Witam mam wrt54gl wgralem kamikaze ale ustawilem wan i lan na dhcp i teraz nie oge polaczyc sie z linksysem by zmienic ustawienia mozecie pomoc z gory dziekuje
mam ten sam problem.
Robie wszysko zgodnie z opisem failsafe z wiki,
po włączeniu do sieci dioda Power od razu miga i nie ma jak w opisie fazy zgśnięcia diody
"- podłączyć zasilanie do rutera i oczekiwać na zgaśnięcie diody POWER"
czy to znaczy że niemam boot_wait
przy instalowaniu Kamikaze
"zaleca się wgrać np. Tomato lub HyperWrt w celu włączenia boot_wait"
oczywiście był wcześniej Tomato i aktywowałem boot_wait komendami
"nvram set boot_wait=on
nvram commit"
co jeszcze mozna zrobić? juz tylko pozostał JTAG?
Spróbuj wpisać ip na sztywno i zobacz czy będzie odpowiadał na ping, jeśli tak soft wrzucisz za pomocą tftp. Można zewrzeć pin 9 z masą i wgrać podobnie soft, ale to już jakieś ryzyko. Wyłącz zasilanie puść ping pod konsola ping adres routera -t i podłącz zasilanie jeśli odpowie to wgrywaj jak wyżej. Ewentualnie jak napisałeś pozostaje jtag.
@morison: boot_wait nie ma nic wspólnego z failsafe.
boot_wait to włączenie tftp jeszzcze przed załadowaniem systemu pozwalająca na upload nowego firmware. failsafe to po prostu metoda na uruchomienie openwrt w trybie awaryjnym, gdzie interfejs ma ustawione na stałe adres niezależnie od konfiguracji i wszystko ma wyłączone żeby wyeliminować ew błędy konfiguracyjne.
dzięki @iroc
to było kluczowa część podpowiedzi
"Wyłącz zasilanie puść ping pod konsola ping adres routera -t i podłącz zasilanie"
jak na konsoli miałem pinga to opaliłem putty i wykonałem firstboot
OK!!!!
Edytowany przez morison dnia 20-06-2009 13:24
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?