22 Listopada 2024 12:34:55
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· Szukam zaproszeni... [19]
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.116.85.102
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Netgear
 Drukuj wątek
WNR3500Lv2
numalek
Trzymamy, trzymamy Wink
W swojej błogiej nieświadomości myślałem, że skoro na RT-N66U Tomato śmiga, to skoro WNDR4500 sprzętowo to samo i nand masz obcykany, nie będzie problemu.
Jak widać mocno się myliłem Smile
WNR3500Lv2 - tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--099-AIO

shibby

Cytat

numalek napisał(a):

Trzymamy, trzymamy Wink
W swojej błogiej nieświadomości myślałem, że skoro na RT-N66U Tomato śmiga, to skoro WNDR4500 sprzętowo to samo i nand masz obcykany, nie będzie problemu.
Jak widać mocno się myliłem Smile

też tak myślałem. Przez myśl mi jednak nie przyszło, że netgear wpakował tam DWIE kości flash!! 2MB serial flash + 128MB nand flash i tu się wszystko komplikuje :/
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

numalek
Ciekawe czemu ma służyć ten zabieg Netgear'a, jaką to ma mieć funkcjonalność.

//edit

Oki, pytania nie było, coś tam doczytałem http://openlinksys.info/forum/viewthr...d_id=13465 Smile
Edytowany przez numalek dnia 13-02-2012 21:31
WNR3500Lv2 - tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--099-AIO

edx
Witam,
jestem świeżym użytkownikiem WNR3500Lv2, jakieś 2 tygodnie.
Wgrałem Tomato...083V-AIO. Z problemów jakie zauważyłem, to że po kilku dniach po np. nocnym okresie niekatywności laptop nie potrafi podłączyć się poprawnie z routerem po WIFI. SID jest widziany, połączenie po WIFI jest jakoś zestawione, ale są problemy z DHCP. Wygląda to, jakby DHCP renew dla portu WAN nie mógł być uruchomiony w odpowiednim czasie.

Pozdrawiam,
Edward

Marshallo313
Witam, ja natomiast mam problem z drukowaniem przez wifi z laptopa (vista32).
Drukuje do połowy.
Czy możliwe, że blokuje jakieś porty ?
Z PCta drukuje normalnie.

baxy
witam
dzisiaj kupilem 3500lv2 podlaczylem wszystko zaczelo dzialac. z routerem lacze sie za pomoca wifi.
jednak zapragnalem wgrac tomato. przeszedlem do odpowiedniej zakladki i przez gui wgralem tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--083V-AIO. router sie zrestartowal (chyba) i juz nie moge sie z nim polaczyc. komp znajduje routera ale nie moge sie polaczyc (siec jest zabezpieczona nie wiem jakie haslo (czy to samo co przed aktualizacja). probowalem takze kablem i tez nie moge sie polaczyc - wyskakuje siec niezidentyfikowana)
prosze o porady

hermes-80
Łączysz się przez kabel by skonfigurować router nie przez wifi na początku.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

baxy
gniazdo 2 podlaczylem kablem z laptopem . karta w laptopie pobrala sobie ip z routera. ale przez przegladarke nie moge sie polaczyc
192.168.1.1 takze nie pinguje
jaki jest adres routera?

edx
Miałem podobnie ... :|
Zrobiłem więc załadowanie z powrotem firmware'u netgearowego.
Podłączyłem laptop do portu Eth1 (kebelkiem). Ustawiłem na laptopie statyczny adres 192.168.1.1 i odpaliłem tftpd z imagem 'vmlinuz' (renamed firmware.chk). Wyłączyłem i włączyłem router. tftpd załadowało soft i ... o dziwo po reboot-cie router działał pod Tomato. By mieć kontrole nad tym co robi tftpd odpal wiresharka.
pzdr.

baxy
moge prosic o wiecej szczegolow. mam problem ze sciagnieciem softu oryginalnego.

branetre
@baxy jaki masz problez z tym softem ?

edx
Ostatni firmware jest tutaj http://support.netgear.com/app/answer...a_id/19363.
TFTP server może być np. OpenTFTPServer (źródło sourceforge).
Konfigurujesz go do nasłuchu na 192.168.1.2:69 (w moim poprzednim poście jest błąd .1.1 Sad). Konfigurujesz dla tftp servera repo, np. c:\tftpdir. Wgrywasz tam firmware pod nazwą vmlinuz. Odpalasz tftp server. Podłączasz się pod port eth1 na krótko kablem i włączasz router. U mnie router pobrał image, podejrzałem to w snifferze (wireshark). A po reboot-cie router zadziałał. Trochę dziwnie, bo uruchomił poprzedni image, ale nie musiałem go otwierać i podłączać konsolę po RS-ie. Cool

