Duzo sie mowi o zle dzialajacym aimesh asusa, czy osoby, ktore maja ofw asusa moglyby napisac, jak to u nich dziala? Ja mam 3 asusy, aimesh po wifi i raz dziala raz nie, czy ktos ma moze wszysko po kablu? I jak to u was dziala?
U mnie dział to bezbłędnie po kablu.
Potrzebowałem właściwie tylko AP za ścianą żelbetową bo następował spory spadek siły sygnału a że i tv tam mam to podciągnąłem kabel i ustawiłem node aimesh.
Co tu mówić , działa jak ma działać. Choc tv i stacja laptopa podpięte tez kablem tam do node. Tylko komórki i jakieś tam Alexa itd elementy inteligentne mam podpięte po wifi.
Ja ze wzgledu, ze kladzenie kabla to bedzie masakra w moim domu, zdecydowalem sie na laczenie aimesh po wifi, niestety jest kicha, kicha kicha. U rodzicow zrobilem kablem ponad rok temu i nic nie zglaszali mi, zeby rwalo. Od dawna podejrzewalem, ze wifi robi jakis problem, ale nie znalem nikogo, kto moze to potweirdzic, bo kazdy prawie pisze, ze rwie, ale nikt nie pisal czy polaczenie wifi czy kabel.
jurekk dzieki za info, teraz ide zmowic zdrowaske za spokoj moich nerwow, jak bede ciagac kabel po katakumbach.
testowałem takie coś, ale połączenie było po adapterach "co robią sieć lan po gniazdku" fajnie to działało . Chociaż prędkości nie większe niż +/- 80 mb, zależy pewnie od jakości "kabli prądowych" w ścianie
Asus RT-AC3200 Rocket M5
APC BACK-UPS RS 1200 Mini Itx ASUS Q87T+ i7-4770S Alienware m15 Vu+ Solo2
Pytanie jakie modele spinasz?
Jeśli ma to chodzić po wifi najlepiej aby rutery się widziały(po drodze nic nie stało , do tego 3 zakresowe lepiej się spisują), a w starym budownictwie to nie łatwe. Nawet na Rmerlinie czasami cie wiesza , można wtedy uruchomić automatyczny restart w nocy.
Jak masz okazje pociągnij kabel będzie niezawodnie .
zakładam że problemy z aimesh asusa głownei wynikaja ze słabego zasiegu wi-fi. Nawet tutaj asus https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1...Q/1039645/ podaje max odleglosc routerkow 10-15 m i najlepiej zeby sie widzialy czyi przy scianach, stropie to sie robi max kilka metrow.
faktycznie po kablu aimesh dziala Ok.
a co do predkosci prezsylu tak jak przy reaperach jak odelglosc routera od noda jest na tyle duza ze sila sygnalu spada itd to i transfer slaby i zrywa.
Orange 300/50 Mb/s + ONT Terminal HPE MS gen8 Proxmox 7.0-11 VMs: Router OPNsense 23.X-amd64 and OMV HPE MicroServer gen8: Xeon E3-1265Lv2, 16GB (2x KTH-PL316E/8G), HP 331T, 4x4TB WD RED Asus RT-AC68U AccessPoint
[quote name=n-owicjusz post=179296]Pytanie jakie modele spinasz?
[/quote]
Dslac68 i 2x ac66ub1, w panelu asusa sila.sygnalu max.
@Adooni
Niestety w moim przypadku zle zakladasz. Ogolnie jesli mam zasieg wifi, na tyle stabilny zeby korzystac normalnie z internetu, pinga nie gubi itd dlaczego mesh mialby rwac? Cos jest skopane i tyle. Myslalem, zeby kupic online 3 rutery mesh innego producenta i potestowac 2 tyg, ale ni mom casu jak na razie na zabawy, wiec pomysl zawisl w prozni.
Btw zapomnialrm dopisac, ze to nie jest tak, ze wifi rwie, to wyglada, jakby ruter sie restartowal, znika mi pelny zasieg, wifi z rutera node wraca dopiero po minucie czy jakos tak. W tym.czasie ciagle mam dosc slaby zasieg rutera glownego. Ruter node,kiedy uzywam go jako glowny dziala bez zarzutu, wiec wykluczam, ze jest cos z nim nie tak i zwalam wine na aimesh
Edytowany przez tamtosiamto dnia 27-12-2022 12:03
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?