Użytkuje obecnie DD WRT na tplinku Wszystko jest w miare ok, jednak dręczy mnie brak korzystania z dysku USB w NTFS wiec chyba już "dorosłem" do przetestowania OpenWrt.
Pierwszy problem to powrót z DD WRT na oryginalne oprogramowanie.
Wzorując się opisami ściągnąłem modyfikowane firmware z odciętymi pierwszymi 0x20200 bajtami i zmieniłem jego nazwę na bios.bin.
Do tego pen drive 2 GB format FAT32 zamontowany w /mnt/ (plik jest widoczny z konsoli).
Wykonując polecenie:
root@-:/tmp# mtd -e linux -r write /mnt/bios.bin> linux
Usage: mtd [ ...] [ ...]
The device is in the format of mtdX (eg: mtd4) or its label.
mtd recognizes these commands:
unlock unlock the device
erase erase all data on device
write |- write (use - for stdin) to device
Following options are available:
-q quiet mode (once: no [w] on writing,
twice: no status messages)
-r reboot after successful command
-f force write without trx checks
-e erase before executing the command
Example: To write linux.trx to mtd4 labeled as linux and reboot afterwards
mtd -r write linux.trx linux
Jakieś podpowiedzi ?
Myślę ze temat będzie pomocny także dla innych potrzebujących ;)
Pozdr.
Edycja:
Problem rozwiązany jest błąd w opisie, prawidłowe polecenie brzmi:
witam
Odgrzebuję dosyć stary post, ale tylko tutaj znalazłem jakiś ślad związany z moim problemem.
Wgrałem dd-wrt, ale jakoś mi nie leży i chciałem wrócić do open-wrt (gargoyle). Niestety już się przekonałem że to nie jest takie proste.
Szukam właśnie tego "modyfikowanego firmware z odciętymi pierwszymi 0x20200 bajtami".
Nie chcę sam niczego "obcinać" i wolałbym zassać skądś już przerobiony.
Może mi ktoś pomóc?
Zapytam jeszcze inaczej, żeby wgrać openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin jak ma zainstalowane DD-WRT muszę najpierw wgrać orginalne firmware czy moge Gargoyle wgrac bespośrenio na DD-WRT?
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?