23 Listopada 2024 22:06:25
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.218.38.67
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Sonda - Tomato Multilanguage
belliash

Cytat

Motyl35 napisał(a):

TAK - bo zawsze lepiej jest mieć wybór języka , niż go nie mieć :-) - choć sam używam oczywiście ENG...
TAK - bo taka kompilacja MultiLNG z pewnością zwiększy popularność Tomato by Shibby na świecie...

Serio w to wierzysz?
Toastman, Victek i inni zaraz podp******a ta funkcjonalnosc, tzn sobie pozycza. Na tym polega OpenSource.
Nadal uwazasz ze to zwiekszy popularnosci kompilacji shibbiego?
Edytowany przez belliash dnia 01-04-2015 20:51
Linksys WRT1900AC: OpenWrt 19.07.2
Jetway JC390F841AA34B: OpenWrt 19.07.2

dedeer

Cytat

Toastmac, Victek i inni zaraz podp******a ta funkcjonalnosc, tzn sobie pozycza. Na tym polega OpenSource.

Nie. Opensource polega na dzieleniu udostępnianiu kodu i dzieleniu się nim. No chyba, że jest inaczej, ale wtedy zajrzyj do sekcji About w Tomato, to zobaczysz ile tam jest pod...ego kodu i od kogo.

lulo
Nie używam co prawda tomato (no...czasem) ale wersja Multilanguage jest warta uwagi - jak dobrze rozumiem przy instalce/po instalce na routerze pyta o doinstalowanie plików językowych (w tym m.in. PL) - jeżeli to taka funkcjonalność kryje się pod pytaniem do ankiety,

to jestem zdecydowanie na TAK.

Dlaczego ?
- niektórzy z założenia nie używają czegoś, czego nie da się łatwo zrozumieć - tłumaczenie daje taką szansę i tym samym szansę na większą grupę potencjalnych użytkowników w danym kraju (w tym m.in. w RP)
- zdecydowanie coś o zasięgu międzynarodowym, a tym stanie się bardziej po wprowadzeniu tej funkcjonalności, bardziej przemawia do świadomości, niż jakieś wąskie patrzenie nacjonalistyczne (ciekawe czy jeszcze ktoś pamięta co działo się w Oświęcimiu ?) typu: tylko PL, tylko EN, tylko CH, i.t.d. - tym samym przyczynia się do popularyzacji projektu wszędzie na świecie

Wątpliwości:
- ciekawe czy znajdzie się prężny team by pilnować lokalizacji na bieżąco ? (tu już bardziej interesuje mnie PL - za inne kraje nie będę się wypowiadał)
- tylko czy da się to zrobić tak, aby nie zapychać nvram ?
Edytowany przez lulo dnia 01-04-2015 21:30

bandi20
o ile będzie tam polski to bardzo chętnie... Smile
Asus RT-AC86U Asuswrt-Merlin

b3rok

Cytat

shibby napisał(a):

Czyli dalej nie rozumiecie. Ja właśnie taki moduł chcę dodać. Rozwijana lista z wyborem języków i każdy język będzie miał pełne tłumaczenie w jednym pliki (nazwijmy go słownik). Chcę w ten sposób zrezygnować z konieczności tworzenia i kompilowania osobnych wersji EN i PL a jednocześnie dać ludziom na świecie możliwość stworzenia słownika z tłumaczeniem również w swoim ojczystym języku.

Cytat

b3rok napisał(a):
(...)
Shibby, Tomato to Twoje hobby i przede wszystkim robisz je dla siebie. Miło, że nas pytasz o zdanie, ale zrób tak, żeby przede wszystkim Tobie pasowało/było dobrze.

Żeby Tobie było dobrze i wygodnie. Bo jak czytam argumenty "na nie" niektórych osób to ręce opadają. BTW - sam korzystam też z wersji EN, ale staram się patrzeć na temat multilanguage szerzej i z różnych perspektyw.

Wrzucam screenshoty z OpenWRT Gargoyle by Obsy - z włączonym polskim językiem oraz podglądem jakie inne języki są dostępne.

dl.dropboxusercontent.com/u/51479421/openlinksys/Nowy%20folder/OpenWRT_Gargoyle.png
dl.dropboxusercontent.com/u/51479421/openlinksys/Nowy%20folder/OpenWRT_Gargoyle_jezyki.png
Edytowany przez b3rok dnia 02-04-2015 09:26
I. Huawei HG8240 + 1x Netgear r7000 @FreshTomato + Synology DS1512+
II. TP-Link TL-WDR4300 @Obsy OpenWRT Gargoyle
III. TP-Link TL-WDR3600 @Obsy OpenWRT Gargyle

Boczek
Jestem za multilangiem. Jeśli będzie zrobione tak jak przedmówca pokazał z doinstalowaniem potrzebnego języka to będzie klawo.

johnny86
Jestem za.
Zrobić raz a porządnieSmile Myślę że takie tłumaczenie sporo nie będzie zajmować.
Czemu?
- Napewno dzięki temu przybędzie użytkowników
- Skończą się pytania a kiedy wyjdzie wersja PL.
- Znajdą się chętni to i z czasem wyjdzie tłumaczenie na inne języki np ChinskiSmile

jack78
To ja zapytam kto to przetłumaczy (do tłumaczy braki) ??
Ci którzy znają EN nie chcą PL, a Ci którzy go chcą nie znają EN Grin

