07 Grudnia 2021 03:43:52
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato


Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [MOD] FreshTomato-AR...
· [S] ASUS RT-AC66U
· Jaki Router ? PILNE !
· WNR3500Lv2
· AiMESH Asusa.
· Współpraca Tomato ...
· niepoprawny timestam...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· Błąd nr 13 - insta...
· ASUS RT-AX86U+świat...
· [DIY] NAS bez kompro...
· Jaki router wybrać-...
· [S] Sprzedam Asus SC...
· Merlin/transmission ...
· Przekierowanie użyt...
· Debrick netgear R7000
· [S] Unifi U6-LITE
· Przepustowość łą...
· Multiroom N z wykorz...
· Słaby transfer po W...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· WNR3500Lv2 [738]
· [MOD] FreshTomato... [640]
· [MOD] FreshTomato... [343]
· AiMESH Asusa. [37]
· Błąd nr 13 - in... [10]
· Jaki Router ? PIL... [9]
· [S] ASUS RT-AC66U [4]
· niepoprawny times... [2]
· Współpraca Toma... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
37% [146 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [205 głosów]

Atheros
Atheros
5% [21 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [4 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
3% [12 głosów]

Ogółem głosów: 395
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
54.227.97.219
Zobacz wątek
 Drukuj wątek
Błąd nr 13 - instalacja Xpenology
Cuma
Witam,

Próbowałem już wiele sposobów na instalacje Xpenology, ale poległem. Przejrzałem wiele stron i filmów na yt. Co robie źle?

Mam sprzęt Dell Wyse Zx0Q 7020 AMD GX-420CA 32GB ssd, 4GB ram.

1. Pobierałem pliki dla DS918+: - loader 1.04b - różne wersja DSM, np. DSM_DS918+_25556.pat jak i starsze.
2. Przygotowuje pendrive do instalacji, zmieniam plik grub, wpisuje PID, VID dla pendrive, wpisuje mac karty sieciowej urządzenia, serial number z della też wpisałem.
3. Wkładam pena do USB (różnych też próbowałem), uruchamiam sprzęt, na laptopie przy pomocy asystenta synology znajduje mi serwer, rozpoczyna się instalacja i przy 56-57% za każdym razem wyskakuje błąd nr 13. "plik może być uszkodzony". W sieci podawaną są informację o błędnym PID/VID pena - ale sprawdzałem wielokrotnie i jest ok.
Próbowałem instalować na innym dysku, innym pendrive ale wciąż mam ten sam błąd.

Coś robię źle albo moja jednostka jest "niekompatybilna"? W jaki sposób powinny być przygotowane partycje na dellu?

Chciałem, sobie testować platformy do NASa, ale najbardziej zależy mi na Xpenology.
Jak mi się nie uda, to zainstaluje OMV - już zrobiłem testowo instalacje - wszystko bez problemu.

Proszę o pomoc. Może macie jakieś sugestie?
Edytowany przez Cuma dnia 02-11-2021 11:38
 
shibby
https://cloud.groov.pl:444/index.php/s/k58Zt97nFWBf2xE

tu masz skompilowany przeze mnie redpill pod DS918+ dla wersji 7.0.1-42218. Nagraj na pena i podmień wartości w grubie (zwróć też uwagę na SataPortMap by ustawić pod siebie).

Błąd 13 to problem z pid/vid. Sam go miałem i też byłem pewny że wartości są poprawne. I były... problem w tym że były zamienione Wink czyli w miejsce pid wpisałem vid i odwrotnie. Po poprawieniu tych wartości instalacja przebiegła poprawnie.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
 
Cuma
Niestety przy wersjach 6.2* - jak podmienilem PID z VID - nadal jest ten błąd.
Nadal twierdze, ze te kwestie mialem poprawne.

A przy Twojej wersji 7 - nie wiem jak ustawić te opcje z dyskami bo wywala mi blad ze wykryto błędy na dyskach twardaych oraz że porty SATA zostały wyłączone (na 2 dyskach te same błędy". A na moim dellu są 2 porty sata - 0 i 1. Dysk jest podłączony pod port 1. Wpisywałem już w polu "SataPortMap" 11 oraz 2. I nie mogę przejść dalej ;/


Ogólnie wydaje mi się, że jeszcze coś mam gdzieś zle wpisywane przy loaderze, że mam te błędy...
 
shibby

Cytat

A na moim dellu są 2 porty sata - 0 i 1.


no to SataPortMap=2 powinno być ok. Możesz jeszcze spróbować 02.

Możesz też odpalić jakieś ubuntu live i wydać komendę lspci by zobaczyć czy nie widzi jakiś dodatkowych kontrolerów np od jakieś pamięci flash albo coś w tej deseń.

