23 Listopada 2024 19:16:20
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.119.167.189
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Sonda - Tomato Multilanguage
tamtosiamto

Cytat

Adooni napisał(a):

dla mnie powinna byc tylko wersjia EN. Nie widze najlepszego sensu aby marnowac godziny pracy Shibby'ego na wersje PL czu MULTI. Cenny czas autor moglby przeznaczyc na zycie prywatne albo na dopracowanie ARM Smile

jak autor shibby wspomnial powyzej, tlumaczenia nie beda jego dziełemGrin

Połączony z 30 March 2015 22:12:47:

Cytat

Adooni napisał(a):

dla mnie powinna byc tylko wersjia EN. Nie widze najlepszego sensu aby marnowac godziny pracy Shibby'ego na wersje PL czu MULTI. Cenny czas autor moglby przeznaczyc na zycie prywatne albo na dopracowanie ARM Smile

jak autor shibby wspomnial powyzej, tlumaczenia nie beda jego dziełemGrin
a kompilacje zrobia jego xeony Wink
Edytowany przez tamtosiamto dnia 30-03-2015 22:12
nic nie mam

jack78
NIE.

Dla mnie tylko EN, zwroty w PL są tak dziwne i nienaturalne, że czytać tego nie mogłem.
A tekst z tym że DualWAN będzie w PL do mnie nie trafia, bo dlaczego nie ma go po angielsku?? Z tego co kiedyś sprawdzałem to Chińczycy wykastrowali EN i zostawili tylko swój język, wiec jak im damy więcej języków, to je również wywalą.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

TheWB
PL -TAK
W firmware jest coraz więcej technicznych zagadnień że ciężko się połapać
jeżeli ruter jest używany tylko do dzielenia internetu to tak naprawde konfiguruje się intuicyjnie i może być w j.angielskim

mam jeszcze w swoich zasoobach wrt54gl 100lat temu kombinowałem z rs-sem itp
teraz wiem że albo mam słaby sprzęt i używam go tylko do internetu
albo kupuje coś lepszego i można coś poeksperymentować

moim zdaniem wszystkie staruszki powinny dostać stabilną wersję finalną
a szefo shibby mógłby się skupić na nowszych sprzętach
Asus RT N-16
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-083V K26 USB AIO

OSCAM 1.10rc build #6000
http://www.2shared.com/file/YrSr457D/...ipsel.html

Mala
Fajnie by było żeby tomato było po polsku miejmy coś z czego będziemy dumni ze mamy coś własnego zrobionego z pasją i zaangażowaniem osób którzy się tym pasjonują. oby tak dalej. czytałem ze wiele osób by chciało wiele wspaniałych projektów jak opt z poziomu gui. Moje takie małe ciche oczekiwanie czy tomato pojawi się na Atheros i będzie więcej ruterów chociażby tp-link lub możne pojawi się w wersji x86/64. Uzasadniam swoją prywatna opinie aby tomato było po polsku "ja tam wole wszystko co nasze"

shibby

Cytat

Adooni napisał(a):

nie ja będę robił wersję PL. Ja tylko zintegruję moduł, który to już jest gotowy. To raz na zawsze rozwiąże problem z koniecznością kompilowania osobnej wersji PL. Tak wiem, że już dawno takowej nie kompilowałem ale to nie znaczy, że o rodakach zapomniałem i gdzieś tam nade mną wisi to fatum. Zatem przyjdzie kiedyś taki dzień kiedy PLkę bym wydał. Wolałbym wtedy zrobić to raz na zawsze, czyli wersję MULTI.

Cytat

jack78 napisał(a):

NIE.

Dla mnie tylko EN, zwroty w PL są tak dziwne i nienaturalne, że czytać tego nie mogłem.
A tekst z tym że DualWAN będzie w PL do mnie nie trafia, bo dlaczego nie ma go po angielsku?? Z tego co kiedyś sprawdzałem to Chińczycy wykastrowali EN i zostawili tylko swój język, wiec jak im damy więcej języków, to je również wywalą.

