25 Listopada 2024 09:39:52
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.188.63.71
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » OpenWrt - firmware
 Drukuj wątek
Motorola Wrt850g v 2.0
heyka dostalem linka na to forum od znajomego z gg i pisze tu tylko dlatego ze padlo inne forum i naprawde nie mam gdzie sie odezwac o ratunek. Chodzi mi o fakt ze lutuje com'a do motoroli (mam juz caly uklad). Kupilem maxa firmowego (st232cn) no i mam jeszcze pare tajwanskich zwyklych 232. Zlutowalem wszystko i posprawdzalem miernikiem (na nuzke 16 dalem jeszcze 5v z zasilacza przez stabilizator bo myslalem ze moze tu tkwi problem ..jednak nie). Podlanczam do kompa i nic .... No wiec tak moje pytanie brzmi nastepujaco:
1) czy mozna jakos sprawdzic czy caly uklad dziala przy pomocy miernika tzn jakiesz napiecia powinny sie pojawiac na t1_out /t2_out/r1_in/r2_in (chodzi mi o kabelki ktore wychodza juz z samego maxa do komputera)
2)a moze zle cos robie konfigurujac hyperterminal jak to powinno wygladac podlanczam kabel do coma i odrazu widac jakies logi na ekranie? (odrazu mowie ze w jakms faq ktos zrobil tak ze do obudowy przytulowal wtyczki a potem kablem null modem do kompa... ja odrazu ciagnalem skretke za obudowe i do zenskiej wtyczki wszytko zlutowalem)
3) ma ktos moze jakis schemat motoroli w versji v 2 ale tak zeby widac bylo z kad te punkty lutownicze do com'a przychodza. W sensie ktory to jest procesor i jakie nozki odpowiadaja za tx_0/rx_0 tx_1/rx_1 (chce sprawdzic czy dobrze zrobilem tego crossa ,czy nie przegrzalem czegos na PCB)
4) Jak sprawdzic maxa 232 czy jest sprawny przy pomocy miernika

a tu fotki wedlug czego tak bardzo zamieszalem z moja motorola..
blizniak.pcz.pl/~miodek/motorola.jpg
blizniak.pcz.pl/~miodek/interf232.jpg

pozdrawiam serdecznie wszystkich ;]

arteq
Zajefajne fotki!!!!!!!!1 Dzieki za pokazanie gdzie jest 2 COM Grin

Aby sprawdzic czy "to działa" podplij do kom 1 kabelek trzy zyłowy z podpietymi pinami 2,3 i 5.Kabel musi byc symetryczny.
Ustaw na Hyperterminu(lub innym GTKTerm) nastepujace ustawiania:
szybkosc trasm.: 115200
parzystosc brak/none
bity 8
bit stopu 1
zarzadzanie strumieniem brak/none

i powinienes widac botowanie, jak nie widac podmien na płytce RX z TX dla com 1(czasami sie myli) i powinno smigac.

PS. Schemat który działa na 101% jest na mojej www w dziale MyFiles :]
PS: Jeszcze raz dzieki za fotke ;]
Edytowany przez arteq dnia 03-09-2006 11:03
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

jank0
jesli chcesz sprawdzic czy sam uklad RS dziala to uklad jest zasilony i nie podłączony
do wrt-ka
1.podlacz rx ,tx pin 14,8 do kompa np.com1
2.zepnij razem pin 11,9
3.teraz pod np.hyperterminalem utawiasz na ten com kompa gdzie masz wpiety uklad np.com1
4.robisz polacz i jak rsna plytce dziala poprawnie to na ekranie zobaczysz to co klikasz z klawiatury
WAZNE... podstawa w budowie rs sa dobrej jakosci pojemnosci ,ich wartos zalezy od wersji ukladu scalonego (od producenta, literki na koncu ukladu)

qrde wczesniej zrobilem babola
Edytowany przez jank0 dnia 03-09-2006 12:14
"Jeżeli nie wiesz jak postąpić - na wszelki wypadek postąp uczciwie"

jank0
jesli chcesz sprawdzic kabel to zepnij pin 2,3 (tak wynika z Twego schematu) i pod terminalem , to co klikamy widzimy na ekranie

spoko pierwsza fotka to jest opracowanie moje na podstawie dokumentacji z open wrt a drogie to z innego forum tam jes wyczyszczone pole gdzie mial byc uklad ktory pozwala podlaczyc tuner przez seasona takze schemat jest niepelny.Szkoda ze nikt nie zna odpowiedzi na reszte moich pytan ;/