Cytat

jak podmienilem PID z VID - nadal jest ten błąd.


pokaż zrzut ze sterownika z windowsa dla pendrive, Szczegółny -> Nadrzędny. oraz pokaż jak w grubie masz ustawione pid/vid.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
 
Cuma
Nie działa sata na 02 ani 2 na loaderze 6~. Na 7 nie chce mi sie wykryć serwer - bo już za dużo grzebie.

Grub 7


#
# ### !!! WARNING - READ ME !!! ###
#
# DO NOT edit this file. This file has been generated automatically by the loader generator.
# If you were asked to use a pre-made image and asked by someone to edit this file DO NOT do it. The only
# supported method of obtaining the loader image is generating it using the loader generator provided.
#

terminal_output console
if serial --unit=0 --speed=115200; then
    terminal_input --append serial_com0
    terminal_output --append serial_com0
fi

set default="0"
set timeout="5"
set timeout_style="menu"

if [ -s $prefix/grubenv ] then
    load_env --file $prefix/grubenv --skip-sig
    set has_env="1"
    if [ -n "${saved_entry}" ] then
        set default="${saved_entry}"
    fi
else
    set has_env="0"
    echo "WARN: failed to load env. Default choice will NOT be saved!"
fi


function savedefault {
    saved_entry="${chosen}"
    save_env --file $prefix/grubenv saved_entry
}


insmod usb_keyboard
insmod part_msdos
insmod ext2
insmod fat
insmod linux
insmod gzio

set gfxmode=auto
insmod vbe
insmod vga

# UEFI
insmod efi_gop
insmod efi_uga

insmod font
if loadfont ${prefix}/unicode.pf2
then
    insmod gfxterm
    set gfxmode=auto
    set gfxpayload=keep
    terminal_output gfxterm
fi

menuentry 'RedPill DS918+ v7.0.1-42218 (USB, Verbose)' {
   savedefault
   set root=(hd0,msdos1)
   echo Loading Linux...
   linux /zImage HddHotplug=0 withefi console=ttyS0,115200n8 DiskIdxMap=00 netif_num=1 syno_hdd_detect=0 syno_port_thaw=1 SasIdxMap=0 vender_format_version=2 mac2=cc2f710aff8c earlyprintk mac1=847bebef5079 syno_hdd_powerup_seq=1 pid=0xdb8a log_buf_len=32M syno_hw_version=DS918+ vid=0x125f earlycon=uart8250,io,0x3f8,115200n8 sn=62bacvmf6j2 elevator=elevator root=/dev/md0 loglevel=15 SataPortMap=02
   echo Loading initramfs...
   initrd /rd.gz /custom.gz
   echo Starting kernel with USB boot
}

menuentry 'RedPill DS918+ v7.0.1-42218 (SATA, Verbose)' {
   savedefault
   set root=(hd0,msdos1)
   echo Loading Linux...
   linux /zImage HddHotplug=0 withefi console=ttyS0,115200n8 synoboot_satadom=2 DiskIdxMap=00 netif_num=1 syno_hdd_detect=0 syno_port_thaw=1 SasIdxMap=0 vender_format_version=2 mac2=cc2f710aff8c earlyprintk mac1=847bebef5079 syno_hdd_powerup_seq=1 pid=0xdb8a log_buf_len=32M syno_hw_version=DS918+ vid=0x125f earlycon=uart8250,io,0x3f8,115200n8 sn=62bacvmf6j2 elevator=elevator root=/dev/md0 loglevel=15 SataPortMap=02
   echo Loading initramfs...
   initrd /rd.gz /custom.gz
   echo Starting kernel with SATA boot
   echo WARNING: SATA boot support on this platform is experimental!
}




Grub 6

if serial --port=0x3F8 --speed=115200;then
        set has_serial=true
        terminal_input --append serial
        terminal_output --append serial
else
        clear
fi

terminal_input --append console
terminal_output --append console

if [ x"${grub_platform}" = xefi ] then
        insmod efi_gop
        insmod efi_uga
else
        insmod vbe
fi

set extra_initrd="extra.lzma"
set info="info.txt"

set vid=0x125f
set pid=0xdb8a
set sn=1780PDN123456
set mac1=847bebef5079
set rootdev=/dev/md0
set netif_num=1
#set extra_args_918='earlycon=uart8250,io,0x3f8,115200n8 earlyprintk loglevel=15 memmap=0x1000$223515000'
set extra_args_918=''

set common_args_918='syno_hdd_powerup_seq=1 HddHotplug=0 syno_hw_version=DS918+ vender_format_version=2 console=ttyS0,115200n8 withefi elevator=elevator quiet syno_hdd_detect=0 syno_port_thaw=1'

