Bawiłem się modemem 3G na usb i teraz mam taki problem ze po resecie świeci mi się dioda od USB pomimo że nie mam podpiętych ŻADNYCH urządzeń usb. Niby by mi to nie przeszkadzało ale jednocześnie wykonywane są skrypty z hotplug .
Co może być przyczyną że to ustrojstwo na starcie uruchamia wszystko z tąd:
Tak, najprawdopodobniej przez to. Ten pierwszy skrypt możesz wywalić, on nic nie zrobi (jeżeli jest to moje - to własnie tam są ledy ustawiane). Ten drugi to Twój, wiec decyduj.
może trochę źle sformułowałem, diodki na pewno są odpalane przez ten skrypt 10-usb i tak jest to twoj skrypt. Ale podstawowym problemem jest dlaczego on wywołuje ten skrypt, pomimo braku urządzeń USB. Teoretycznie jedyne co zrobiłem od czasów kiedy nie było tego problemu to zrobienie automatyzacji tak jak w twoim tutorialu czyli:
/etc/hotplug.d/usb/20-modem
#!/bin/sh
if test "$PRODUCT" = "12d1/1003/0" ; then
__ case "$ACTION" in
____ add)
______ logger "Przelaczenie modemu 3G"
______ ;;
____ remove)
______ logger "Odlaczanie modemu 3G"
esac
fi
Ale nie jest to rozwiązanie satysfakcjionujące. Moze wie ktoś gdzie szukać przyczyn? Jest sens podpinania konsoli?
Jak tylko moge to nie pozwole dmuchać sobie w kasze jakiemuś tam portowi usb B)
Edytowany przez wol2 dnia 17-02-2010 09:35
Wygląda tak jak by coś wołało zdarzenie hotpluga mimo że nie ma powodu żeby się tak zrobiło.
U mnie nie się nie robi ()
Mogę to przerobić tak, żeby sprawdzać czy faktycznie jest urządzenie podłączone pod usb, a nie bazować na zdarzeniach hotpluga. Wtedy będzie działało dobrze.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?