Przecież i tak domyślnym językiem w Tomato byłby EN. A co do chińskiego DualWAN i kastracji języka EN to oni zrobili dokładnie to samo co ja w PLce, czyli przetłumaczyli wszystkie zwroty. To nie był kastracja.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

balagaan
Większość producentów routerów ukłon w naszą stronę i robi wersje z naszym językiem.
Jestem za tym, żeby i tomato było uprzejme w stronę świata i był multilanguage.
-----------------------------------------------------------------------------------------

b3rok
Shibby - wydaje mi się, ba! nawet jestem pewny, że spora/znaczna część osób nie zrozumiała Twojego pytania. Tzn. że pytasz o polską wersję Tomato a nie o multilanguage. I większości tych osób (w tym mnie) nie zależy na polskiej wersji - wolę/wolimy żebyś poświęcał swój cenny czas i energię na rozwój Tomato, a nie na polską wersję.

NATOMIAST jeśli chodzi o wersję multilanguage (coś jak Openwrt Gargoyle by Obsy) to jestem za, bo jak już będzie zrobione to nie będzie tak czasochłonne dla Ciebie jak teraz przygotowanie PL wersji. A inne języki na pewno się pojawią - o ile przygotowanie innej wersji językowej będzie proste - np. Oryginał w EN, który wystarczy przetłumaczyć na swój język, albo jakiś zestaw zwrotów i wyrażeń do przetłumaczenia.
W związku z powyższym mój głos jest na TAK.

P.S.
Wiele osób patrzy hmmm krotkowzrocznie, bo jak raz się zrobi wersję multimedialne to ona a już będzie. Shibby raz poświęci czas, wdrozy i koniec (potem już społeczność może przygotowywać aktualizacje tłumaczeń). A bez Tomato multi to ciągle ktoś będzie zawracal głowę o PL wersję, shibby raz na jakiś czas się zlituje i znowu strata czasu i miejsca na serwerze żeby przygotować PL, które w przeciwieństwie to wersji multi nie da "kopa" rozwojowego.

P. S. 2
Shibby, Tomato to Twoje hobby i przede wszystkim robisz je dla siebie. Miło, że nas pytasz o zdanie, ale zrób tak, żeby przede wszystkim Tobie pasowało/było dobrze.
Edytowany przez b3rok dnia 31-03-2015 11:52
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

shibby
dokładnie tak jak napisałeś, dla mnie prościej raz zrobić multilanguage i dać pole do popisu społeczności przy tłumaczeniach niż robić wersję PL nawet co któreś tam wydanie. Słownik tłumaczenia z wersji 075-ML miał ok 1000 zwrotów. Słownik w wersji 128 ma ok 2000 zwrotów tak więc prawie połowę trzeba dotłumaczyć ale to już zawsze będzie. Nawet jeżeli w nowszym wydaniu dojdzie jakiś nowy zwrot czy funkcjonalność i zabraknie do niego tłumaczenia to nadal 99,99% będzie przetłumaczone Smile

Eleonor
Jestem na tak - coraz więcej polskiego języka w różnym sprzęcie więc dlaczego nie w Tomato Smile
Synology RT6600ax - obecnie
Netgear R7000 Tomato 2017.3-kille72 AIO - kiedyś Smile

fenir
Jestem na tak bo to pomoże zintegrować bardziej społeczność tomato i nie będziesz tracił na to swojego cennego czasu, gdyż zrobią to inni.Smile
ASUS RT-N18U + FreshTomato

backlit
Jak by nie podejść do tematu wymaga to pracy i czasu który można wykorzystać na coś bardziej sensownego w rozwoju pomidora. Z mojego punktu widzenia dodatkowy język w GUI to "kosmetyka " pomijając zasadność tłumaczenia pewnych zwrotów. Porównał bym to do skórek i motywów - fajne ale zbędne Grin
------------------------
Asus RT-N18U+ 1.28 -130 K26ARM USB AIO-64K

belliash
A ja sie pytam po co? Jak zamierzasz tlumaczyc zwroty techniczne, np. 'afterburner'? Ja nie potrafie znalezc polskiego odpowiednika - natoamist gdybym zobaczyl w softcie polskie okreslenie na ta opcje, ide o zaklad ze nie wiedzialbym do czego sluzy.