Ale tak czytając wasze argumenty, jestem skłonny zmienić zdanie na TAK

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

johnny86
o to chyba bym się nie martwił.
Jest już wersja PL np 115 myślę że dużo nie doszło.
Kwestia Ctrl+c + Ctrl +VSmile

sivy19wlkp
Jestem za Multi. W ENG daje rade, ale czasami PL tlumaczenie pozwoli skojarzyc jakas funkcje, gdzie nazwa ENG moglaby czegos nie nakreslic.
2X ASUS RT-N16 Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-11x PL K26 USB AIO
QNAP TS-112
MediaDroid MT7005K Dual Sim Z działającym AERO2 - ANDROID 4.04

Rocco31
angielski, niemiecki,hiszpański, chiński,rosyjski,francuski, portugalski i polski i te języki powinny znaleźć się w Multilanguage sam osobiście zostanę na angielskim tomato ale dobrze mieć wybór.
Jestem za.
RT-n18u

lulo
Tak w ogóle to jest to na tyle fundamentalna sprawa, że shibby czy ktoś z adminów powinien (jak da radę) przykleić to w "Najnowsze tematy" by na pierwszym miejscu wisiało przez tyle czasu, aż się uzbiera jakaś reprezentatywna ilość głosów i/lub minie określony czas dla ankiety, czy jak to tam autor tematu/ankiety uważa...
Wink

Rawi
Zaglosowalem na NIE, bo wydaje mi sie ze tlumaczenie tak mocno technicznego jezyka troche nie ma sensu.

Czy jezeli ktos nie wie co to jest 'Release DHCP lease' to czy zrozumie o co dokladnie chodzi jak zobaczy "Zwolnij dzierzawe DHCP" ?

Inny przyklad z ustawien wifi.. DTIM Interval - ktos wie? A czy "Przerwa DTIM" spowoduje ze wszystko stanie sie jasne? Smile

Jednakze, jezeli shibbiemu ulatwi to zycie to nie widze problemu zeby multilanguage byl.
miniPC i5-1235U i226-v + Ubiquiti U6-Pro Proxmox with OpenWrt LXC
Poprzedni:
miniPC i7-5550U + wle900vx AC wifi OpenWrt
Netgear R7000 FreshTomato 2020.8 AIO
Netgear WNR3500L v1 Tomato K26USB-1.28.RT-MIPSR2-128-VPN

shibby
Na chwilę obecną temat odpuszczam, bo po wstępnych analizach jest jednak z tym trochę roboty. Najwięcej byłoby z dostosowaniem GUI dla mipsela, bo rozbieżności w GUi między mipselem a armem jest naprawdę sporo (a przecież nie podarujecie mi zrobienia ML tylko dla ARMa Grin ). Druga sprawa to tłumaczenia. Jak już mówiłem słownik z v075 ma ok 1000 linii. Obecny ma ok 2000 czyli połowa zwrotów jest nieprzetłumaczona.

Chcę zająć się póki co innymi problemami Tomato. ML zostawię na "lepsze" czasy.
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

lulo
Te "lepsze czasy" chyba nigdy nie nadejdą, biorąc pod uwagę coraz to nowe wyzwania/postęp technologiczny, a co za tym idzie coraz więcej potencjalnych rozbieżności w stosunku do bazowej bazy tłumaczeń - tak w ogóle to szkoda, że od razu tomato by shibby nie powstało z tą jakże oczywistą i pożądaną funkcjonalnością...można by rzec - grzech zaniechania. Wink Grin

Boczek
Jeśli temat wróci to również piszę się do grona tłumaczy.
EdgeRouter X: EdgeOS
RT-AX56U: AsusWRT
EA6900: tbd
EA6350: tbd

RaTaJ

Cytat

słownik z v075 ma ok 1000 linii. Obecny ma ok 2000 czyli połowa zwrotów jest nieprzetłumaczona.

A co jakby zostawić to co przetłumaczone PL a reszta ENG Smile

kobrawerde
Ciekawe czy np. Niemcy też mają takie dylematy ...czy tłumaczyć (jakieś ich nowe firmware) na niemiecki czy nie :-) ..... pewnie to pytanie retoryczne
pozdro!
Netgear R7000 - FreshTomato Firmware 2023.5 K26ARM USB AIO-64K
Proxmox VE: (Topton X6C) Intel N100, 32GB RAM, 2x2TB SSD / NVMe
VM NAS: Xpenology SA6400 (TCRP: tinycore-redpill.v1.0.1.0.m-shell)
VM VPS: Debian-12.5.0-xfce , Kodi , Jellyfin
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite

overflow2
OT a propos Niemców, to ostatnio mnie mile zaskoczyli kiedy to dostałem darmową licencję ich programiku do obsługi pilotów X10 Grin - więc nie do końca są tacy źli Wink
Asus RT-AC56U FT-AIO

jack78
??
Przecież do tego był tylko sterownik.
Jak masz coś lepszego, to podeślij, bo pilot leży i się kurzy.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 111

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,463,784 unikalnych wizyt