#for testing on VM
set sata_args='SataPortMap=2'

set default='0'
set timeout='1'
set fallback='1'

if [ -s $prefix/grubenv ] then
        load_env
        if [ -n "$saved_entry" ] then
                set default="${saved_entry}"
        fi
fi

VERSION="with Jun's Mod v1.04b"

search --file -s /bzImage

function savedefault {
        if [ -s $prefix/grubenv  ] then
                saved_entry="${chosen}"
                save_env saved_entry
        fi
}

function do_option {
        if [ $# -lt 2 ] then
                eval "set value=\"\$$1\""
                echo "current $1: $value"; return;
        fi
        set key=$1
        shift
        set $key="$*"
        if [ -s $prefix/grubenv  ] then
                save_env $key
        fi
}

function vid { do_option vid $@; }
function pid { do_option pid $@; }
function sn { do_option sn $@; }
function mac1 { do_option mac1 $@; }
function mac2 { do_option mac2 $@; }
function mac3 { do_option mac3 $@; }
function mac4 { do_option mac4 $@; }
function rootdev { do_option rootdev $@; }
function append { do_option extra_args_918 $@; }

function vidpid {
        if [ $# -lt 2 ] then
                echo "usage: vidpid 0xVVVV 0xPPPP"; return;
        fi
        set usb_args="vid=$1 pid=$2"
        if [ -s $prefix/grubenv  ] then
                save_env usb_args
        fi
}

function showtips {
        if [ -n "$has_serial" ] then
                terminal_output --remove serial
        fi
        echo "Screen will stop updating shortly, please open http://find.synology.com to continue."
        echo
        echo
        if [ -n "$has_serial" ] then
                terminal_output --append serial
        fi
}

function loadinitrd {
        if [ -s $img/$info ] then
                if [ -n "$has_serial" ] then
                        terminal_output --remove serial
                fi
                cat $img/$info
                if [ -n "$has_serial" ] then
                        terminal_output --append serial
                fi
        fi
#        if [ -s $img/$extra_initrd ] then
#                initrd $img/rd.gz $img/$extra_initrd
#        else
#                initrd $img/rd.gz
#        fi
}

function common_add_option {
        eval "set value=\"\$$1\""
        if [ -z $value ] then return 1; fi
        set common_args="$common_args $1=$value"
}

function common_add_option_ex {
        eval "set value=\"\$$1\""
        if [ -z $value ] then return 1; fi
        set common_args="$common_args $2=$value"
}

function loadlinux {
        set model=$1
        set bootdev=$2
        shift 2
        if [ -n $vid -a -n $pid ] then
                set usb_args="vid=$vid pid=$pid"
        fi
        eval "set common_args=\"\$common_args_$model\""
        eval "set extra_args=\"\$extra_args_$model\""
        eval "set bootdev_args=\"\$${bootdev}_args\""
        common_add_option_ex rootdev root
        common_add_option sn
        if common_add_option mac1; then set netif_num=1; fi
        if common_add_option mac2; then set netif_num=2; fi
        if common_add_option mac3; then set netif_num=3; fi
        if common_add_option mac4; then set netif_num=4; fi
        common_add_option netif_num
   if [ -z $zImage ] then
      set zImage=bzImage
   fi
        linux $img/$zImage $common_args $bootdev_args $extra_args $@
}

menuentry "DS918+ 6.2.1/6.2 Baremetal $VERSION" --class os {
        set img=
        savedefault
        loadlinux 918 usb
        loadinitrd
        showtips
}

menuentry "DS918+ 6.2.1/6.2 Baremetal $VERSION Reinstall" --class os {
        set img=
        loadlinux 918 usb mfg
        loadinitrd
        showtips
}

menuentry "DS918+ 6.2.1/6.2 VMWare/ESXI $VERSION" --class os {
        set img=
        savedefault
        loadlinux 918 sata
        loadinitrd
        showtips
}


Dyski SATA w biosie
https://ibb.co/GkKzZ61

LSPCI
https://ibb.co/2ZmkV8f

PID VID
https://ibb.co/BPqFGg0
Edytowany przez Cuma dnia 03-11-2021 18:21
 
shibby
przy loaderze Juna możesz w ogóle zakomentować "set sata_args='SataPortMap=2'" i tego nie ustawiać.

przy loaderze redpill jedyne co mi się rzuciło w oczy to że masz mac1 i mac2 a netif wskazuje że masz tylko jedną sieciówkę. Nie wiem czy to ma wpływ.

pid/vid faktycznie poprawne. Skoro ci nie wykrywa go (pytanie czy kiedykolwiek wykrywało) to może to być kwestia sterowników do sieciówki albo może do kontrolera SATA. Może stąd problemy z dyskami. Tu komenda "lspci -k" podałaby więcej info odnośnie potrzebnych modułów.