@jank ?
a nie moze byc tak?
1.podlacz rx ,tx pin 7,13 do kompa np.com1
2.zepnij razem pin 10,12

i tak wielkie dzienki zaraz bede lutowac

ech i tak czy siak nie dziala;/

sluchajcie jak wyciagne maxa z ukladu to zaczyna mi odpowiadac konsola tak

hjhj [len=4]
okokí
jhjhhhipu9i [len=11]
kokooomu˝mí
roman [len=5]
{om}oí
roman [len=5]

czyli nie oddaje echo tego samego co wysylam a dziwnie jak jest max w srodku to nie dziala nic;/
Edytowany przez dnia 03-09-2006 15:17

arteq
dodam - robiłem wg shamatu z dvhk.pl i nie dzialało, zrób jak mam + poprawki jakie naniosłem na oznaczenia i zadziała.
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne

dobra znalazlem w domu stary uklad z maxem na smd wylutowalem i dziala ...wysylam tamta reszte sprzetu do lamusa
Edytowany przez dnia 03-09-2006 19:33

Gerlach

Cytat

ArteQ napisał/a:
dodam - robiłem wg shamatu z dvhk.pl i nie dzialało, zrób jak mam + poprawki jakie naniosłem na oznaczenia i zadziała.

Wg schematu z DVHK brak zasilania na nóżce 16 Vcc układu MAX232. Ponadto troszku inaczej podłączyłem 1 z kondensatorów, który podpiołem pomiędzy Vcc a Vdd a nie do masy, trzeba też nie pomylić się na biegunach elektrolitów, bo mogą explodować Shock. Zasilanie układu MAX232 wziołem bezpośrednio z gniazda zasilania motoroli (12V) i przepuściłem przez stabilizator 78L05. Zasilanie napięciem 3,3V układu związanego ze standardem TTL jest nieco ryzykowne i układ może nie działać poprawnie.

Działa mi wyśmienicie. Mam 2 śmigające porty RS Grin. A to dzięki koledze @lechu z innego forum za extra fotki, których pochodną jest extra fotka @Miodka Wink .
Jeśli chodzi o uruchomienie RS-ów to ważne jest ustawienie odpowiednich parametrów transmisji np. w Hyperterminalu windowsów tak jak pisał @ArteQ. Ja na początku coś źle ustawiałem i wyskakiwały mi w oknie krzaczki.
Sharing nie działał mi prawidłowo na na wersji SB4Ls v03a03 (brak komunikacji z tunerem). Zajefanie śmiga natomiast na SB4Ls v02f02. Zero przycinek w obrazie.
Jak znajde chwile to narysuje schemacik z układem MAX232 B).

jank0
sa wersje max-ów na 3,2v ...faktycznie konensator przypiety pod pin 2 powinien byc podłączony do VDD (pin 16) a nie do GND

AVT1397 A taka plyteczka w http://sklep.avt.com.pl
Edytowany przez jank0 dnia 04-09-2006 10:52

Gerlach
Tak @jank0 są wersje na 3,2V ale nie zawsze osiągalne od reki a wtedy to już dodatkowe koszty. A stabilizatorek 5-voltowy kosztuje 1-1,5 zeta i to tyle co trzeba dołożyć do całości układu na zwykłym MAX232, żeby działało 100% bezproblemowo. Całość, czyli kawałek płytki uniwersalnej, MAX232, 5 elektrolitów, stabilizator kosztowało mnie 9 zł. do tego 2 gniazda żeńskie RS - razem 13 złotych.
Płytka którą przytoczyłeś jest jak najbardziej ok, ale jest chyba za duża i przez nią pewnie nie zamknąłbym swojej motoroli w oryginalnym pudełku.
Polecam wszystkim najzwyklejsze płytki uniwersalne, bo układ jest naprawde banalny...
Motorola WR850G v.2.0 + OpenWRT 0.9-XWRT 2.75 + SB4Ls v0.3e03

jank0
@Gerlach..to była propozycja (ta płyteczka to pod układ SMD) zobacz jaka ładna Grin
Ja wszystki programatory zrobilem na plytkach uniwersalnych ...prowizorki szybko powstaja i dlugo sie trzymaja.Pod maxy kupilem plytkę programatora PHOENIX
(tam siedzi max) ale nic na niej nie zrobilem lezy w szufladzie Pfft
jank0 załączono następujące obraz:
av.jpg

