24 Listopada 2024 18:34:48
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [10]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.136.19.203
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
VPN na WNR3500L v2 - podstawy i proba uruchomienia
salo5
Witam,

piszę tutaj mało, bo staram się sam dochodzić do wszystkiego, ale teraz mam zagwozdkę.
Chciałbym postawić serwer VPN na Netgearze WNR3500Lv2 i mam parę pytań.

To wszystko ma działać tak:
do mojego routera podpinają się hosty z zainstalowanym openvpn (zazwyczaj zmienne IP Neostrada) i dostają IP poprzez DHCP z tej samej puli co inne komputery w LAN gdzie jest router z tomato.

Teraz moje pytania:
1) jaki typ interfejsu wybrać na tomato? TUN czy TAP? Moim zdaniem TAP.
2) jaki protokół wybrać? TCP czy UDP?
3) czy muszę specjalnie jakieś dodatkowe porty przekierowywać?
4) czy wszystkie komputery będą siebie widziały, tzn. czy będę mógł pingować komputery podłączone poprzez VPN z urządzeń będących fizycznie w sieci LAN tomato?
5) czy komputery spięte w VPN będą mogły siebie wzajemnie pingować?
6) czy przekierowując port zewnętrzny np. FTP na IP urządzenie podłączonego przez VPN, będę mógł go zdalnie osiągnąć?
7) czy jest możliwe aby spinać sieci LAN w taki sposób, żeby 2 routery z tomato wzajemnie siebie widziały i zrobić z tego jedną sieć z jedna adresacją i pulą adresów IP przydzielanych przez DHCP?

Jeżeli ktoś pomoże to będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam!

dedeer

Cytat

salo5 napisał(a):

Witam,

piszę tutaj mało, bo staram się sam dochodzić do wszystkiego, ale teraz mam zagwozdkę.
Chciałbym postawić serwer VPN na Netgearze WNR3500Lv2 i mam parę pytań.

To wszystko ma działać tak:
do mojego routera podpinają się hosty z zainstalowanym openvpn (zazwyczaj zmienne IP Neostrada) i dostają IP poprzez DHCP z tej samej puli co inne komputery w LAN gdzie jest router z tomato.

Teraz moje pytania:
1) jaki typ interfejsu wybrać na tomato? TUN czy TAP? Moim zdaniem TAP.
2) jaki protokół wybrać? TCP czy UDP?
3) czy muszę specjalnie jakieś dodatkowe porty przekierowywać?
4) czy wszystkie komputery będą siebie widziały, tzn. czy będę mógł pingować komputery podłączone poprzez VPN z urządzeń będących fizycznie w sieci LAN tomato?
5) czy komputery spięte w VPN będą mogły siebie wzajemnie pingować?
6) czy przekierowując port zewnętrzny np. FTP na IP urządzenie podłączonego przez VPN, będę mógł go zdalnie osiągnąć?
7) czy jest możliwe aby spinać sieci LAN w taki sposób, żeby 2 routery z tomato wzajemnie siebie widziały i zrobić z tego jedną sieć z jedna adresacją i pulą adresów IP przydzielanych przez DHCP?

Jeżeli ktoś pomoże to będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam!

1. TAP - wtedy wszystkie komputery będą miały numery IP z tej samej puli. Przy TUN LAN będzie mieć np. 192.168.0.0/24, a klienty VPN: 10.10.0.0/24
2. W sumie obojętne. TCP = pewność dostarczenia pakietu, UDP = szybkość bez pewności. Zacznij od UDP. Im dalej geograficznie od serwera są klienty, tym wolniej będzie działać TCP.
3. Nie.
4. Tak
5. Tak
6. Nie bardzo rozumiem, o co chodzi.
7. Tak.

salo5
Cześć!

Dzięki za odpowiedzi, jeszcze jakbyś mógł doprecyzować:
- odnośnie 6go punktu:
komputer A (na którym działa serwer FTP) łączy się poprzez VPN do sieci B i dostaje adres IP: np. 192.168.1.15.
Teraz czy jak przekieruje port FTP na routerze sieci B na 192.168.1.15, to czy będę mógł z komputera C (np. w USA, niebędącego częścią sieci B) dostać się do komputera A na serwer FTP łącząc się z adresem IP zewnętrznym routera sieci B?

Jeszcze jedna sprawa:
Ile można userów podłaczyć przez VPN do Netgeara 3500Lv2?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam!

dedeer

Cytat

salo5 napisał(a):

Cześć!

Dzięki za odpowiedzi, jeszcze jakbyś mógł doprecyzować:
- odnośnie 6go punktu:
komputer A (na którym działa serwer FTP) łączy się poprzez VPN do sieci B i dostaje adres IP: np. 192.168.1.15.
Teraz czy jak przekieruje port FTP na routerze sieci B na 192.168.1.15, to czy będę mógł z komputera C (np. w USA, niebędącego częścią sieci B) dostać się do komputera A na serwer FTP łącząc się z adresem IP zewnętrznym routera sieci B?

Jeszcze jedna sprawa:
Ile można userów podłaczyć przez VPN do Netgeara 3500Lv2?

Pozdrawiam!

Wydaje mi się, że byłoby to możliwe, nie mam jednak jak sprawdzić. Być może wymagałoby to jakiejś regułki w iptables, ale tu zgaduję.

