02 Maja 2025 11:58:16
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Router do światłow...
· r6400v2 bład przy u...
· [sprzedam] Asus RT-A...
· Netia IPv6
· Multiroom N z wykorz...
· [S] Ubiquity Edgerou...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Nowe routery: UX, UC...
· asus rt-ax86u pro z ...
· Zmiana OpenVPN na wi...
· [S]UBIQUITI EdgeRout...
· Zaawansowana konfigu...
· ByPass VPN dla wybra...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Komputer Serwer
· Ciągle rozłączani...
· Wersje Freshtomato d...
· FreshTomato- WAN inn...
· Pojemniki na FreshTo...
· [K] Obudowę Kompute...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Router do świat... [7]
· r6400v2 bład prz... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [152 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 420
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.132.192
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: PORTAL :: » Tutoriale
 Drukuj wątek
Multiroom N z wykorzystaniem openVPN
WojtekPL
Wykluczyłem problem z RJ- ponieważ próbowałem na dwóch różnych kablach, a poza tym jak odłączę kabel od dekodera i podłączę do laptopa to momentalnie otrzymuje prawidłowy adres.
Więc obstawiam na trefny port w dekoderze.
Dziś w punkcie sprzedaży nic nie załatwiłem, poprosiłem o wymianę dekodera lecz powiedzieli mi że najpierw serwis musi to sprawdzić.
Jutro zadzwonię i ewentualnie podjadę do serwisu nc+

Dzięki za pomoc.

Połączony z 30 June 2015 19:42:18:
Wymienili mi dziś dekoder od ręki, nawet nie sprawdzali usterki.
Podłączyłem nowy i od razu dostał prawidłowy adres. Telewizja działa jak należy Wink
Mam nadzieje że to już koniec niespodzianek.
Edytowany przez WojtekPL dnia 30-06-2015 19:42

mariojas
Witam
Próbowałem postawić VPN wg powyższego poradnika. Niestety nie udało się - podczas próby zapisania ustawień serwera dostaję komunikat "Invalid netmask" a następnie komunikat o niezachowaniu zakresu liczby (nie podano jakiej). Router to Asus N10U z tomato, firmware: tomato-K26USB-1.28.RT-N5x-MIPSR2-130-VPN

hermes-80
Jakieś logi?
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

mariojas
Przy zapisywaniu ustawień nie generuje żadnych logów.

shibby
invalid netmak to chyba wiadomo. Ponadto nic nie piszesz czy używałeś tun czy tap oraz cyz robiłeś czyszczenie nvram po wgraniu v130.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Unifi USW-Lite-16-PoE
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

mariojas
No właśnie nie było wiadomo co to za invalid netmask, skoro była dobra. A co używałem? No to co jest w poradniku.
Ale coś zaczęło (chyba) działać. Wina leżała po stronie usera, czyli brak czyszczenia nvram, po tym zapisał ustawienia normalnie.
Nie wskazuje statusu serwera VPN. Logi przy uruchamianiu serwera:

Jan 1 01:25:43 unknown user.info kernel: tun: Universal TUN/TAP device driver, 1.6
Jan 1 01:25:43 unknown user.info kernel: tun: (C) 1999-2004 Max Krasnyansky
Jan 1 01:25:43 unknown user.info kernel: device tap21 entered promiscuous mode
Jan 1 01:25:44 unknown user.info kernel: br0: port 3(tap21) entering forwarding state
Jan 1 01:25:44 unknown daemon.notice openvpn[865]: OpenVPN 2.3.6 mipsel-unknown-linux-gnu [SSL (OpenSSL)] [LZO] [EPOLL] [MH] [IPv6] built on Jun 8 2015
Jan 1 01:25:44 unknown daemon.notice openvpn[865]: library versions: OpenSSL 1.0.2a 19 Mar 2015, LZO 2.08
Jan 1 01:25:44 unknown daemon.notice openvpn[865]: Static Encrypt: Cipher 'BF-CBC' initialized with 128 bit key
Jan 1 01:25:44 unknown daemon.notice openvpn[865]: Static Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication
Jan 1 01:25:44 unknown daemon.notice openvpn[865]: Static Decrypt: Cipher 'BF-CBC' initialized with 128 bit key
Jan 1 01:25:44 unknown daemon.notice openvpn[865]: Static Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication
Jan 1 01:25:44 unknown daemon.notice openvpn[865]: Socket Buffers: R=[87380->131072] S=[16384->131072]
Jan 1 01:25:44 unknown daemon.notice openvpn[865]: TUN/TAP device tap21 opened
Jan 1 01:25:44 unknown daemon.notice openvpn[865]: TUN/TAP TX queue length set to 100
Jan 1 01:25:44 unknown daemon.notice openvpn[871]: Listening for incoming TCP connection on [undef]

