Witam. Walczę aktualnie z VPN pomiędzy Tomato VPN, a android VPN client. Posiadam Note2 z którego staram się nawiązać połączenie, jednakże mam problem z połączeniem w trybie tap (android nie jest "z rootowany", może dla tego). Udało mi się połączyć przez PPTP VPN androidem, w tym przypadku ogólnie wszystko działa, jestem w tej samej podsieci, jednakże mam problem z rozgłaszaniem. Po IP mogę pingować poszczególne hosty lecz problem mam z wykrywaniem poszczególnych urządzeń w sieci (drukarka, program Samsung smart view, otoczenie sieciowe, itp.). Siedzę już nad tym drugi dzień i skończyły mi się pomysły, ma ktoś jakiś ?
Z tego co pamiętam - do zestawienia tunelu w trybie TAP potrzebne są prawa roota ze względu na ograniczenie API w Androidzie. Tu o tym piszą:
https://forums.openvpn.net/topic14432.html
Z drugiej jednak strony w opisie aplikacji:
https://play.google.com/store/apps/details?id=it.colucciweb.openvpn
można przeczytać: "Now with IPv4 tap device support without root permission!"
Więc właśnie paradoks, także to czytałem. Niestety jak próbuję zaimportować spreparowany plik konfiguracyjny openvpn, aplikacja "openvpn dla androida" informuje mnie, że nie obsługuje połączeń w trybie tap. podobna sytuacja jest w aplikacji "openvpn connect", plik konfiguracyjny łyka ale przy próbie połączenia dostaję identyczną informację. A czy orientuje się ktoś na temat problematyki rozgłaszania, o której pisze także w poście.
W przypadku PPTP to chyba tak niezupełnie jest jedna podsieć. W sekcji "PPTP Server Configuration" ustawia się przecież zakres IP jakie otrzymują klienci. Każde połączenie tworzy po stronie routera osobny interfejs ppp, co możnaby sprowadzić do dwóch kart sieciowych połączonych jednym kablem, ale tylko ze sobą. Rozgłoszenia więc nie powinny działać. Połączyć przez IP się da, gdyż kernel przekazuje pakiety między interfejsami. Obejściem tego powinna być opcja "Broadcast Relay Mode", masz ją ustawioną?
Tak, jest ustawione w obie strony ale to nic nie zmienia.
Połączony z 21 maj 2014 12:05:21:
Witam. Małe sprostowanie. Okazuje się jednak, że nie potrzeba uprawnień root-a w androidzie aby zmusić zestawienie tunelu w trybie TAP. Aplikacja "openvpn client" wer. android działa w trybie "tap", jest jeden warunek tj. musi być top wersja płatna, wersja "free" na to nie pozawala.
Edytowany przez greeno dnia 21-05-2014 12:05
Próbowaliście pograć w Counter Strike 1.6 przez OpenVPN ?
Postawiłem na tomato 137 (RT-N15U) serwer VPN (TAP), kolega łączy sie do serwera klientem openvpn-2.3.12 na W7.
Działa, ale ping ma ok 200, sporo.
W Bandwith - real-time, minimalny ruch na "tap", jakby nic się nie działo.
nie próbowałem np tego
https://www.youtube.com/watch?v=HMKYci9ddn8
zastanawiam się czy można coś poprawić w ustawieniu serwera openvpn
Edytowany przez JFH dnia 20-10-2016 07:50
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?