Co do liczby klintów, to na stronie https://serverfault.com/questions/439...e-possible ktoś pytał o możliwość jednoczesnego podłączenia do 1 mln klientów i wyszło, że nie jest to niemożliwe ale:
"You would mainly need to consider these two points:
  • The bandwidth your data transfers are going to use would need encryption / decryption at the VPN server side, consuming CPU resources.

• OpenVPN client connections consume both, memory and CPU resources on the server even when no data is transferred.

WNR3500L v2 to nie jest demon prędkości więc nie liczyłbym na zbyt dużo. Jeśli chciałbyś umożliwić jednoczesne połączenia większej liczbie klientów, to albo robisz router z komputera i na nim uruchamiasz OpnVPN, albo jakieś rozwiązania dedykowane, ale na tym się nie znam.

salo5
Myslalem o około 30-40 klientach...

majkel152
routerboard jakis z mt l4+ np 2011
nie znam się na tym ^^

kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło Smile

salo5
Cześć,
temat trochę odkopuję ale mam kolejne pytania:
tak czytam i czytam i im wiecej czytam tym więcej nie rozumiem Smile
Proszę o podpowiedzi:
1) czy połączenie TAP zabiera dużo więcej "łącza" niż TUN?
2) czy przy połączeniu TUN "ja rozumiem że tworze nowa sieć", czy mogę w niej używac DHCP?
3) czy w tej nowej sieci na TUN wszystkie komputery z dwóch połączonych sieci sie widzą?

shibby
TAP jest przeźroczysty, TUN to defacto NAT między podsieciami.

TAP ma jedną zasadniczą wadę - przepuszcza wszystko, łącznie z broadcastami, co generuje masę niepotrzebnego ruchu. Sprawia również, że broadcasty DHCP przechodzą między podsieciami, wynikiem czego może być sytuacja w której klient z routerem A dostanie dzierżawę IP z routera B i on będzie dla niego bramą domyślną, zatem cały ruch internetowy klienta będzie szedł niepotrzebne przez router B po VPNie.

BTW przy scalaniu podsieci może lepiej zainteresuj się TINC.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

salo5
Dzięki @shibby za odpowiedź.
ja nie chce przepuszczać Bóg wie jakiego ruchu - potrzebuję spiąć kilka dekoderów nc+.
Z moich wyliczeń: 4-5MB ruchu dziennie.
Ale czy to nie zamuli mi routera?
A jakbym chciał podłączyć 20 tuneli?
To wtedy pewnie lepszy router? Tylko czy on da radę.
Łącze mam 20/1.

A teraz wracając do TUN:
- np. mam pierwszą sieć: 192.168.1.x, drugą 192.168.2.x - teraz tworzę nowa podsieć: 10.0.0.x gdzie będą urządzenia podpinane po TUN - czy tam się da ustawić jakieś DHCP?

Coraz częściej chodzi mi po głowie router na Debianie, ale konfiguracja "z klawiatury" mnie przeraża - wolałbym mieć możliwość wyklikiwania - czy może jest jakiś program/nakładka na Debiana, która umożliwi mi to?
A może jakiś routerowy linux z nakładką www do ustawień?

Z góry dzięki za odpowiedzi i przepraszam za marudzenie.

Pozdrawiam!

kamilj
Z takim łączem może być ciężko przy 20 dekoderach nc+.
Co do routera wiżej padła propozycja MT rb2011 i po sprawie.
------------------------------------------------------------------------------
[b]RegulaminOpenlinksys.info v0.1
[url=http://openlinksys.info/forum/viewthread.p

shibby
salo5 - 20 osobnych tuneli czy 20 klientów VPN podpiętych do jednego tunelu bo to różnica Smile

Tak jak pisałem TAP przepuszcza wszystkie broadcasty. Oczywiście są one niezbędne do działania mutliroomu więc o TUNie w tym przypadku można zapomnieć. Dlatego w tutorialu o multiroomie pokazywałem jak należy wydzielić port dekodera do osobnej podsieci, bo defacto on będzie dostawał dzierżawę IP z DHCP routera, na którym stoi serwer VPN. Taki serwer DHCP musi w podsieci istnieć tylko jeden by nie dochodziło do konfliktów adresów IP.

Mutliroomu dla więcej niż jednego klienta nie testowałem ale jego zasada konfiguracji powinna być identyczna jak dla tej przedstawionej przeze mnie. Jedyna różnica to zmiana static key na TLS i wygenerowanie certyfikatów klienckich lub wersja prostsza z autoryzacją po loginie i haśle. Ale i w tym przypadku zasada wydzielenia VLANu dla dekoderów musi być zachowana.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

salo5
Cześć męczę dalej Smile
A czy jak zestawię połączenie takie jak w temacie multiroom N po VPN, to czy będę widział też router na którym ten VPN "po stronie wtórnej" i czy będę mógł sobie na nim np. robić zmiany przez www jeżeli nie ma na nim zewnętrznego IP?

hermes-80

Cytat

salo5 napisał(a):

Cześć męczę dalej Smile
A czy jak zestawię połączenie takie jak w temacie multiroom N po VPN, to czy będę widział też router na którym ten VPN "po stronie wtórnej" i czy będę mógł sobie na nim np. robić zmiany przez www jeżeli nie ma na nim zewnętrznego IP?

Tak będziesz miał do niego dostęp po wewnętrznym IP do puki tunel nie padnie.
===============================================================
Netgear WNR3500L v1
Podziękowania dla administracji Openlinksys.info!

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 91

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,604,156 unikalnych wizyt