Jak zrobić tunel VPN dla około 12-tu klientów będących głównie na Androidzie?
Obecnie jest tunel VPN postawiony na Asus RT N-16 z wgranym Tomato który łączący centrale firmy z dwoma oddziałami. Zestawiony jest w trybie tap bo wszyscy mają się widzieć ze wszystkimi (zasoby sieciowe, dyski nas, drukarki i skanery).
Router który robi za serwer zestawia jeden tunel na porcie 1194 dla pierwszego klienta oraz zestawia drugi tunel na porcie 1195 dla drugiego klienta. Serwer ten postawiony jest na pełnym synchronicznym łączu 30 Mbit/sek (prędkości pobierania i wysyłania są takie same).
Pozostali dwaj klienci są na stałym adresie IP ale z małą prędkością na wysyłce (max 1,5 Mbit/sek) więc stawianie na którymś z nich dodatkowego serwera jest mało sensowne.
Chciałbym teraz postawić dodatkowy serwer na tym głównym obecnie serwerze dla planowanych dodatkowych klientów w terenie (ci w terenie będą na LTE głównie na smartfonach z Androidem ale dwóch przez modem LTE może być na laptopie z Win7). Wiem, że na smartfonie bez roota nie postawię tunelu w trybie tap a co najwyżej w trybie tun ale i tak mi to niewiele daje.
No i teraz jak zrobić to dodatkowe łącze dla Andoridów skoro serwer OpenVPN może zestawić tylko dwa połączenia i oba już zestawia w trybie tap, może wykorzystać tryb PPTP ?, dopisałbym tam wszystkich klientów którzy mają się zdalnie podłączyć, ale
- czy w ogóle da się coś takiego sensownie zestawić (obecne dwa tunele VPN i dodatkowi na PPTP na jednym routerze) ?,
- czy podłączenie w ten sposób klienci na Androidach będą mieli dostęp do zasobów dyskowych udostępnionych w firmie i na dyskach nas w poszczególnych oddziałach ?
- co bym musiał zainstalować na Androidzie aby uzyskać połączenie PPTP ? - próbowałem kilku programów z sklepu play ale wszystkie mają sztywną listę serwerów do których się podłączają i nie znalazłem sposobu aby dopisać tam adres naszego własnego firmowego serwera VPN i skonfigurować go do pracy po PPTP.
Router z serwerem na Tomato PL 1.28.0000 MIPSR2-108-PL K26 USB AIO
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?