Witam, panowie taki problem: posiadam TL-MR3220 wraz modemem Huawei E1823, wszystko chodzi niby ok ale nie mogę sie dostać na niego z zewnątrz przez DynDns, tzn odświeża mi mi adres loguje sie itd, ale ni cholery nie moge sie dostac z zewn po domenie. Nie ma pingowania, nazwa jest rozwiązywana poprawnie, firewall na routerze wyłaczony, dostęp włączony itp. brak mi już pomysłów.
Od jakiego operatora masz neta ?
Z tego co wiem to operatorzy komórkowi nie przekierowują portów by można się wbić na router.
Z tego co testowałem to tylko ERA miała taką usługę z stałym IP i wtedy można było wbić się z zewnątrz.
Tak to era i sie zastanawiam czy w podstawoym pakiecie Blueconnect jest to możliwe, skoro wbijam sie po porcie 80 który jest odblokowany, może kwestia NAT'u
Usługa (Blueconnect modem + router) którą ja testowałem koledze była opłacona ze stałym zewnętrznym IP - tam wpisywało się inne dane użytkownika i hasło niż te standardowe.
skoro wbijam sie po porcie 80 który jest odblokowany, może kwestia NAT'u
To nie jest kwestia NAT-u, w sieci jesteśmy widoczni pod zewnętrznym IP ale ruch z zewnątrz blokowany jest przez serwer proxy operatora. Mam iPlusa z wykupioną usługą zewnętrznego dynamicznego IP (5zł m-c), statyczny kosztuje 15zł, omijam to przez DDNS za który płacę 5zł-rok (robi to serwer SIP operatora VOIP ustawionego na jednym koncie w telefonie IP podłączonym do routera)
Jeśli można się podłączyć pod temat chciałbym to samo zrobić ze swoim routerem mam internet z PLAY czy ktoś odpalił ddns? i czy w ogóle można wykupić usługę zewnętrznego dynamicznego IP za 5 zł jak kolega wyżej to zrobił?
z góry dzięki za odpowiedź
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?