Witam. Mam kilka pytań. Linuxa używam już od dłuższego czasu lecz widzę że jego konstrukcja i użytkowanie różni się od zwyczajnego pingwina.
Pytanie nr.1
Mam zamiar kupić WR1043ND. Jak wygląda tam kwestia oprogramowania ? widzę że kość flash jest mała więc będę musiał instalować oprogramowanie na pendrive. I tu moje pytanie, Skąd system wie że np. na pendrive jest zainstalowany jakiś serwer www lub coś innego ?
2.
Czym dokładnie różni się openWRT od ddWRT ? Nie chodzi mi o szybkość działania. Bardziej interesują mnie zmiany w pakietach i czy repozytoria openWRT i ddWRT są zgodne ?
3.
Po "sflashowaniu" routera mogę zapisywać jakieś pakiety do rom'u ? Z tego co widziałem u znajomego na wrt54gl po zainstalowaniu tomato miał jeszcze 700kb w romie.
4.
Jakie jest prawdopodobieństwo uwalenia routera ? Niestety nie mam kabla do odzysku jak bym coś uwalił
5.
Jak wygląda budowanie pakietów dla OpenWRT, ogólna kompilacja programów ?
Chyba na razie tyle Planuje do routera podłączyć drukarkę, pendrive. Będzie miał on za zadanie rozdzielać internet na 3 kompy. Z tego 2 muszą mieć z góry ograniczone pasmo.
Odpowiem tyle ile, umiem (może ktoś dopowie resztę)
ad0
Poczytaj to, co już jest na forum, naprawdę wiele się można dowiedzieć (też wiele z rzeczy, o które pytasz)
ad1
8MB to naprawdę nie tak mało. Nie ma tu środowiska graficznego (nie mam na myśli interfejsu www), a pakiety są przystosowane do konkretnej platformy i zoptymalizowane. Jeżeli jednak potrzebujesz więcej miejsca na programy da się to zrobić na zewnętrznym nośniku (poczytaj http://eko.one.pl/?p=openwrt-external...ternalroot - odpowie na drugą część pytania)
ad2
różnica jest przede wszystkim w ideologii - DD-WRT jest nastawione na obsługę przez przeglądarkę i ma już w sobie prawie wszystko. W OpenWRT GUI jest tylko dodatkiem, podstawowe obrazy mają tylko to, co niezbędne (nawet WiFi nie ma), a wszystko inne doinstalowujesz. Na kompatybilność nie licz.
ad3
ROM to pamięć tylko do odczytu, więc stosowanie tego pojęcia w tym przypadku jest co najmniej niedopowiedzeniem.
Ogólna odpowiedź na to pytanie brzmi: "tak". Z tego, co się orientuję da się zrobić obraz, który nie pozwoli Ci na to, ale te powszechnie używane są do tego przystosowane. Podstawowy obraz OpenWRT nie zajmie Ci nawet połowy pamięci flash. Ja miałem OpenWRT z GUI, Sambą, fto, obsługą vfat, ext2-4, ntfs, serwerkiem www, ddns i jeszcze było miejsce na więcej.
ad4
Mój padł po 10. flashowaniu. Przywróciłem go kabelkiem (naprawdę warto mieć - nie jest drogi) bez lutowania niczego w routerze (otwieranie obudowy nie zrywa żadnych plomb gwarancyjnych).
Ok. Mam jeszcze kilka niejasności. "Czysty" openWrt z oficjalnej strony jest kompatybilny z WR1043ND ? Na forum doczytałem się że tak, jednak ten router na znajduję się na liscie obsługiwanych urządzeń. I rozumiem że "uwalenie" routera to uwalenie bootloadera czyli przy zabawie po "sflashowaniu" przez SSH nie uda mi się go uwalić dość porządnie. Jeszcze chciałbym wiedzieć jaki to ma być dokładnie kabelek.Mówisz że czysty WRT nie posiada obsługi wifi.. Ale mam rozumieć, że"czysty" obsługuje normalne połączenie kabelkiem ?:>
http://downloads.openwrt.org/backfire...03/ar71xx/ - jak widzisz jest tam obraz konkretnie do tego routera, więc można założyć, że jest kompatybilny (lista, o której mówisz, jest chyba do poprzedniej wersji).
