23 Lipca 2024 17:05:00
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Switch zasilany prze...
· [Howto] Xpenology na...
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· Kto "steruje" MAC ad...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [MOD] Tomato64 (x86-64)
· Jaki router do 1000/...
· Omv raid 0
· [S] Orange Pi Lite
· Ustawienie domyślne...
· AX-88U - po wgraniu ...
· Szukam zaproszenia n...
· [S] Netgear AC2600 R...
· Openvpn+klient android
· Połączenie vpn i c...
· [HOWTO] OpenVPN serv...
· [S] edgerouter er-12
· Dostęp do urządzen...
· Brak dostępu do ust...
· Takedown 2000
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [883]
· [MOD] Tomato64 (x... [58]
· [Howto] Xpenology... [32]
· Asus TUF-AX3000_V... [20]
· Switch zasilany p... [4]
· Kto "steruje" MAC... [2]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [217 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 417
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.226.72.194
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » OpenWrt - firmware
 Drukuj wątek
[release] Gargoyle PL + extroot dla tplinka 1043nd
shibby
Moja pierwsza kompilacja gargoyle.

Z kluczowych elementów modyfikacji to dodana obsluga usb + extroot, spolszczony interfejs oraz naniesiona wiekszosc modyfikacji z poprzedniego wydania backfire.


Cytat

Specyfikacja:
- gargoyle 1.3.5 + Backfire 10.3.1-RC3 + spolszczenie - dzieki obsy
- dziala tryb failsafe
- dodane block-extroot oraz block-mount to zamontowania dysku jako root**
- aktywnosc diody WLAN podczas korzystania z sieci bezprzewodowej
- dioda usb reaguje na podpinanie i odlaczanie urzadzen usb typu storage
- wkompilowano wiele pakietow ulatwiajacych korzystanie z openwrt m.in. nano, adduser, deluser, htop, tar, gzip, bash
- w repozytorium dostepne pelne mc - dodano FTP Link, Shell Link i rozpakowywanie archiwow w locie (tj tar.gz, tar.bz2 czy ipk)
- wkompilowana oficjalna samba3
- wkompilowany vsftpd + domyslna konfiguracja*
- wkompilowano narzedzia do partycjonowania i formatowania dyskow (fdisk, mkfs.ext2/ext3/vfat)
- przycisk QSS wlacza i wylacza diode QSS. Nie ma przypisanej obecnie zadnej funkcji.
- dodane repozytorium pakietow openwrt.groov.pl
- aktywowana historia shella
- patch na busyboxa bo wspolpracy z plowshare (dodane getopt) - dzieki arteq


Download:
http://openwrt.groov.pl/WR1043NDv1/ga...rgoyle-pl/

ZALECANY SPOSOB AKTUALIZACJI w przypadku zainstalowanego openwrt to "sysupgrade", czyli
cd /tmp
wget http://openwrt.groov.pl/WR1043NDv1/gargoyle-pl/-sysupgrade.bin
sysupgrade -n -sysupgrade.bin

Po reboocie wchodzimy na http://192.168.1.1/
domyslne haslo to: password
ustawiamy swoje haslo i strefe czasowa i gotowe.

Miłego użytkowania
Edytowany przez shibby dnia 29-09-2010 15:09
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
jacekn
A z DDWRT trzeba wrocic do orginalnego ?? i z orginalnego przez Upgrading firmware czy jak ??
Asus RT-AC56U
TP-Link Switch TL-SG1005D x 2

Pozdrawiam Jacek
 
shibby
tak najpewniej. Wroc do oryginalu a pozniej uzyj pliku faktory.
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
jacekn
A z DDWRT przez telnet i sysupgrade mozna ??
Asus RT-AC56U
TP-Link Switch TL-SG1005D x 2

Pozdrawiam Jacek
 
shibby
nie. to juz predzej przez www uzywajac plku factory ale pewny tego rozwiazania nie jestem.
Edytowany przez shibby dnia 29-09-2010 19:36
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
Brage
Zainstalowałem Twój obraz, ruter działa, ale mam problem z extrootem, mianowicie:
dysk przygotowany w ten sposób


root@Gargoyle:~# fdisk -l /dev/sda

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x0e900e8f

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1         122      979933+  83  Linux
/dev/sda2             123         134       96390   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda3             135       19457   155211997+  83  Linux


dla pewności formatowałem sda1 przez mkfs.ext3 /dev/sda1
oraz odpowiednio


root@Gargoyle:~# cat /etc/config/fstab
config 'global' 'automount'
        option 'from_fstab' '1'
        option 'anon_mount' '1'

config 'global' 'autoswap'
        option 'from_fstab' '1'
        option 'anon_swap' '0'