Do Jun`a możesz dograć paczkę Extrasów
https://xpenology.com/forum/topic/28321-driver-extension-jun-103b104b-for-dsm623-for-918-3615xs-3617xs/

do redpill trzebaby już samemu dograć potrzebny moduł przed kompilacją.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
 
sszpila
Ale czy ten AMD GX-420 nie jest czasem za słaby na DS918+? Tam chyba trzeba wgrywać loadera od 3615XS..
APU2E4 4GB OpenWRT Snapshot
UAP-AC LITE
Xpenology@Microserver gen8
 
Cuma
Niestety nie rozwiązałem problem z tym dellem, natomiast przeszedłem na nowy sprzęt z prockiem intela i problem zniknał od razu.

Ale teraz mam inne pytanie/problem:
Podpiałem 3 dyski pod serwer: 1 SSD i 2 HDD. Skonfigurowalem pedrive do instalki xpeology - redpill.

Ustawilem bootowanie z pendrive, dysk SSD podpiety pof 1 port, a HDD pod 2 i 3.
Odpalilem instalke - z opcji USB i SATA - wybrałem usb i poleciało. Wszystko się zainstalowało bez problemów, ustailem SSD na cache (odczyt) oraz 2 HDD na raid 1. Problem się robi gdy wyjme pendrive - system nie wstaje. Czy tak powinno być ? CZy on już na stałe musi być w tym porcie? W necie znalazlem info, że system sie instaluje na wszystkich dyskach. Czy da sie go pozbyc? Czy na poczatku powinienem w jakis sposob zainstalować sobie system na dysk? - jest to możliwe?
Może to głupie pytanie, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.
 
mosfit
Pen na stałe zostaje . z niego startuje os
Edytowany przez mosfit dnia 01-12-2021 22:59
Router- Ubiquiti USG-Pro-4 (FTTH)
Lan- Ubiquiti Switch US-8-150W
Wifi- UniFi AP-AC-Pro + UAP + 2x Ap OpenWrt 21.02
Nas- XPEnology DS918+ i5-6400, 16GB ram, 3x 2TB/RAID5, SSD-512gb cache _controller unifi_Pi-hole_Home Asistan
 
shibby
system instaluje się na dyskach - to prawda, ale na pendrive masz bootloader, który ładuje wstępnie moduły i wskazuje gdzie owy system się znajduje. Dlatego pendrive musi być na stałe wsadzony.
Router: EdgeRouter ER-12
Switch: Ubiquiti US-8-150W
Wi-Fi: Ubiquiti UAP-AC-Pro + U6-Lite
NAS: Xpenology DS918+
Serwer: Dell 3040M
 
Cuma
Dzięki wielkie za info. Teraz czas na testy - jest tyle możliwości, że nie wiadomo od czego zacząć... Smile
 
Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 27

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,053
· Najnowszy użytkownik: jas7o
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

maxikaaz
21-11-2021 17:35
@man1 to puść sobie to światło do piwnicy, stamtąd wypuść skrętkę jakimś pionem wentylacyjnym do mieszkania.

man1
21-11-2021 12:55
juz mam odpowiedz - w przypadku uslugi ftth 900/300 na laczach Orange nie moga tego puscic oficjalnie konwerterem na skretke.

man1
19-11-2021 20:25
czy są tu posiadacze ftth od tmobile? Mieszkam w starym bloku i nie moge wprowadzic swiatlowodu do lokalu, wiec chcialbym by uzyli konweretra na skretke. A tego zrobic podobno nie mogą...

jurekk
05-11-2021 14:27
Ponoć ax82u ma mieć port RMerlina, sam Merlin o tym mowil to mzoe byc najbardziej ekonomiczna wersja

AdrianAdi
05-10-2021 23:03
Przymierzam się do kupna takiego i mam kilka pytań z tym zwoązanych

AdrianAdi
05-10-2021 23:02
Jest tu kto?

AdrianAdi
05-10-2021 22:59
Witam mam pytanie odnośnie routerów gamingowych do ps4 czyli konsoli

Maniek91PL
04-09-2021 10:34
Wink super ! Dzięki ! Adooni ! już testuje co i jak

Adooni
04-09-2021 06:31
sprawdzasz w status - overview, a zmieniasz w Basic - Network

Maniek91PL
03-09-2021 22:37
jak sprawdzić i zmienić kanał w wifi 2.4 w tomato ? Shock

46,457,193 unikalnych wizyt