Mam pytanie w związku z transmissionem, a mianowicie czy ktoś z was ma taki problem, że przy transferze powyżej 1MiB/s wysypuje się mu router? to znaczy restartuje się.
Mam wgrane Gargoyle 1.4.1 PL dla ar71xx, w następującej konfiguracji
tplink 1043 do tego podpięty hub USB
1 pen drive GB (1gb na swap, reszta extroot)
2 dysk 3,5" z własnym zasilaczem sformatowany EXT3
Wszystko działa jak należy ale jeśli ściągam torrenty i jest duża szybkość downloadu to router sie porostu restartuje.
Czasami przy pobierani torrentów potrafi stać kilka dni, ale w sytacji kiedy download jest bardzo duży to wywala się.
I teraz moje pytanie czy tak porostu jest? Czy u mnie coś nie tak,
i dwa czy pomoże coś jeśli zlikwiduje pendriva (to znaczy na dysku 3,5" wydzielę dwie dodatkowe partycje: swap i extroot)
Nie potrafię Ci powiedzieć, czy to normalne, czy nie (choć raczej nie) bo nie używam routera do takich rzeczy. jednak zdarzało mi się obciążać router na 100% nieraz operacjami dyskowymi, nieraz w inny sposób i nie restartował mi się (raz mi się zrestartowal, ale wtedy chyba akurat RAM mu zapchalem na maksa podczas eksperymentów, a SWAPa nie było).
Czy router stoi w chlodnym i przewiewnym miejscu? Ma wokół siebie przestrzeń? Nie świeci na niego słońce? Nie jest przy jakimś elemencie grzejnym?
Spróbuj na niego skierować jakiś wiatraczek.
Dla testu zmniejszyłbym SWAM do 128 MB.
Pasywność/aktywność HUBa nie powinna mieć znaczenia, skoro zasila tylko pendrive, ale nigdy nic nie wiadomo - warto sprawdzić.
Sprawdź też kable USB - są porządne i nie za długie? Mają napis USB 2.0? Mają filtry? - miałem już problemy spowodowane kiepskimi kablami USB.
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101
Hub jest w ogóle aktywny, ale w tym momencie bez podłączonego zasilanaia bo w sumie tylko pendrive jest, dysk jest podłączony owszem do huba ale ma swoje zasilanie z prądu.
Router stoi za telewizorem ale sprawdzałem nie jest ciepły, przestrzeń ma wokół siebie, kable bez filtrów ale krótkie około 30cm.
Nie wiem co jest nie tak, dziś rano zapuściłem nowego torrenta średnia prędkość sciągania 600KiB/s, do tego po ftp kopiuje pliki z dysku podpiętego do huba i wszystko ok.
a czasami co 15 minut reset.
Czy wyeliminowanie pendriva coś pomoże? zostanie tylko dysk? czy on nie bedzie w ogóle miał znaczenia?
jak swego czasu miałem netgeara 3500 to też mi się wywalał przy transmission, rozwiązałem ten irytujący problem tak że złożyłem nasa i mam święty spokój a i transfery są lepsze, router jest do dzielenia neta wg mnie, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
spróbuj ograniczyć download
nie znam się na tym ^^
kupię coś fajnego
sieć domowa:
router z pfsense https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png, jakieś dziwne urządzenia , ups, światłowody, apeki i działa miło
@kalku
Mój felerny kabelek miał może 0,5 m a nawet urządzenia pracujące w standardzie USB 1.1 się rozłączały. Spróbuj wymienić kabel na inny, może pożycz od kogoś inny hub. Naprawdę wiele rzeczy może sprawiać problemy.
Jeśli możesz, przetestuj też z podłączonym zasilaczem od huba. Może akurat pendrive ciągnie aż tyle, że brakuje elektronice huba? Jak dzieją się nielogiczne rzeczy, to warto sprawdzić nawet mało prawdopodobne przyczyny.
Jeżeli pisząc o wyeliminowaniu pendrive'a, myślisz o przeniesieniu z niego partycji na dysk, to wątpię, by coś to zmieniło (chyba, że pen jest felerny, ale to byś raczej zauważył podczas użytkowania).
Jak sprawdzasz "ciepłość"? Od góry? (on jest najcieplejszy od spodu - ma tam też otwory wentylacyjne, których lepiej nie zakrywać (stawiając go na czymś męikkim).
2 x TP-Link WR1043ND (Gargoyle PL by obsy) + SpeedStream 4101
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?