Przy zabawach z OpenWRT nie ruszamy bootloadera, więc raczej nie ma szans go uszkodzić. Po prostu czasem coś się źle wgra i bootloader nie jest w stanie uruchomić systemu. Poprzez kabelek gadamy właśnie z bootloaderem.
Poczytaj też dokładniej forum i inne stronki. Nastaw się na szukanie informacji o plikach konfiguracyjnych Ja, w OpenWRT jeszcze chyba nic nie konfigurowałem przez GUI (coś tam próbowałem, ale pliki lepsze ).
Edytowany przez TF dnia 22-04-2010 21:05
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101
Co do CA-42.. Kupiłem oryginalny noki.. No i nie działa.. Chciałem go użyć by uzyskać dostęp do terminala dyskowego.. Nawet nie udało mi się zmierzyć gdzie jest Rx a gdzie Tx :>
openwrt backfire w pelni wspiera tplinka i mozna uzywac oficjalnego. Sa tez dostepne mody np moj lub obsego, bardziej dostosowane pod uzytkownika koncowego. Ten obraz oficjalny prawie nic nie ma w sobie i wiele pakietow trzeba na dzien dobry doinstalowac. Kolejny ich minus to brak wsparcia na external-root a z tego pewnie bedziesz chcial skorzystac.
Zeby uprzedzic nastepne pytanie a co to external-root i po co mi to, odsylam tu
http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
A może będzie ktoś chętny sprzedać gotowy, ładnie obrobiony kabelek ? :>
Przeczytałem http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalroot I dostałem odpowiedzi na swoje pytania :> ale jest jeszcze coś co mnie dręczy Mam rtoorenta i wrzucam konfiguracje do niego. Jak rozpoznam czy plik jest w jffs czy w rom'ie ?. Widzę że są romy openWRT pod tp-link'a.. na pewno nie mają one obsługi wifi ?:> bo z tego co widzę przy kompilacji zaznaczamy Target system i... Target profile.. Który chyba już powinien zawierać podstawowe informacje o routerze. Co do external-root.. napisałeś "Kolejny ich minus to brak wsparcia na external-root a z tego pewnie bedziesz chcial skorzystac.". Tak, będę chciał skorzystać.. Ale nie moge tego pakietu potem sobie doinstalować ? Czytałem o external-root i pisze że fat się nie nadaje.. Ale ext3 nie zajedzie przypadkiem pendrive ? Wydaje mi się że nie jak fat to Ext2.
ROM to pamiec tylko do odczytu. dlatego w tomato czy ddwrt nie mozna edytowac i zapisywac pamieci flash. Dlatego openwrt uzywa pivota roma i jffs jako system preudo zapisywalmy.
Co do softow oficjalnych to tak jestem pewny ze nie maja one w sobie wielu potrzebnych rzeczy do podstawowego dzialania.
co do external-root to niedoczytales ze pakiet MUSI byc w obrazie? nie mozna uzywac z external-root jezeli nie mialo sie w romie juz pakietu odpowiedzialnego za external-root. Doinstalowanie go nic nie da. Musi on byc w romie.
Na pendrive ext2.
Edytowany przez shibby dnia 23-04-2010 17:47
Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM Router:OpenWRT 22.03.4 VM NAS:Synology SA6400 VM VPS:Debian, WWW, Home Assistant Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2 Wi-Fi:Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
"ROM to pamiec tylko do odczytu. dlatego w tomato czy ddwrt nie mozna edytowac i zapisywac pamieci flash. Dlatego openwrt uzywa pivota roma i jffs jako system preudo zapisywalmy." Wiem dlatego się pytam. Jak rozpoznam czy plik jest już a jffs czy w romie ?
A co do external-root. Doczytałem że musi być w obrazie. Ale dlaczego ? Czym różni się program, coś innego trzymane w romie a w jffs ?
To ze pakiet jest odrazu dostepny, jeszcze przed pivotem.
Co do tego czy plik jest tu czy tu to przeciez proste.
Niemodyfikowany plik jest w romie i z niego czytany, Jezeli plik zostanie zedytowany to jest zapisywany w jffs i "zakrywa" oryginalny plik z roma. Czyli jezeli plik istnieje w jffs to jest z niego czytany, jezeli nie ma go w jffs to czytany jest oryginalny plik z roma.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?