tak jak w temacie router E4200 wersja tomato 116 pl i avr 365. Amplituner na tym oprogramowaniu tomato ma problemy z odtwarzaniem plików muzycznych z dysku w sieci po DNLA oraz ogólnie problem z dostępem do zasobów w sieci i z radiem internetowym (po kilkunastu sekundach zrywa połączenie z siecią i cisza to samo jak się uda cokolwiek odtworzyć z dysku po DNLA (mp3) też tak się dzieje). Na oryginalnym oprogramowaniu linksysa nic takiego się nie dzieje ma ktoś jakieś pomysły???
Połączony z 18 kwiecień 2014 12:42:30:
no to panowie tak - pogrzebałem troszkę i doszedłem do celu, a mianowicie po włączeniu serwera multimediów wszystkie urządzenia (telewizor, ps3, laptop itp.) działają bez problemu wspierające DLNA oprócz tego amplitunera (też wspiera DLNA), który po prostu wiesza się i rozłącza połączenie po RJ45 z routerem (na to wychodzi, że nie współpracuje prawidłowo z wbudowanym serwerem multimediów w tomato). Amplituner na oryginalnym sofcie linksysa chodzi bez problemu po DLNA tak jak inne urządzenia w sieci i mam w tym temacie pytanie, czy idzie do tomato załadować serwer multimediów taki jak na oryginalnym sofcie, bo jeśli tak to jak tego dokonać?
Edytowany przez einwohner dnia 18-04-2014 12:42
Panowie mam taką prośbę, czy mógłby mi ktoś krok po kroku opisać lub pokierować, aby zainstalować na tomato v116 pl AIO (router Linksys E4200) jakiś dobry i darmowy serwer multimediów. Czytałem i szukałem po forum jak, co i kiedy w tutkach, no ale niestety poddaję się. Linux od strony konsoli jak dla mnie jest programem dla kogoś kto liznął chociaż trochę informatyki w profesi programowania. W tutku odnośnie instalacji optware wyczytałem, że instalujemy wszystko na opt (czy to "opt" to partycja, czy nazwa katalogu/folderu, który trzeba utworzyć?) ja ma zrobione trzy partycje: 1 o etykiecie "swap" o pojemności 2GB (jest nieaktywna), 2 o etykiecie "optware" o pojemności 19GB i formacie plików Ex3 (jest zamontowana (/tmp/mnt/optware) i czy muszę jej zmieniać etykietę na "opt"?), 3 o etykiecie "dane" o pojemności 437GB i formacie plików Ex3 (jest zamontowana /tmp/mnt/dane). Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc w tym temacie oraz proszę sobie oszczędzić teksty typu "poczytaj/poszukaj na forum" itp... ponieważ na tym forum spędziłem bardzo dużo czasu gdzie czytałem już chyba wszystkie tutki z tym problemem związane, no ale niestety nie wszyscy rodzą się informatykami, którzy od zarania dziejów korzystają tylko i wyłącznie z systemu LINUX. Ja jestem zwykłym śmiertelnikiem, który jak z resztą większość korzysta tylko i wyłącznie z okienek powstałych po dos'ie.
Połączony z 26 kwiecień 2014 23:10:38:
dziękuję wszystkim za wyczerpującą pomoc
Połączony z 26 kwiecień 2014 23:10:38:
dziękuję wszystkim za wyczerpującą pomoc
Edytowany przez einwohner dnia 26-04-2014 23:10
powien Ci tak ja przed praca z tomato Shibby nie wpisalem ani jednej komendy w Linuchu a jego tutki sa tak napisame ze tylko wklejasz komendy do putty (jak dziala puty google pomoze)
Dodatkowo powiem Ci ze ostatnio czlowiek ktory pierwszy raz odpalil router z tutkami Shibbiego i moja niewielka pomoca (a ja niezam linucha, konfigurowalem tylko x razy router z tutkow)w 2h skonfigurowal wszystko co chcial pod optware a dzien wczesniej z gosciem od sieci expertem bez tutkow stawiali to samo w 5-6h. Sam go do tego namawialem bo teraz beedzie wiedzial jak postawic soft jak np dysk padnie.
