Jaki jtag? Interfejs szeregowy masz sklecić, nie jtag . Ruter Ci działa, tylko ustawienia sieci zapewne przekręciłeś. Więc nie odpalasz żadnego softu do jtaga tylko zwykły terminal szeregowy (putty czy też inny hiperterminal)
Jeśli chodzi o długość kabla to mowa o tym tutaj : https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?pid=88960#p88960 , jest tam mowa o tym, że przy kablu <45cm przy użyciu pl2303 udało się, gdy kabel ~1,8m zawiódł (ftdi).
Ustawienia masz tutaj: http://wiki.openwrt.org/inbox/wrt160nl#serial , (115200 8-N-1)
Możemy wrócić do głównego pytania
Instalacja OpenWRT przebiegła bezproblemowo.
Przy konfiguracji jednak coś spsułem, po przestawieniu czegoś router zrestartował się i nie mam z nim połączenia.
Nie odpowiada na ping pod adresem 192.168.1.1, nie łączy się w telnecie
falisafe też odpada, nie gaśnie lampka zasilania.
Po włączeniu zapala się lampka zasilania i globusa, środkowa miga a po jakimś czasie świeci ciągłym światłem.
Witam na forum
Mam identyczną sytuację zrobioną w ten sam sposób. Dałeś już sobie radę?
Czy jak kupię kabelek do nokii na usb to da się go uratować? Co należy wtedy zrobić? Wystarczy obciąć wtyczkę i odpowiednio podpiąć kabelki? A jak z połączeniem kompa z routerem? Sam rozpozna połączenie?
Panowie, kabelek od nokii and usb działa. Możecie go zrobić i podłączyć bez rozbierania obudowy, macie info w teście urządzenia. Jeżeli ktoś go rozbierze - w środku są już odpowiednie piny, więc można się podłączyć do nich.
Jak już macie interfejs szeregowy to normalnie dostaniecie się do konsoli systemu, macie nad nim kontrolę i można przywrócić konfigurację. Lub wgrać firmware.
I stała się ciekawa rzecz. Po kilku dniach przerwy jeszcze raz zrobiłem failsafe'a i o dziwo router zapingował i dostałem się przez telnet.
Czynności były następujące: ustawienia na stałe IP w kompie, w konsoli pingowanie do routera, następnie podłączyłem zasilanie i nie czekając na żadne gasnące diody (które zresztą i tak nie gasną) nacisnąłem reset kilkukrotnie aby "trafić w moment". A później już telnetem.
Po tym przywróciłem openwrt do ustawień domyślnych. Jednak przy próbie zmiany konfiguracji znowu go zawiesiłem. Nie ma jakiegoś łopatologicznego poradnika jak to wszystko poustawiać? Na oprogramowaniu firmowym jest to bardzo proste.
Kiedy chciałem go ponownie zresetować znowu się nie udawało. Zostawiłem go wyłączonego na 30 minut i spróbowałem jeszcze raz. Poszło za pierwszym razem. Wynika z tego, że zasilania musi nie być dłuższą chwilę aby zapomniał.
Na razie wróciłem do oryginalnego oprogramowania ale zależy mi na podłączeniu dysku widocznego w sieci, więc pewnie znowu będę próbował.
To my się się dwoimy, troimy i czwórnikujemy (dziwne słowo wyszło), piszemy howto niekiedy tak podstawowo że żal tyłek ściska, a Ty się pytasz czy nie ma łopatologicznego poradnika...
Powiem tak - domyślna konfiguracja po instalacji działa . Reszta masz opisane na openwrt.pl i eko.
Już miałem podłączać kabelek, wchodzę na forum i próbuje sposobu bandiego
I działa, zapingował, połączenie reset ustawień i powrót do orginalnego oprogramowania
openWrt może innym razem jak będzie czas
Dodam że w komputerze do połączenia w telnecie przed wgraniem orginalnego oprogramowania miałem pozmieniane ustawienia sieci i po wgraniu komp nie chciał się połączyć z routerem, pingował, pokazywało się menu logowania w przeglądarce ale nie dało się zalogować
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.