Hejka Panowie, nie wiem jak wam, ale mi wcale to tomato z VPN nie działa jeśli chodzi o JFFS, wiadomo, daje się sformatować ale to jedyna rzecz jaką można z tym zrobić, ogólnie problem jest taki sam, nie da się tam nic zapisać.
Ale.....
Po wielu bojach z kompilacją udało mi się stworzyć na bazie Victeka działające tomato ND w wersji 1.25 z działającym JFFS. Ogólnie rzecz biorąc jeszcze nie testowałem, ale dało się już utworzyć folder i coś tam w nim zapisać. Tak czy siak prace nad pełnym darmowym Tomato dla tego urządzenia trwają i co rusz będę dodawał nowe rzeczy, bo zostały mi jeszcze GPIO, VLANY ale to pózniej.
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
nvram set led_override=1
nvram set led_diag=0
nvram set led_dmz=2
nvram commit
reboot
spowoduje to że led oznaczona jako "connected" będzie działała jako diagnostyczna a led WPS jako znacznik "dmz". Aby sprawdzić działanie z lini komend można nimi sterować np.
Ale takie rozwiązanie jest nieeleganckie, dlatego nie spocznę dopuki nie zrobię pełnego wsparcia ot of the box. Jestem uparty i choćbym miał tysiąc manuali przetrząsnąć zrobię to. I napewno nie zrobię tak jak w przypadku cybearteamu, żadnej blokady nie będzie.
Do tego nie trzeba tysiąca manuali - wystarczy postudiować kod.
W plikach
ruter/shared/shared.h trzeba dołożyć nowy model urzadzenia np. MODEL_WL1600GL.
w pliku ruter/shared/id.c w funkcji "get_model" odkomentować i zmienić fragment
@MariuszNM, masz u mnie piwo. Wielkie dzięki, bardzo mi pomogłeś.
W tej chwili pracuję już nie nad victekiem tylko nad oryginalnym kodem tomato. Jak się uda to jeszcze w tym tygodniu wszystko potestuję i umieszczę gotowy link do pobrania z częsciowym supportem dla urządzenia. Bo jeszcze wypadałoby przycisk reset zmusić do pracy.
Edytowany przez lgolebio dnia 27-11-2009 22:46
przyciski definiujesz w pliku /router/rc/buttons.c
a dla led'ów jak będziesz definiował tablicę w pliku router/shared/led.c to numery portów gpio mają być ujemne wtedy będą zapalały się poprawnie.
Powodzenia
nvram set led_override=1
nvram set led_diag=128
nvram set led_dmz=133
nvram set led_wlan=129
nvram set led_aoss=130
nvram set btn_override=1
nvram set btn_reset=131
nvram set btn_ses=132
nvram commit
reboot
po wpisaniu tego mamy:
led "connected" to dioda diagnostyczna
led "WLAN" to wlan
led "Power" to DMZ
led "WPS" to aoss
przyciski:
reset to reset a WPS to przycisk do uruchamiania komen
standardowo przycisk WPS naciskamy i liczymy mignięcie diody diagnostycznej:
0-2 włączmy/wyłączamy radio
4-6 reboot
8-10 shutdown
12-14 komenda z pod zmiennej sesx_script
Edytowany przez MariuszNM dnia 28-11-2009 08:51
if ((which < 0) || (which >= LED_COUNT)) return 0;
switch (nvram_match("led_override", "1") ? MODEL_UNKNOWN : get_model()) {
case MODEL_WRT54G:
if (check_hw_type() == HW_BCM4702) {
// G v1.x
if ((which != LED_DIAG) && (which != LED_DMZ)) return 0;
if (mode != LED_PROBE) {
if (f_read_string("/proc/sys/diag", s, sizeof(s)) > 0) {
b = (which == LED_DMZ) ? 1 : 4;
n = atoi(s);
sprintf(s, "%u", mode ? (n | b) : (n & ~b));
f_write_string("/proc/sys/diag", s, 0, 0);
}
}
return 1;
}
switch (which) {
case LED_AMBER:
