Cytat YiSZ napisał/a:
1) Na ruterze jest tomato, czy mogę zainstalować openwrt przez interfejs www? Jeśli tak to jakie czynności trzena wykonać? Przejść do ustawień defaultowaych a potem zainstalowac OpenWRT?
Powinno się dać, chociaż głowy nie dam, bo nie próbowałem tego. I tak, raczej powinieneś wrócić do ustawień domyślnych
Cytat
2) Który pakiet OpenWrt wybrać? Nie interesuje mnie żadna wersja z interfejsem www, czaysta instalka z możliwością dodawania paketów.
No to zostaje Ci wersja micro, ona nie ma interfejsu www. Ew. ściągnij sobie imagebuldera i wybierz pakiety jakiw chcesz
Cytat
1) Zmiana maca na interfejsie WAN (dostęp do internetu poprzez sieć lan) i ustawienie DHCP na interfejsie WAN?
Opisane w wiki po lewej stronie
Cytat
2) Włączenie DHCP dla interfejsów LAN i przydzielenie odpowiednich adresów po MACach kart.
Domyślnie tak działa, powiązanie mac/adres musisz wpisać z ręki - opisane to jest w wiki
Cytat
3) Czy trzeba włączyć maskarade/nat czy to już jest odpalone standardowo jak w tomato?
Nie trzeba domyślnie tego włączać, już jest i działa.
Cytat
4) jakieś sugestje z waszej strony co do początkowej konfiguracji?
Opisane w wiki po lewej stronie; aczkolwiek domyślnie jest już wszystko co potrzeba.
Tak na przyszłość: nie oczekuj że ktoś po 3 minutach od Twojego posta będzie biegiem odpowiadał na Twoje pytania. Nikt nie ma tutaj takiego obowiązku a tym bardziej nikt nikomu za to nie płaci. Za to poświęca swój wolny czas dla dobra ogółu. Więc nie gorączkuj się tak.
|