Witam
Jestem w posiadaniu tego routerka od 3mcy. Jak do tej pory chodził na oryginalnym firware - obecnie 1.7.2. Wykorzystuję go do do dzielenia łącza w sieci domowej+drukarka i ostatnio dysk. Problem jest taki - potrafi się zawiesić np dostęp przez otoczenie sieciowe do dysku albo przez www, mimo że router działa bo przekazuje pakiety (net jest). No i ten Download Master czasami się tylko łączy z routerem ale nie chce przesłać pliku np *.torrent albo wogóle nie widzi routera i wyrzuca komunikat o błędach z połączeniem.
Najchętniej to zmieniłbym firmware na jakieś bardziej niezawodne. Wiem że OpenWRT działa z tym dobrze - tylko kwestia tego czy będą działały te urządzenia na których mi bardzo zależy - czyli drukarka i dysk. Chyba że ktoś poleca mi jakiś inny soft *WRT. Proszę o poradę .
Pozdrawiam
Nie probowalem z drukarka ale moj pendrive jest widoczny i prawidlowo mount'owany.
OpenWRT ma jedna podstawowa dla niektorych wade. Trzeba sie niezle orientowac w linuxie i sporo oczytac dokumentacji.
Aha ... Download Manager nie dziala z OpenWRT (a przynajmniej nie slyszalem).
Edytowany przez SlyT dnia 16-11-2006 20:50
Jak kolego wspomniał OpenWrt warto, ale trzeba miec "łeb" ;] albo poczytac co nieco niestety po angielsku.
Obsługa dysku i drukarki w OpenWrt to nie problem, gdyz instalujsz pakiet serwera wydruku a dysk formatujesz w ext2/3 i montujesz na starcie. I koniec. Potem mozna sambe zainstalowac.
Download Master niema, to fakt. Mozna sciagac pliki w mniej ergonomiczny sposób, dodajac w linii komend jako sesja w screen :] i sie sciaga. Takich sesji moze byc wiele.
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
Takie pytanie żeby prawidłowo skonfigurować intergejs zewnętrzny to w linii komend wpisuję wan_hwaddr, wan_ipaddr czy vlan0_hwaddr, vlan0_ipaddr no i jak się połączyć z routerkiem po instalacji czy może ssh serwer już na nim jest?
2. zamierzam zainstalować openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx bo ma działać z nim x-wrt - jaki (nazwa) serwer drukarki do tego żeby laserek mi działał?
3. czym jest podyktowana różnica w wielkości plików obrazy systemu asusa i np openwrt - czy po prostu zbędne rzeczy są wyrzucone?
4. swoją drogą ciekawi mnie problem bezpieczeństwa dla aplikacji Dowload Master - bo aktualnie mi to nawet działa - tylko że na partycji 80G fat32 - bo na ext2 nie chciało, nie ma tam żadnego logowania - tylko wrzucam plik i ściąga - czyli rozumiem to tak - znajduje w sieci lokalnej router i łączy się z nim... a jak są dwa takie same?
Po instalacji to:
1. dziala telnet w ktorym od razu ustalasz sobie haslo po ssh,
2. zaraz pozniej (jak juz ustalisz haslo) dziala ssh,
3. a przede wszystkim dziala skromny webif w ktorym skonfigurujesz sobie podstawowe rzeczy.
MOJA UWAGA: przed zainstalowaniem OpenWRT przywroc domyslne ustawienia w routerze !
A tak w ogole to po pomyslnym zainstalowaniu OpenWRT zainstaluj sobie X-WRT (czyli rozbudowany webif do OpenWRT) - tu odsylam to http://xwrt.berlios.de/xwrt.asp .
Ad. 2 Jak zainstalujesz sobie juz pomyslnie X-WRT to z listy pakietow (System/Packages) musisz doinstalowac sobie pakiety do obslugi usb2, usb-storage, pakiet do uzywanego systemu plikow, usb-printer oraz p910nd (printer server).
Ad. 3 Zupelnie nie rozumiem porownania - przeciez to sa dwa rozne systemy. Dlaczego nie pytasz dlaczego SUSE to tyle MB a MANDRAKE to tyle MB ? ... Generalnie idea OpenWRT jest taka ze dostajesz pewien szkielet systemu a potrzebne ci rzeczy (a mozliwosci jest o wiele wiecej niz w OFF) doinstalowujesz sobie samodzielnie.
Ad. 4 to pytanie skieruj sobie do Asus Support - to bedzie lepsze miejsce niz tu...
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?