config 'mount'
        option 'target' ''
        option 'fstype' 'ext3'
        option 'options' 'rw,sync'
        option 'enabled_fsck' '0'
        option 'device' '/dev/sda1'
        option 'enabled' '1'
        option 'is_rootfs' '1'

po restarcie ruter chwile odpowiada na pingi, słychać start dysku, a potem dostaje jakiś dziwny adres 168.itd i ruter nie odpowiada pingi.
Wcześniej wszystko działało na tej konfiguracji, co może być nie tak, może o czymś zapomniałem ?
OpenWrt @ TP-Link WR1043ND
 
shibby
extroot napewno na tym obrazie dziala bo sam sprawdzalem (pendrive 8GB z ext2).

pamietaj ze po restarcie router chwile dziala jako switch, dopiero po zaladowaniu configa tworzy vlany. Moze w tym momencie dostajesz ten dziwny adres ip (ja np dostawalem z routera providera).

Zobacz czy router w pelni wstal (dioda power swieci swiatlem ciaglym). Jak tak to odswiez wtedy adresacje ip w komputerze.
Edytowany przez shibby dnia 01-10-2010 07:35
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
Sylwo
Shibby, jest problem. Dysk oraz dwa pendrive-y formatowałem jako ext3 dla dysku i ext2 dla panów i próbowałem je jako extroot dać. Wszystko ładnie się poformatowało, confing mam tak samo jak wyżej (robiłem według poradnika na eko.one.pl) po restarcie router nie wstaje, dopiero odłączenie zewnętrznej pamięci pomaga. Wiadomo o co chodzi? Dodam że jak montuję ręcznie to nie ma problemów.
 
shibby
a nie zmieniales np ip routera? Pamietaj ze po uruchomieniu extroota konfiguracja jest domyslna. Dlatego powinno sie ro wlaczac zaraz po flashu przed konfiguracja czegokolwiek.

extroot dziala napewno bo sprawdzalem.

czy z podpietym penem router wstaje w pelni? dioda power swieci swiatlem ciaglym?
Edytowany przez shibby dnia 04-10-2010 09:27
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
doman18
Czy początkujący może od razu sobie to wgrać czy radzicie żeby najpierw wgrał "czyste" OpenWRT i się z nim oswoił?
Edytowany przez doman18 dnia 04-10-2010 18:46
 
Sylwo
O tym że confing jest domyślny po extroocie nie wiedziałem, za chwilkę sprawdzę i dam znać jak to działa.



Zrobiłem sporo testów, chodzi jak złoto. Dobra robota Shibby.
Edytowany przez Sylwo dnia 04-10-2010 20:19
 
doman18
Ja też już mam ów obraz na pokładzie ale o ile wlan mi działa pięknie to podłączony kablem PC nie. Czy problemem może być fakt że MAC routera zmieniłem na MAC PC? W Dlinku 524 nie przeszkadzało że zarówno router jak i PC mają ten sam MAC. Próbowałem zmienić MAC PC na 12*1 ale gargoyle nie widzi tej zmiany - podczas ustawiania static ip przy wskazaniu adres MAC urządzeń się łączących dalej jest ten sam adres przy nazwie kompa a nie dwanaście 1. Ponadto po tej zmianie w ogóle tracę dostęp do LAN i nie mogę nawet do routera się zalogować.
Gdy wróciłem do starego MACa znów mogę się zalogować do routera ale oczywiście sieci nie ma. To znaczy nie ma dostępu do WAN bo w lanie przy pingowaniu laptopa kompy "się widzą"
 
shibby

Cytat

Czy początkujący może od razu sobie to wgrać czy radzicie żeby najpierw wgrał "czyste" OpenWRT i się z nim oswoił?


dla poczatkujacego lepiej gargoyle bo ma interfejs graficzny.
Czyste openwrt to konsola. Pamietaj tez ze gargoyle to tak naprawde openwrt + nakladka graficzna Smile

@doman18 pamietaj ze wszystkie 5 portow w tplinku (a tak naprawde to 6 bo jeden jest wewnetrzny) to switch, ktory podczas startu jest dzielony na vlany. Oczywiscie zmienic mac mozemy tylko dla WAN, dla LAN nie moze byc takie jak ma komputer (w sieci nie moga istniec dwa komputery o tym samym adresie mac).
Nie robilbym wiec zmiany MAC przez gargoyle tylko w pliku /etc/config/network. Jutro sprawdze jak sie ma zmiana mac do rzeczywistosci.

Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
Vienio
kurde zainstalowałem tą wersje i niby wszystko dobrze poszło ale jak próbuje sie zalogować to cały czas wyskakuje złe hasło, wpisuje password i wiele innych i nic, proszę o pomoc
 
doman18
Dobra, zrobiłem swap i extroot. Walczyłem długo z tym problemem na stacjonarce i odpuściłem. Myślałem że to może firewall coś sfiksował ale zarówno na zainstalowanym tam debianie jak i na windowsie nie ma internetu

Ponadto nie wiedzieć czemu nie mogę zainstalować transmission bo wywala

root@Gargoyle:/#opkg install transmission-daemon
* opkg_install_cmd: Cannot install package transmission-daemon


to samo jest z transmission-web. Tak więc w tobie nadzieja shibby :P
 
Xarlith
A wklepałeś "opkg update"?

@Vienio Próbowałeś zalogować się przez SSH? Wiedziałbyś przynajmniej które hasło jest na 100% złe.
Edytowany przez Xarlith dnia 05-10-2010 02:33
 
shibby
@doman18 - opkg update musisz robic kazdorazowo przed instalacja czegokolwiek. Ponadto w repo jest stare transmission 2.04. Sciagnij sobie do /tmp nowe transmission 2.10b1 z linka w newsie i potestuj Smile
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
Vienio

Cytat

Xarlith napisał/a:
@Vienio Próbowałeś zalogować się przez SSH? Wiedziałbyś przynajmniej które hasło jest na 100% złe.


uff poszło przez telnet
 
doman18
Heh "potestuj". Ja wolę na razie nie szaleć więc zainstalowałem z repo. Późnej będę eksperymentował, jak już oswoję się z systemem. No i jak narazie jestem zadowolony, 2 torrenty zapuszczone, 400kb/s, nic nie muli przy przeglądaniu stron więc jest dobrze. Martwi mnie tylko obciążenie procka bo teraz utrzymuje się średnio na poziomie 60-70%.
Aha, a to nic nie szkodzi że zamiast zrobić osobną partycje na dane to np. katalog torrentów zrobiłem na partycji overlay(extroot)?

Ogólnie to jak rozwiąże problem z lanem to będę bardzo zadowolony. Apropo tego problemu i twojej sugestii na temat vlanów. Z tego co widzę to WLAN i LAN mają adres MAC routera a tylko WAN ma adres przydzielony przeze mnie więc to chyba nie powinno jakoś kolidować.
 
shibby
no to powinno byc ok.

to ze dane sciagasz na extroot to nic nie szkodzi.

Co do obciazenia procka to zobacz w htop co ci tak zjada procka. Jezlei transmision to wlasnie dla ciebie jest nowa wersja. Ona mniej operacji robi na dysku i powinna mniej obciazac procesor. Instaluj smialo! Jak zainstalujesz moja wersje to bedziesz mogl dodatkowo sterowac przyciskiem QSS transmission (wlaczac i wylaczac) Smile
Proxmox VE: i7-7700T, 64GB RAM, 3x2TB SSD, 1x1TB SSD, 512GB NVMe, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology DS920+
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 91

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

ptyku
29-06-2024 15:16
hi, mam problem z routerkiem RT-AC88u a dokładniej z wgraniem nowego firmware.

tamtosiamto
03-06-2024 16:24
poszlo w koncu -najpierw przez restoration jakies stare ddwrt, potem z menu update plik ac66u z art o zmianie 868l->ac66u

tamtosiamto
02-06-2024 21:44
trx size 44560384 > memory size 33554432 nigdy czegos takiego nie widzialem podczas flashowania rutera

tamtosiamto
02-06-2024 21:37
wgrywanie ddwrt z opisu zmiany softu z dlinka na asusa nic nie daje, dalej startuje tomato, wgranie ddwrt dla ac66u wchodzi, ale z niego tez nie da sie wgrac ofw asusa i merlina, kicha

tamtosiamto
02-06-2024 19:57
Probowal ktos wrocic z tomata do OFW ASAUSa na przerowbionym DIR868l -> rt-ac66u ? Ni cholery nie moge dac sobie rady.

RaTaJ
10-05-2024 15:43
Czy intel n100 4x 3,40Ghz z Intel HD i DDR5 byłby dobry, widziałem za 550zł z 8gb ram i ssd 512gb?

Adooni
26-04-2024 14:41
jaki router RMerlin nie pociagne, tomato/ openwrt tak non hilink,

tamtosiamto
23-04-2024 12:35
modem bez smilocka?

man1
22-04-2024 23:27
Czy próbował ktoś uzywac karty voice (z nolimit GB) od tmobile w modemie /routerze? Da się jakoś to zrobić? Bo u mnie neta brak. E3372 Sad

tamtosiamto
31-03-2024 12:54
Wesolego jajka wszytskim forumowiczom Grin

78,373,260 unikalnych wizyt