PYJTER
Jako iż jestem ciemny z elektroniki ale chciałbym sobie sam złożyć układ... Więc mam pytanie posiadam motorole w/w w wersji v2 wg wskazówek kol. ArteQ i schematu z jego strony mam pytanie czy dobrze naniosłem oznaczenia co gdzie należy podpiąc.
Moje pytania
Jeśli na schemacie jest oznaczenie VCC to tam jest te 3,3V tak?
Rozumiem że jak pisze GND to musi być razem połączone wszystko do GMD w motoroli tak?

Oto mój schemat proszę o ewentualne porawki...

Na oryginalnym schemacie jest od 2 nóżki max'a wyprowadzenie do GND i między to jest wrzucony kondensator 10uF a na schemacie Arteq'a tylko 1uF Czy to nie jest błędem i czy tak ma być
PYJTER załączono następujące obraz:
modyfi.jpg

Edytowany przez PYJTER dnia 09-09-2006 12:05

jank0
polecam max232 z literką A pojemności takie jak w tabelce dla litwrki A- 100nF
Wartości pojemności zależą od firmy i literki

do testów składam na podstawce(można podmieniać układy)
połącz razem pin 9-10 (jeśli do com1 podłaczysz 7-8)
11-12 ..jesśli do com2 13-14 podłączysz
(układ rs nie podłaczony do motorolki ale podłączone zasilanie) pod terminalem możesz sprawdzic czy działa sam układ rs.....klikasz a na ekranie widać jakie literki naciskasz.
Masz wterdy pewność ze kabel i płytka RS są dobre.
max232.jpg

Edytowany przez jank0 dnia 09-09-2006 13:54

jank0
na tym co narysowałeś to zamieniłeś po jednym kablu na comy od strony komputera

7-8 ..... to jedna para com od strony komputera...9-10 do motoroli
13-14...to kolejna para do com od strony koputera 11-12 do motoroli
Edytowany przez jank0 dnia 09-09-2006 14:05

PYJTER
Na oryginalnym schemacie jest od 2 nóżki max'a wyprowadzenie do GND i między to jest wrzucony kondensator 10uF a na schemacie Arteq'a tylko 1uF Czy to nie jest błędem i czy tak ma być?

jank0
qrde .jaja sobie robisz Grin ...wartosci pojemnosci zależą od tego jakiej firmy jest rs232 i jaka jest literka za 232 .... 1uF jest ok...on sprawdził ten układ i u niego działa.Pin 2 to podwajanie napiecia może być kond. 1uF plus pojemności do 2pin minus może być do masy ....na schematach zalecane do VCC(zasilanie)
Jak będzie układ maxim max 232 to wszystkie pojemności 1uF jak max232A to wszystkie pojemnosci 0,1uF (100nF)

arteq
w takim razie jakie kondziory do max232N ??
Pozdrawiam, Artur

jank0
ja bym dał 1uF (N)PLASTIC DIP
http://www.alldatasheet.co.kr/datasheet-pdf/pdf_kor/TI/MAX232N.html

MAX233 i MAX233A bez zewnętrznych pojemności

http://www.compsys1.com/workbench/On_top_of_the_Bench/Max233_Adapter/max233_adapter.html
max233.jpg

Edytowany przez jank0 dnia 09-09-2006 21:17

PYJTER
Bo przy próbie aktualizacji z RC4 na RC5 z poziomu strony mam taki komunikat:

Bad trx header
If this is a firmware in bin format, like some of the
original firmware files are, use following command to convert to trx:
dd if=firmware.bin of=firmware.trx bs=32 skip=1
TRX check failed!
Gotowe.

Plik wziąłem ze strony openwrt jest to plik z rozszerzeniem bin i zmiana rozszerzenia nic nie daje trzeba go przerobić czy ktos mógłby mi go przerobić na trx?
Chyba ze mozna inaczej to wegrac do motorolki??
Edytowany przez PYJTER dnia 10-09-2006 13:48

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 107

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,706,803 unikalnych wizyt