Jezeli ktos ma problem z podstawowa konfiguracja routera - albo do tego tylko go uzywa, to niech zostanie przy stockowym sofcie. jezeli ktos chce robic z routerem cos bardziej zaawansowanego ze musi wybrac Tomato, to powinien tez umiec z niego skorzystac.
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 19.07.2
Jetway JC390F841AA34B: OpenWrt 19.07.2

branetre
Zgadzam się z autorem posta #11

RaTaJ
Ale marudzicie.
Shibby chce zrobić opcje jak kiedyś Multilanguge w celu oszczędzenia miejsca na hostingu.
Przydało by się tłumaczenie z opcja help, przypominające podstawowe komendy w konsoli czy też przykładowe użycie jakiegoś skrypu,
by w czasie konfiguracji nie wertować kilku stron na forum w temacie.

krisan
Hej. Nie
Powód: korzystam tylko z angielskiej. Jest to naturalny język dla 100% komend i funkcji. Nie wyobrażam sobie spolszczonych nazw Smile

Osoba nie znająca angielskiego nawet gdyby miała "polską" nakładkę i tak na większość technicznych pojęć znajdzie wiarygodną odpowiedź po angielsku (no chyba że wystarczy jej opracowanie opracowania... Wink).

Większość postów na openlinksys.info z pytaniami technicznymi dotyczy wersji angielskiej.

Dodatkowo wspieranie wersji nie-angielskiej będzie wymagać dodatkowych zasobów.

ALE JEST JEDNO ALE.
Gdyby tomato było zaprojektowane w sposób wspierający rożne języki wtedy to by miało sens.

http://stackoverflow.com/questions/11...-c-program
[small]Asus RT-N16: http://tomato.groov.pl/tomatoanon.php...0c5eb9d583
Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-12x K26 USB VPN

[b][color=#000099]Siemens Gigaset C475IP VoIP & Land

maciej2
Mam nadzieje, że tylko mowa o GUI to:
Powinna być wersja EN i PL.

Swego czasu pracowałem nad skryptem w js aby mieć wersje w PL I EN (można i inne języki dodać) - szybko się przełączało (po stronie przeglądarki). Ale niestety musiałem porzucić projekt, ze względu na brak czasu....

Jeśli tyczy się, programów to tylko EB.
ASUS RT-AC66U v B1 - Asuswrt-Merlin
ASUS WL-500gP v2 - FreshTomato

tamtosiamto

Cytat

jack78 napisał(a):

Tez tego czytac nie moge(nie rozumiem wielu rzeczy w polskim menu), dlatego zasyssam ENG. Ale jak ktos chce , bo chce i rozumie? Od teraz jestem ZA.
nic nie mam

shibby

Cytat

krisan napisał(a):

ALE JEST JEDNO ALE.
Gdyby tomato było zaprojektowane w sposób wspierający rożne języki wtedy to by miało sens.

http://stackoverflow.com/questions/11...-c-program

Czyli dalej nie rozumiecie. Ja właśnie taki moduł chcę dodać. Rozwijana lista z wyborem języków i każdy język będzie miał pełne tłumaczenie w jednym pliki (nazwijmy go słownik). Chcę w ten sposób zrezygnować z konieczności tworzenia i kompilowania osobnych wersji EN i PL a jednocześnie dać ludziom na świecie możliwość stworzenia słownika z tłumaczeniem również w swoim ojczystym języku.

belliash
3x NIE.

Pozniej w oczy kluja bzdurne tlumaczenia jak pamiec blyskowa.
Ktos taki wejdzie na forum, zalozy temat z problemem i beda sie wszyscy glowic jak ta opcja nazywa sie w oryginale.
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 19.07.2
Jetway JC390F841AA34B: OpenWrt 19.07.2

Motyl35
TAK - bo zawsze lepiej jest mieć wybór języka , niż go nie mieć :-) - choć sam używam oczywiście ENG...
TAK - bo taka kompilacja MultiLNG z pewnością zwiększy popularność Tomato by Shibby na świecie...
Huawei B593 s-22 (SIMLock off)
Tenda N60 @ Tomato 1.28. by Shibby

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 103

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,438,474 unikalnych wizyt