branetre
Jeżeli system jaki ma to windows7 to tftpd jest w nim wbudowany tylko go trzeba włączyć
Potem wystarczy ustawić adres IP na karcie sieciowej 192.168.1.2 (bramę też dobrze jest ustawić taką samą)
wprowadzamy router w tryb do flashowania i podpinamy do kabla Następnie w cmd klepiemy tftp -i 192.168.1.1 put tomato.trx gdzie nazwa pliku musi być taka sama jak na dysku (istotne żeby to polecenie wykonać w katalogu z tomato.trx
Edytowany przez branetre dnia 15-02-2012 20:12

baxy
mam 7 64bit ide kupic paczke fajek i bede dzialal

Połączony z 15 luty 2012 20:07:47:
"wprowadzamy router w tryb do flashowania" jak mam to zrobic?
Edytowany przez baxy dnia 15-02-2012 20:07

branetre
Teoretycznie router przez 15 sekund po wpięciu wtyczki zasilania sam szuka servera tftpd wię tylko go podepnij
Najpierw sobie wszystko ustaw a potem tylko dwa kroki zasilanie + wpięcie kabla i enter w cmd

Pamiętaj o włączeniu tftpd w windows :
Wchodzisz w panel sterowania > programy i funkcje > Po lewej stronie masz włącz lub wyłącz funkcje i tam wybierasz telnet i tftpd

edx
router wysyła 5 komunikatów DHCPDISCOVER co 3 sekundy, później już nie i tylko z portu eth1

jerrykmg
Witam wszystkich. Dopiero dolaczylem do forum, no i jak to zwykle bywa - z prosba o pomoc/wyjasnienia

Bylem przez prawie 4 lata szczesliwym posiadaczem WRT54GL az pewnego pieknego dnia 2 tyg temu padlo WIFI - pelno bledow na TX i koniec, nie widac nawet SSID. Byc moze to tylko kwestia tlumu jaki sie ostatnio zrobil w okolicy na 2,4 i kanalow, cos tam kombinowalem, ale ogolnie mi sie juz nie chce Smile) Trudno, zycie...

BTW - moge go oddac jak tylko ogarne moja nowa zabawke, tam jest DD-WRT v24-sp1 (07/27/08) vpn - build 1001 wpakowane, mam jeszcze jednego linksysa w szafie - moge sprawdzic jakiego jak potrzeba komus, czytalem w podpisach o chetnych na przygarniecie takich zabawek

No i... pojechalem w sobote do fipro i wzialem sobie wnr3500v2. Fajnie. Wgralem oczywiscie nowy soft - Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-083V K26 USB BT-VPN - fajnie. Narazie nie wlozylem jeszcze pena pod FTP - a na pewno bede chcial, zakladam ze bedzie dzialac... Sedno sprawy - na WRT na linksysa mialem ustawiony tunel na porcie 443, tak ze zewszad przez na ssh + proxy na localhost w przegladarce moglem pracowac "z domu". Nie za bardzo potrafie ta funkcjonalnosc odtworzyc na tym sofcie - czy te fukcje client i server vpn powinny dzialac (u mnie nie startuja) i jesli tak to czy ten serwer na TUN i ustawieniach portu na 443, ma dzialac tak samo? Dzieki z gory za podpowiedzi. Pozdr.
Edytowany przez jerrykmg dnia 15-02-2012 20:58
First they ignore you. Tthen they laugh at you. Then they fight you. Then you win.

alvaro99

Cytat

baxy napisał(a):

witam
dzisiaj kupilem 3500lv2 podlaczylem wszystko zaczelo dzialac. z routerem lacze sie za pomoca wifi.
jednak zapragnalem wgrac tomato. przeszedlem do odpowiedniej zakladki i przez gui wgralem tomato-Netgear-3500Lv2-K26USB-1.28.RT-N5x--083V-AIO. router sie zrestartowal (chyba) i juz nie moge sie z nim polaczyc. komp znajduje routera ale nie moge sie polaczyc (siec jest zabezpieczona nie wiem jakie haslo (czy to samo co przed aktualizacja). probowalem takze kablem i tez nie moge sie polaczyc - wyskakuje siec niezidentyfikowana)
prosze o porady

Ja po wgraniu tomato jak nie chciał mi sie zgłosić z gui (połączenie LAN) wyłaczyłem router i włączyłem z wciścniętym na 30 sek przyciskiem reset. Potem reebot i tomato sie zgłosiło.
ISP WiFi 5GHz >><< Ubiquiti NanoStation M5 Smile <---> FRITZ!Box Fon VoIP <---> AP+BT+FTP+SAMBA OVISLINK WMU-6500FS i C009-M2 by JKR >><< 3 Kompy po WiFi

baxy
udalo sie!!!
restartowalem router kilka razy az w koncu udalo mi sie poscic pinga na 192.168.1.1. zalogowac sie nie moglem .nastepnie przez telnet (root/admin)wyczyscilem nvram i reset. router wstal
a czym rozni sie wersja 83 od 84 ?
czy przy nastepnym wgrywaniu tomato zawsze trzeba czyscic nvram?

shibby
wgrywaj 084 Wink

Cytat

czy przy nastepnym wgrywaniu tomato zawsze trzeba czyscic nvram

to zalezy ile było zmian.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 97

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,242,609 unikalnych wizyt