hermes-80
Za mało danych - rzuć SS z ustawień serwera, klienta, dane sieci łączonych ze sobą.
Netgear WNR3500L v1

WojtekPL

Cytat

shibby napisał(a):

Cytat

Teraz mam taki problem że jak zrestartuję Funbox i zmieni się mu adres publiczny to vpn przestaje działać- gdy wejdę na fun box w ustawienia DDNS to nie wiedząc dlaczego moja konfiguracja sama się zmienia z usługa No-IP na usługa DynDns

to skonfiguruj DDNS na netgearze Smile

Mam jeszcze takie pytanie,
co jakieś 3-4 dni mam problem z połączeniem się poprzez domenę do netgeara, pomaga reboot
DDNS jest skonfigurowane na netgerze tak jak proponował Shibby, przed netgear stoi fun box z włączonym DMZ dla ip netgeara.
Włączyłem więc na netgerze reboot co 12 godzin, ale to nie rozwiązuje problemu.
Gdzie może leżeć problem?

hermes-80
A jak DDNS ma się do MR i VPN?
Nie zdiagnozowałeś sprawy - przy braku dostępu trzeba sprawdzić jaki IP dostaje domena i jak się to ma do rzeczywistego IP na WAN-ie od ISP.
Netgear WNR3500L v1

WojtekPL
Dzięki hermes-80 za wskazówkę, przy kolejnym braku połączenia od razu sprawdzę jaki ip jest na noip.com a jaki jest rzeczywisty przydzielony.

hermes-80
Jeśli będą się różnić to definitywnie jest problem z klientem DDNS na routerze.
Netgear WNR3500L v1

mariojas
Witam ponownie,
Postawiony serwer wg podanego poradnika na pierwszej stronie, router Asus N10U z tomato.
Próbuję podłączyć się do niego z TP-Linka WDR4300 z dd-wrt.
Proszę o pomoc przy ustawieniu klienta, ponieważ nie potrafię się połączyć z serwerem. Serwer w logach nie ma żadnych danych odnośnie prób połączenia się klienta (same wpisy z prośbami do DHCP).
W załączniku ustawienia klienta w dd-wrt, jego status, oraz dla pewności ustawienia serwera.
Serwer jest z IP statycznym, zewnętrznym - mam do niego dostęp z zewnątrz.
mariojas załączono następujące plik:
Nie masz uprawnień, by zobaczyć załączniki w tym wątku.

hermes-80
Ustaw identyczne szyfrowanie.
Do jakiego interfejsu tap podpinasz w DD-WRT skoro nie do br0?
Netgear WNR3500L v1

mariojas
Dzięki, poprawiłem to. "Hash Algorithm" także poprawiłem (serwer zgłosił SHA1).
Dalej nie łączy - wygląda to tak, jakby client (na dd-wrt) w ogóle nie próbował zestawić połączenia - logi serwera są czyste, nic nowego, nikt i nic nie próbuje sie połączyć. A kiedy z przeglądarki wpiszę IP i port serwera to logi na serwerze pokazują jakąś próbę logowania, ale oczywiście zostają zgłoszone błędne ramki itd...

