24 Listopada 2024 09:26:32
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.147.76.183
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
VPN za NATem ?
Revo7
Witam, pierwszy raz podchodzę do tematu, w związku z tym proszę nie bić Smile

Chciałbym ustawić sobie połączenie VPN do routera. Jednak sieć zbudowana jest w taki sposób:

1. "Modem" (prawdopodobnie) (do którego nie mam dostępu)
2. "Router" (Gargoyle - nie mam dostępu)
3. "Prywatny Router" - Tomato by shibby - mam pełny dostęp i możliwości.
4. Komputery w sieci np. "TrzeciRouter"

Czy jest możliwość zespolenia w takiej konfiguracji połączenia VPN do sieci "TrzeciRouter" ? IP jest statyczne (z obserwacji) na modemie, jednak nie mam możliwość dokonania jakichkolwiek zmian. Jak temat ugryźć. Chciałbym ograniczyc też ilość urządzeń działających wymaganych do wpięcia się w sieć "TrzeciRouter". Najlepiej gdyby wystarczył sam "router". Nie wiem czy OpenVPN byłby tutaj wskazany? No-IP ? DynDNS ?
Rzeczą jasną jest również że nie chciałbym kosztów ponosić.

Prosiłbym o pomoc i porady. NIe bardzo wiem co jeszcze wskazać. Prosiłbym też o proste zwroty i łopatologiczne porady.

hermes-80
Jako klient - tak możesz postawić tam klienta ale jako serwer nie bo potrzebuje przekierowania portów na routerze do którego nie masz dostępu.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Revo7
a czy jest jakaś opcja żeby z zewnątrz połączyć się z siecią za routerem trzecim ?

Rozumiem że właśnie do tego potrzebny byłby serwera na tym routerze ?

A jakie porty musiałyby być przekierowane, być moze uda sie to załatwić ? Rozumiem że dostawca nie ma tutaj znaczenia ?

A np. postawienie Hamachi na RaspberryPi rozwiązuje sprawę ? bo łączy mi się z siecią za routerami ?

branetre
Musisz zainstalować np. Team Viewer i skonfigurować na stałe z adresem email. Po takiej konfiguracji masz możliwość logowania zdalnego do pc bez podawania pinu. Warunek taki że musi komp ciągle pracować. Lub ewentualnie (jak nowe pcb) to w biosie ustaw harmonogram on/off na porę która Tobie odpowiada. W takim rozwiązaniu logujesz się na PC a następnie z przeglądarki wchodzisz na router.

Cytat

A jakie porty musiałyby być przekierowane, być moze uda sie to załatwić ? Rozumiem że dostawca nie ma tutaj znaczenia ?

Dostawca raczej nie ma znaczenia. Takie jakie są w programie do tunelowania. Poszukaj np. https://technet.microsoft.com/pl-pl/l...10%29.aspx

Revo7
o TeamViewer wiem, używam. Ale nie do końca to jest to co mi chodzi. Chciałbym mieć dostep do zasobów w tej sieci i kontrole nad PCTami, a nie tylko zasade zdalnego pulpitu Grin

rozumiem że nawet przy wykorzystaniu DDNS albo innych nie jestem wstanie tego osiągnąć ?

khain
Możesz to osiągnąć na dwa sposoby:
1) Postawić serwer openvpn TUN w innej lokalizacji (na routerze lub wykupić usługę) i podłączyć jako klienta twój router z tomato i podłączać się np. smartphonem lub komputerem jako klient.
2) Poprosić o przekierowanie danego portu (domyślnie 1194 UDP) na wszystkich urządzeniach, które są przed twoim routerem oraz router "brzegowy" nie może mieć internetu z telefonii komórkowej (lub wykupioną odpowiednią usługę).
TP-LINK TL-WDR3600 @ Openwrt - 300/20Mbps
HP ProLiant DL360e Gen8 @ ESXi 7.0.1:2 x Intel Xeon CPU E5-2450L @ 1.80GHz, 160GB RAM ECC, 2x 1TB SSD
ASRock J4205-ITX @ Debian 11 16BG RAM, 2x 1TB SSD, 1x 1TB HDD

Revo7

Cytat

khain napisał(a):

Możesz to osiągnąć na dwa sposoby:
1) Postawić serwer openvpn TUN w innej lokalizacji (na routerze lub wykupić usługę) i podłączyć jako klienta twój router z tomato i podłączać się np. smartphonem lub komputerem jako klient.
2) Poprosić o przekierowanie danego portu (domyślnie 1194 UDP) na wszystkich urządzeniach, które są przed twoim routerem oraz router "brzegowy" nie może mieć internetu z telefonii komórkowej (lub wykupioną odpowiednią usługę).

ad1. rozumiem że nie ma opcji aby znaleźć jakiego darmowego "dostawcę" usługi ?

ad2. - rozumiem że wystarczy otwarcie tego portu 1194 i problem znika ? Internet jest z kabla (telefon stacjonarny) na 100% nie jest z telefonii komórkowej... rozumiem ze to ok ?

khain
1) nie wiem czy są darmowe, bo nie korzystam, ale poszukaj na forum, były pytania o płatne usługi serwera VPN
2) nie otworzyć tylko przekierować port na routerze "brzegowym" na adres IP WANu twojego routera. Tak internet "z kabla" (w twoim wypadku ADSL) jest ok, tylko musisz założyć (np. na changeip.com) i skonfigurować konto DDNS na tomato wybierając w opcji IP address: "Use external IP address checker". Otworzyć port należy na twoim routerze, ale tomato robi to automatycznie przy starcie serwera openvpn.
I jeśli modem nie jest w trybie bridge to na nim też trzeba przekierować ten port na router "brzegowy" z Gargoyle.
Edytowany przez khain dnia 16-04-2016 09:24
TP-LINK TL-WDR3600 @ Openwrt - 300/20Mbps
HP ProLiant DL360e Gen8 @ ESXi 7.0.1:2 x Intel Xeon CPU E5-2450L @ 1.80GHz, 160GB RAM ECC, 2x 1TB SSD
ASRock J4205-ITX @ Debian 11 16BG RAM, 2x 1TB SSD, 1x 1TB HDD

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 85

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,553,077 unikalnych wizyt