do serwera multimediow nie potrzebujesz nawet optware
ten tutorial jest napisany najprosciej jak mozna. Jezeli Ci sprawia trudnosc to jedyna opcja jaka widze to aby ktos zdalnie sie tobie zalogowal na router i poustawial. Problem w tym czy ktos znajdzie na to czas.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
powien Ci tak ja przed praca z tomato Shibby nie wpisalem ani jednej komendy w Linuchu a jego tutki sa tak napisame ze tylko wklejasz komendy do putty (jak dziala puty google pomoze)
Dodatkowo powiem Ci ze ostatnio czlowiek ktory pierwszy raz odpalil router z tutkami Shibbiego i moja niewielka pomoca (a ja niezam linucha, konfigurowalem tylko x razy router z tutkow)w 2h skonfigurowal wszystko co chcial pod optware a dzien wczesniej z gosciem od sieci expertem bez tutkow stawiali to samo w 5-6h. Sam go do tego namawialem bo teraz beedzie wiedzial jak postawic soft jak np dysk padnie.
do serwera multimediow nie potrzebujesz nawet optware
ten tutorial jest napisany najprosciej jak mozna. Jezeli Ci sprawia trudnosc to jedyna opcja jaka widze to aby ktos zdalnie sie tobie zalogowal na router i poustawial. Problem w tym czy ktos znajdzie na to czas.
kolego dzięki, że jako jeden z nielicznych coś napisałeś, ale chyba niedoczytałeś mojego 1 jak i 2 postu w tym temacie. W pierwszym napisałem w czym tkwi problem, a mianowicie minidlna który jest wkompilowany w tomato nie obsługuje jednego ze sprzętu, który posiadam tak więc trzeba postawić jakiś alternatywny na optware, a co do podziału dysku i jego montowaniu to opisałem w 2 poście i tam miałem tylko zapytanie odnośnie nazwy "opt", czy "optware".
masz racja sry za duzo textu. Nazwa partycji jest opt. Rozumiem ze przy uzyciu tutka potrafisz zainstalowac optware - laczysz sie przez putty z routerkiem
Podalem Ci linka do konfiguracji dysku poniewaz od tego zaczynasz i potem idziesz jak po nitce do ... . Ogolnie to najpierw odpowiednio formatujesz dysk, montujesz partycje ( nie an temp) - co jest opisane w tym tutku, potem optware jak juz masz dyski dobrze ustawione. Nastepnie mc albo nano do edytowania plikow i potem juz co dusza zapragnie.
ponizej masz link do stronki pokazujacej inny media server i opisane jest jak go configurowac
...a opt musi mieć system plików ext2, pytam, bo mam ext3. Może być ext3, czy lepiej zmienić na ext2? jaka jest różnica przy opt? Z tego co wiem to po zaniku napięcia system plików ext3 będzie dalej chodził, a w ext2 już nie. To nie lepiej dla opt dać też ext3 jak dla partycji dane???
1) 128mb ramu jakie ma asus spokojnie wystarcza. Swap jest zbedny. Wydzielasz tylko partycje na opt np 1GB i reszta na dane. na opt napewno ext2. Na dane ext3 bym polecal.
wiec to mi wystarczylo i zrobilem jak mi doradzono i zero problemow. Oczywiscie jak router nie ma 128MB RAMu to potrzebujesz swap - u mnie na RT-N16 smiga super bez niego.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
Swap jest i niech sobie bedzie, ale powracajac do poprzedniego postu to, czy na opt MUSI byc ext2, czy moze byc ext3 tak jak mam, bo z tego co wyczytalem to shibby poleca ext2 no ale, czy jak bedzie ext3 to cos bedzie nie tak?
Swap jest i niech sobie bedzie, ale powracajac do poprzedniego postu to, czy na opt MUSI byc ext2, czy moze byc ext3 tak jak mam, bo z tego co wyczytalem to shibby poleca ext2 no ale, czy jak bedzie ext3 to cos bedzie nie tak?
nieaktualne przerobiłem opt na ext2
Edytowany przez einwohner dnia 28-04-2014 20:57
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?