Witam wszystkich, chcę poprosić o pomoc w wyborze routera. Od kilku dni studiuję testy routerów i mam problem z wyborem finalnym. Mój poczciwy router już powoli odchodzi a i wymagania w domu stają się większe. Kilka informacji o mnie. Internet o prędkości 4M/1M. Mam dom piętrowy o pow. ok.120 m. kw. i router stoi na I piętrze. Obecnie testuję netisa, ale muszę powiedzieć że stabilność sygnału pozostawia trochę do życzenia.
Do sieci Wifi podłączone są 2 laptopy dla młodzieńców, którzy głównie grają w sieci, 2 telewizory czasem korzystamy z sieci i oglądamy filmy, tablet i 3 komórki.
Po spędzeniu kilkudziesięciu godzin przed kompem wybór padł na 2 modele D-Link DIR-869 EXO i Netgear R6400, Chciałbym, aby router pokrył sygnałem cały domu no i oczywiście ważna jest stabilność sygnału i połączenia.
Byłem już prawie zdecydowany na netgara, ale gdzieś w opiniach było napisane, że mają właśnie problemy ze stabilnością połączenia. O D linku znalazłem kilka opinii bez złych komentarzy.
Którego wybrać? A może wogóle wziąć coś innego? Tylko co?
Dzięki za info.
Pozdrawiam.
jak nie potrzebujesz wifi ac , dom to nie masz wiele sieci 2.4 wkolo, jedyny słuszny wybor to rt n18u bije na głowę te dwa które wyminiles
zaden roter teraz ci ni pokryje dobre calego domu bo moc sygnalu podlega regulacjom hehe unijnym chyba i sygnal jest slaby by nie szkodzic tak .
Duzy dom = głowny roter + drugi połączony skrętka ustawiony jako ap lub oryginalne ap ( mozesz stary ustawic jako ap)
Musiałbym puścić skrętkę z I piętra na parter czyli przebić się przez strop bo na około ciężko będzie. Jeśli chodzi o sąsiadów (szeregowa zabudowa) na razie nie ma wiele sieci ale niektórzy mają po 2 routery tak jak napisałeś i jakieś śmiecie latają mi po chacie. Jeśli chodzi o ac to sam nie wiem na pewno przemawia szybkość ale na minus zasięg.
Kurcze trudno się zdecydować. W czym rt n18u bije na głowę te? Na razie widzę, że na pewno cena jest niższa i tylko 2.4G.
Pozdrawiam.
Tu masz o n18u recenzje naszego guru
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=18177
wydajnaścia wan przebija ac68u i r700
r6400 mam ja i ma on pod tomato niesprawne (mala przepustowość) radio 2.4 (niedopasowany sterownik)
D-Link DIR-869 EXO na to nie ma alternatywnego softu nawet
Połączony z 20 wrzesień 2017 10:44:23:
a może używka r7000 to najlepsze rozwiązanie bo przy nowym to v2 nie jest obsługiwany przez tomato
Edytowany przez jurekk dnia 20-09-2017 10:45
Planowałem działać tylko na wifi ale widzę, że dobrą alternatywą jest puszczenie sieci po kablu i tylko fony, tablet i drukarka na wifi. Nie chce mi się okablowywać chaty jak wszystko jest zrobione na tip top (oprócz kabli komputerowych, budowniczy nie pomyślał i chciał zaoszczędzić kilka złotych) . Przejrzę używki może coś znajdę z Twoich propozycji.
Pozdrawiam.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?