satfun
Przeczytałem powyższy wątek ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie...
Chciałbym zapytać w jaki sposób wykonać konfiguracje VPN, posiłkując się tutorialem, na routerach (ASUS RT-AC66U i D-link DIR-300) w dwóch lokalizacjach gdzie w lokalizacji 1 (server VPN) mam parkę czyli dekoder główny (matka) i dodatkowy a w lokalizacji 2 (zdalnej) kolejny dekoder dodatkowy. Multiroom standard 1+2.

PS. Posiadam też adaptery netclon+ ale nie mogę tego uruchomić tzn. dodatkowy nie łączy się z głównym, dlatego chcę spróbować metody z OpenVPN w celach edukacyjnych jak i praktycznych.
Edytowany przez satfun dnia 15-08-2015 09:46

hermes-80
Netclona nie możesz uruchomić ? Przecież to miał być system plug&play.
Na Tomato masz OpenVPN a na DIR niby co?
Netgear WNR3500L v1

donkarleone83
netclony to prosta konfiguracja musisz miec stałe ip w jednej z lokalizacji i dalej według instrukcji ,tez je uzywałem a teraz leżą w szafie Smile

satfun
obecnie na RT-AC66U jest asus firmware z open VPN ale docelowo będzie dd-wrt i na dir-300 jest dd-wrt.

W asusa zaopatrzyłem się dopiero wczoraj i zaliczyłem "zonka" z dd-wrt bo za chiny nie chciał złapać ustawień WAN od ISP (INEA) ani z DHCP ani z manuala. Dlatego przywróciłem asus firmware gdzie jest sekcja dla Open VPN.

hermes-80
To jak zestawiasz OpenVPN na DD-WRT to powinieneś na forum DD-WRT szukać informacji.
Netgear WNR3500L v1

satfun

Cytat

donkarleone83 napisał(a):

netclony to prosta konfiguracja musisz miec stałe ip w jednej z lokalizacji i dalej według instrukcji ,tez je używałem a teraz leżą w szafie Smile

Tak zgadza się konfiguracja prosta tylko, że jak dotąd nie udało mi się zmusić dekoder dodatkowy do połączenia się z głównym. Obydwa adaptery łączą się z serwerem (panelem użytkownika) bez problemu. Obydwa też nadają do serwera co widać po statystykach w panelu użytkownika. Dekoder główny z adapterem uzyskuje dostęp do internetu (nc+go), dekoder dodatkowy z adapterem podobnie z tym, że na kilka minut po restarcie dekodera ponieważ po tym jak nie uzyska połączenia z dekoderem głównym usługi sieciowe się blokują i nie można ich nawet wywołać z menu dekodera.
ISP po stronie serwera (dekodera głównego) to inea z publicznym IP 109.xxx.xxx.xxx dekodery to WiFi PremiumBox+ i WiFi Box+

Połączony z 15 sierpień 2015 11:13:55:

Cytat

hermes-80 napisał(a):

To jak zestawiasz OpenVPN na DD-WRT to powinieneś na forum DD-WRT szukać informacji.

OK! ale za nim zacznę pytać na dd-wrt to chciałbym zapytac czy taki układ tzn. w jednej lokalizacji dekoder główny+dodatkowy a w odległej lokalizacji dekoder dodatkowy można uruchomić.
Większość użytkowników pracuje z VPN w konfiguracji 1 dekoder w jednej lokalizacji a pozostałe w lokalizacjach odległych.

PS. Jeśli to ułatwi sprawę to nie wykluczam Tomato z Open VPN jako server.Wink
Edytowany przez satfun dnia 15-08-2015 11:13

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 58

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,126
· Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?

shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer
y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.

shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow
ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.

servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?

dawidt
21-12-2024 01:09
siema Grin

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

115,660,843 unikalnych wizyt