Tak wiem jak juz wczesniej pisales to mysle o trzech dyskach
http://www.proline.pl/?p=SEAGATE+ST9250315AS 250GB
http://www.proline.pl/?p=SEAGATE+ST9320325AS 320GB
http://www.proline.pl/?p=SEAGATE+ST9500325AS 500GB
i tak myslalem o podpiciu zasilania zewnetrznego wiec to mnie nie przeraza ale czy mozecie polecic kakretny zasilacz ktory bedzie odpowiedni do tej obudowy co wskazał shibby
każdy, który: a ) będzie posiadał identyczne wyjście/wtyczkę co gniazdo/wejście zasilania w obudowie na napięcie 5 V, min. 1.5 A
w/w parametry będą faktyczne a nie "życzeniowe", które najczęściej są podawane przez producentów (czyli jak się nie przekonasz w praktyce nigdy nie poznasz jego realnych możliwości - liczy się marka i jakość) c ) - opcjonalnie i/lub koniecznie o ile na to pozwala technologia gotowych wyrobów dobrze jak by miał owy zasilacz zabezpieczenie przed zwarciem i przeciążeniem na owe 5V, =>1.5 A, temperaturowe oraz przyzwoitą tolerancję owego napięcia ( max. +/- 5 % ) jak to stałe i dwupołówkowo wyprostowane napięcie (najczęściej jednak można spotkać jedynie półokresowo wyprostowane napięcie z uwagi na technologię impulsową stosowaną w owych zasilaczach - istotna staje się wtedy jakość elektroniki w obudowie do dysku).
dopis:
Powyższe parametry na pierwszy rzut oka mogą wydać się wyśrubowane ale z wcześniejszych postów wnioskuję, że jednak dysk/router będą pracować w trybie extroot a więc liczy się jak najlepsza jakość bo przecież dysk będzie podpięty wtedy na stałe.
Edytowany przez lulo dnia 14-11-2010 17:53
A czy masz konkretny na mysli model gdzie moge kupic lub poszukac nie mam pojecia wiec moze jestem troche upirdliwy ale chciałbym aby to chodizło jak najlepiej.
DAMIO2009 napisał/a:
A czy masz konkretny na mysli model gdzie moge kupic lub poszukac nie mam pojecia wiec moze jestem troche upirdliwy ale chciałbym aby to chodizło jak najlepiej.
tak szczerze to raczej takiego nie kupisz...zdecydowanie lepiej zbudować sobie taki samemu...ale zawsze coś może się trafić z gotowych wyrobów...podajesz sprzedawcy oczekiwane parametry a on oferuje Ci najbliższy z szeregu spełniający jak najwięcej parametrów kluczowych dla tego zestawienia...
dopis: zwróć uwagę, iż tryb extroot nie był przewidywany przez producenta routera a więc chęć jego podpięcia (dysku) na stałe niesie za sobą wyższe wymagania jakościowe co do poszczególnych parametrów tego zestawienia urządzeń...wyższe niż przewidział to producent tplinka co zaowocowało takim a nie innym wyjściem do podłączenia dysków zewnętrznych...(czyli z technicznego punktu widzenia dosyć kiepskim)
Edytowany przez lulo dnia 14-11-2010 18:03
znalazłem taki zasilacz co sadzisz o nim moze sie nada do dysku zewnetrzego o ktorym wczesniej pisałem
http://allegro.pl/zasilacz-ladowarka-do-psp-slim-i-fat-5v-2a-p-n-fv-i1321796553.html
Witam,
Poszukuję 2 obudów na usb, jedna do dysku 2,5" druga do 3,5".
Problem w tym, że chciałbym, aby obie miały funkcję usypiania dysku jeśli nie jest używany. Poleci ktoś coś?
OpenWrt by Obsy
TP-Link TL-WR1043ND
+ Samsung HD154UI na NTFS
+ 4x Usb hub
+ pendrive 256 MB na swap i extroot
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?