszy i tanszy tplink1043nd.

RT-n16 to juz inna bajka (broadcom). Na niego nie ma openwrt ale jest ddwrt i wspaniale tomato - smiem tez twierdzil ze lepiej dzialajacy QoS.

Jest tez mlodszy i tanszy brat rt-n16, a mianowicie netgear wnr3500l.

wszystkie te routery byly testowane na naszym portalu, tak wiec zapraszam do dzialu tsty i recenzje.

Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Tytan69
Przyznam, że nie miałem w rękach 1043nd a parametry (tak naprawdę to switch gigabit) ma istotnie lepsze od wrt160NL. Mimo wszystko ufam Linksysowi bo używam już trzecie pokolenie B)
Edytowany przez Tytan69 dnia 06-09-2010 08:46
Openwrt na WRT160NL.

shibby

Cytat

a parametry (tak naprawdę to switch gigabit)

i radio na nowsze Smile Cene tez ;P

@wesol - jeszcze dopowiem o optware na ddwrt dla ar71xx. Ogolnie jest problem. Czesc najpotrzebniejszych paczek przekompilowalem i dzialaja np transmission ale na dluzsza mete to nieciekawe rozwiazanie. Jak juz kupowac ar71xx to polecam openwrt. Jak broadcoma (czyli rt-n16 lub 3500L) to Tomato.

wesol
Nie napisałem właśnie jaki firmware do tego asusa, a będąc już po przeczytaniu recenzji obu tych ruterów oraz netgeara, wiem że do asusa należałoby użyć Tomato.

Różnica w cenie linksysa i asusa to około 100zł, skłaniam się obecnie do asusa + tomato, wgrałbym ten Tomato 1.27 K2.6 ND USB MOD + ftp/samba server. Jednak jest tam w wadach napisane:

Cytat

- jeżeli już muszę to przydało by się ARP Binding oraz QoS limit

W takim razie pytanie jak to jest z tymi regułami QoS, trzeba coś jeszcze dograć i będzie można je ustawiać?

Czytając o tomato dowiedziałem się, że posiada on Tomato Torrent, problem w tym że ja nie będę mógł go używać, potrzebuje Transmission lub rTorrent, o instalacji innych klientów niewiele znalazłem. Pytanie czy będę mógł używać Transmission?

Kolejna sprawa, różnie to bywa z systemem plików na dysku podłączonym do rutera, najczęściej zalecane jest ext2 lub inny linuksowy system. Sam jestem użytkownikiem windows, więc nie będę miał możliwości kopiowania później plików. Wymagane jest aby na dysku mógł być system plików FAT32 lub NTFS. Chyba, że nie mam racji. Proszę rozwiać moje wątpliwości.
Edytowany przez wesol dnia 06-09-2010 10:27

Tytan69
Jeśli myślisz o odczepianiu dysku i przenoszeniu do Win to FAT32 będzie rozwiązaniem ale nie polecam takich zabaw.
Chyba najlepszym rozwiązaniem w twoim przypadku będzie na stałe podczepiony dysk do routera z systemem ext2 oraz zainstalowanie na routerze serwerka ftp lub samby (polecam ftp bo z sambą wieczne problemy).
Czyli co ci ściągnie router to sobie zabierzesz po ftp na windowsa.

Tomato - ogranicza możliwości.
Openwrt - robisz praktycznie co chcesz.
Edytowany przez Tytan69 dnia 06-09-2010 10:43
Openwrt na WRT160NL.

shibby
@tytan - to co zrobisz na openwrt da rade i zrobic na tomato Smile i odwrotnie. Problemem moze byc tylko wiedza. O openwrt, jego kompilacji i tworzeniu pakietow jest mase informacji. O kompilacji tomato o optware jest bardzo niewiele i trzeba dochodzic do wszystkiego samemu.

@wesol - partycja pod optware musi byc ext2/3. Na fat i ntfs nie zainstalujesz optware (czyli np transmission). Mozesz zrobic tak ze robisz dwie partycje (ext2 i ntfs). Na pierwszej instalujesz optware a na drugiej przechowujesz i sciagasz dane. Co do odpinania dysku to mozna ale nie polecam. Jezeli chcesz go odpinac to trzeba pamietac by najpierw wylaczyc wszystkie programy np transmission i odmontowac konieczne partycje. Dopiero po tym mozna odpiac dysk.

ale i tak najlepiej jest zostawic dysk na stale i tak jak napisal tytan sciagac sobie dane z tego dysku przez ftp lub sambe (otoczenie sieciowe)
Edytowany przez shibby dnia 06-09-2010 10:54

wesol
Odpinać raczej nie zamierzam, tylko dziwi mnie to że jeśli będzie na dysku ext2 na przykład to dysk w otoczeniu sieciowym zobaczę ale plików już nie odczytam, bo windows nie obsługuje takiego systemu plików. Więc muszę zrobić tak jak piszesz shibby, to jedyny sposób żeby kopiować ściągnięte dane przez ftp na system z Windowsem.

Przepraszam ale z dnia na dzień zaczynam być coraz bardziej skołowany, Tomato to hm. program, który działa na optware dystrybucji Linuksa, openwrt to również dystrybucja Linuksa. A z ciekawości dd-wrt to też dystrybucja Linuksa?

Tomato jest taki popularne bo za pośrednictwem gui daje dostęp do zaawansowanych funkcji rutera. Na openwrt również można zainstalować gui takie jak Luci.

Instalując Tomato instaluje również optware?
Muszę jeszcze sporo się dowiedzieć o systemach Unix/Linux.

Dzięki wszystkim za porady.
Edytowany przez wesol dnia 06-09-2010 11:53

Tytan69
Jeśli nie znasz całkiem linuksa zacznij od nauki na sucho na jakimś pececie.
A router kup taki abyś miał możliwość wyboru oprogramowania i sam stwierdzisz z czasem co łatwiejsze/lepsze.

Ale ja obstawiam na Openwrt (Tomato używałem wcześniej nie świadomy kilka lat Wink
Edytowany przez Tytan69 dnia 06-09-2010 15:01
Openwrt na WRT160NL.

shibby

Cytat

tylko dziwi mnie to że jeśli będzie na dysku ext2 na przykład to dysk w otoczeniu sieciowym zobaczę ale plików już nie odczytam,

skad ten pomysl? zobaczysz bez problemu. O to juz niech sie martwi samba a nie ty Smile

Cytat

A z ciekawości dd-wrt to też dystrybucja Linuksa?

tak

Cytat

Instalując Tomato instaluje również optware?

doinstalowujesz. Tutorial jak to zrobic masz na forum w dziale tutoriale.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 81

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,585,148 unikalnych wizyt