case LED_WHITE:
if (!supports(SUP_WHAM_LED)) return 0;
break;
}
b = wrt54g[which];
break;
case MODEL_WTR54GS:
b = wtr54gs[which];
break;
case MODEL_WRTSL54GS:
b = wrtsl[which];
break;
case MODEL_WHRG54S:
case MODEL_WHRHPG54:
case MODEL_WHRG125:
b = whrg54[which];
break;
case MODEL_WZRG54:
case MODEL_WZRHPG54:
case MODEL_WZRRSG54:
case MODEL_WZRRSG54HP:
case MODEL_WVRG54NF:
case MODEL_WHR2A54G54:
case MODEL_WHR3AG54:
case MODEL_WL1600GL:
b = wl1600gl[which];
break;
case MODEL_WZRG108:
b = wzrg54[which];
break;
/*
case MODEL_WHR2A54G54:
if (which != LED_DIAG) return 0;
b = 7;
break;
*/
case MODEL_WBRG54:
b = 7;
break;
case MODEL_WBR2G54:
b = wbr2g54[which];
break;
case MODEL_WR850GV1:
b = wr850g1[which];
break;
case MODEL_WR850GV2:
case MODEL_WR100:
b = wr850g2[which];
break;
case MODEL_WL500GP:
b = -1; // power light
break;
/*
case MODEL_RT390W:
break;
*/
case MODEL_MN700:
b = 6;
break;
default:
sprintf(s, "led_%s", led_names[which]);
if (nvget_gpio(s, &b, &n)) {
if ((mode != LED_PROBE) && (n)) mode = !mode;
goto SET;
}
return 0;
}
if (b < 0) {
if (b == -99) b = 1; // -0 substitute
else b = -b;
}
else if (mode != LED_PROBE) {
mode = !mode;
}
SET:
if (b < 16) {
if (mode != LED_PROBE) {
gpio_write(1 << b, mode);
}
return 1;
}
ten błąd masz nie z tego pliku ty pokazujesz /router/shared/led.c a linker wyskoczył Ci w /router/rc/led.c
Najprawdopodobniej nie masz tego pliku albo to jest probelm Makefile'a bo to jest błąd linkera.
Spróbuj zrobić przed kompilacją "make clean" lub "make distclean".
Edytowany przez MariuszNM dnia 28-11-2009 07:25
Inny problem, który widze, to w tablicy definicji led nie możesz mieć wartości -0, powinieneś wstawić -99. I porawić błąd w źródłach tomato we fragmencie
No proszę nie spodziewałem sie takiego postępu prac. Pierwsze moje tomato z pełnym wsparciem dla tego urządzenia jest już gotowe, na szybko przetestowane więc zapewne ma i wręcz powinno mieć błędy, ale spoko, zgłaszajcie problemy i walcie jak w dym !!
Tomato 1.25
-działa JFFS (zapis, odczyt) około 636kB
-działają poprawnie diody
-vlany są już ustawione out of the box
-działa przycisk reset
OGROMNE podziękowania należą się @MariuszNM, bez jego pomocy nic bym nie wskurał !!!
ZASYSAJCIE a @obsy'ego proszę u umieszczenie go w dziale download ale jako wersję beta.
http://chomikuj.pl/lgolebio/Dokumenty/tomato-ND-1_25.trx
Edytowany przez lgolebio dnia 30-11-2009 18:26
Szczerze - jeszcze za wcześnie na to. Poinstalują to ludziki a potem będą krzyczeć że coś nie działa. Wytestujcie to, sprawdźcie - i zrób wersję 1.26 z tego. Jak będzie gotowiec to wstawimy.
@lgolebio -jeżeli nie zrobi Ci to problemu, to wystaw gdzieś wybrane pliki źródłowe, które zmieniłeś. Z chęcią je przejrze i może czegoś się doszukam. Tylko wten sposób mogę coś posprawdzać bo do poniedziałku nie mam dostępu do tego ruterka.
Fajnie by było żeby wszystkie poprawki były też na sofcie Victek-a :-) z ND ... jestem przyzwyczajony do jedo superowego Quos limit-era :-) w wersji oryginalnej Tomato raczej go nie znajde :-)....ale i tak wielkie dzięki bo jak widać niedługo wszystko będzie OK !
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?