Panowie z góry wybaczcie za laickie pytania ale dopiero się uczę. Mam wgranego backfire'a z Gargoyle. Zamontowałem w wr1043nd pendrive'a.
Chodzi o opcje opisana na stronie openwrt.pl / NAS
"Problem z zapisem na udostępnionym udziale
Konieczna jest zmiana w sposobie montowania dysku. Montowanie dysku jest w plikuetc/hotplug.d/usb/01-mount
Trzeba tam zmienić linię: mount -o ${part} ${path} na:
mount -o auto,users,umask=000,dmask=000,fmask=000,uid=65534,gid=65534 ${part} ${path}"
Mianowicie nie mam nawet takiego pliku jak 01-mount a jak pobralem ten plik z internetu to link skryptu jest juz nieaktualny chodzi chyba o whiterussian.
Po zamontowaniu pendrive z ext2FS w routerze chce cos skopiowac na podmontowany pendrive w windows i wlasnie wyskakuje problem z permissions. Jak byl w fat32 to wszystko dzialalo, ale transfer 1MB/s poradźcie cos.
Edytowany przez martinforester dnia 08-12-2010 10:20
Napisz co chcesz zrobic z tą Sambą, a opis na openwrt.pl oczywiscie poprawie, bo jest stary
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
#shibby a choćby po to żeby się go nauczyć, korzystam z how to na waszych stronach. Ale to nie moja wina że po wgraniu obrazu nie mam jakiegoś pliku o którym jest mowa w how to, a link w skrypcie nieaktualny. Ja nie mam do nikogo pretensji korzystam z poradnika, a Ty jak nie chcesz, to nie pomagaj. Powodzenia
#arteq chodzi mi tylko o zrobienie z pendrive'a małego dysku NAS, tylko tak jak opisałem, po zamontowaniu ext2FS windows woła mi o permissions tylko przy zapisie, jak było w fat32 to bez problemu mogłem zapisywać i odczytywać ale transfer do bani. Pozdrówka
kolego nie unoś się tylko naucz się zakładać zrozumiałe tematy.
Nikt tu wróżką nie jest więc wypadałoby dokładnie opisać problem. Nie uważasz, że powinieneś zacząć od podania konfiguracji np df, mount,
zawartości plików /etc/config/fstab (jezeli masz) oraz /etc/config/samba
Ponadto tak jak Arteq zaznaczył opis na openwrt.pl jest bardzo stary a support samby w gargoyle nie ma chyba jeszcze nawet miesiąca.
Co do kupna chodziło mi o to, że można było kupić inny router np coś pod tomato (a to też linux) i na nim się uczyć a nie skakać od razu na głęboką wodę i pchać się w openwrt.
Jak się przekonasz z czasem kompilacji i modyfikacji openwrt jest tak wiele, że nie ma żadnego poprawnego opisu. Onaczej sambe bedziesz konfigurował w backfire, inaczej w moim backfire i jeszcze inaczej w gargoyle. Weźmiesz gargoyle np od obsego i znów możesz trafić na róznice względem oficjalnego wydania bo obsy wiele rzeczy modyfikuje sam. Wszystko zależy od programisty i tego co z danym pakietem zrobi. Reasumując opisu w 100% działającego u ciebie nie znajdziesz bo każdy mod jest inny od pozostałych. I to nie tyczy się tylko samby, więc z każdym problemem będziesz lądował na forum.
Z tomato jest inaczej. Jest proste gui, wiekszosc rzeczy robisz przez www (np udostepnianie pendrive) a konsole mozesz uczyc sie z czasem, powolutku. Nie ma tez roznic w konfiguracji bo malo kto buduje tomato i jest zachowany standard.
Przedstaw najpierw konfigurację to pomożemy.
Edytowany przez shibby dnia 08-12-2010 15:46
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Twój problem to brak uprawnień, domyślam się ze musisz po prostu dać chmod -R 777 na katalog który udostępnia Samba. Dlatego nie masz zapisu.
Poza tym:
- jaki mod
- ustawiania samby
- fstab
- df
- odrobina życzliwości
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?