25 Listopada 2024 22:48:56
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.143.203.129
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
AP + WDS - Pytanie
raffter
Witam!

Mam następujące pytanie. Czy jest możliwość połączenia dwóch routerów w następujący sposób:

1. Pierwszy router podłączony do Internetu i pracujący w trybie AP (Firma)

2. Drugi router pracujący jako klient, który odbiera i jednocześnie rozsyła sygnał drogą radiową (Dom oddalona o 300m od AP).

Celem takiego rozwiązania jest używanie tylko 2 routerów.

Próbowałem następującej konfiguracji:

1. Pierwszy Router AP + WDS
2. Drugi Router WDS

Niestety przy takim konfig. nie dało mi się nawiązać połączenia.

Dodam, że obydwa routery to WRT54GL (Tomato 1.23 Dual Wan)

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

obsy
Nie. Tomato nie potrafi pracować w takim trybie jak opisałeś dla drugiego rutera.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

raffter
Rozumiem.

Myślałem, że jest taka możliwość.

Czyli pozostaje mi pozostanie w domu przy starej konfiguracji, czyli router pracujący w trybie AP Client + drugi w trybie AP.

Dzięki za pomoc.

domgl
Jak nie zależy Ci na dwóch WAN-ach i jest to mała sieć to właduj do routerów DD-WRT v23 SP2 - tą wersję uważam za najstabilniejszą. WDS śmiga aż miło, transfer w okolicach 2,7 MB/sWink

[EDIT]
Aha, dodam że wszystkie kompy, podłączone do pierwszego jak i drugiego Linksysa działają w jednej sieci/podsieci (na drugim Linksysie ustawionym w trybie WDS nie ma routingu).
Edytowany przez domgl dnia 12-02-2010 21:29

raffter
domgl czyli mam rozumieć, że masz skonfigurowane routery w taki sposób jaki opisałem w pierwszym poście? Czyli drugi router odbiera i rozsyła jednocześnie sygnał?

domgl
Zgadza się, drugi router jednocześnie odbiera i rozsyła sygnał. Na tym forum jest kilka (dziesiąt?) tematów jak skonfigurować sprzęt do pracy w trybie WDS. Oto źródło oficjalne (jest to sposób konfiguracji najnowszej wersji DD-WRT): http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/...54GS_boxes
Ja polecam starszą wersję 23 SP2 ze względu na wysoka stabilność pracy
Edytowany przez domgl dnia 13-02-2010 08:43

raffter
domql skonfigurowałem DD-WRT do pracy w trybie wzmacniacza po Twoim pierwszym poście. Wszystko działało ok w godzinach wieczornych po konfiguracji. Na drugi dzień połaczenie zaczęło być niestabilne i dzisiaj znowu albo rozłaczało mnie albo łacze się zamulało pomimo, że nikt inny z niego nie korzystał.

Wszystko działa ok gdy ustawie tryb pracy na klienta.

Dodam, że zainstalowałem DD-WRT 24 SP2 i stad może te problemy ze stabilnościa. Zabieram się wieć za poszukiwania wcześniejszej wersji i skonfiguruje jeszcze raz połaczenie wg podanego przez Ciebie źródła.

O efektach będę informował jutro. Pozdr

fil1995
dolacze sie do pytanka.
Czy jak na jednym bede mial tomato AP + WDS to na drogim tak jak u kolegi, jak zainstaluje DD-WRT to powinno smigac w trybie WDS ? Bo na tomato mam z tym problemy.
Chodzi mi o cos takiego
INTERNET <<------>> WRT54G tomato 1.25 AP + WDS <<---WLAN------->> WRT54GL DD-WRT WDS
I przy takiej konfiguracj w WRT54GL bede mial dostep do internetu ?
Czy to zadziala ?
Zabezpieczenia wchodza w gre tylko WPA2.

Pozdrawiam.

morlov
Tomato i dd-wrt bez problemu chodza razem w WDSie. Tylko problem bedzie z WPA2, w tomato nie wlaczysz tego szyfrowania (w wds) bo "WPA2 is supported only in AP mode"

domgl
Zaczynajcie konfigurowanie WDSa od podstaw, tzn. najpierw konfigurujcie podstawowe funkcje, dopiero później gdy wszystko działa poprawnie dodawajcie inne funkcje, takie jak: szyfrowanie sygnały, filtrowanie adresów MAC itp.
Co do współpracy DD-WRT i Tomato w trybie WDS to nie kwestionuję. Po prostu aktualizacje Tomato wychodzą tak często że nie chce mi się za każdym razem sprawdzać czy to działa - widocznie testowałem na takiej wersji gdzie nie działało (nie pamiętam co to za wersja była).

fil1995
Czyli rozumiem ze na tomato nie zrobie AP + WDS z wpa2.
Mam taki problem, ze nie moge sie podlaczyc w trybie ap client z jednego tomato do drogiego.

Moja konfiguracja
INTERNET <<------->> WRT54g tomato 1.25 ip 192.168.1.1 (komp po lanie itp.) WLAN tryb AP wpa2 <<---WLAN--->> WRT54GL tomato 1.27 ap client
Jak to skonfigurowac zeby dzialalo ? Bo mam problem bo sie nie chce laczyc Sad

Pozdrawiam.

morlov
hmm.. uparles sie Smile zrezygnuj albo z tomato albo z wpa2.
jesli chodzi o AP <-> Wireless Client z wpa2 do sprobuj z ddwrt. wlasnie sprawdzilem i dziala (ap tomato <-> client bridge na ddwrt) szyfrowanie wpa2 aes.

kilabdg
Hej. Sorry za odgrzewanie starego kotleta, ale mam podobny problem.

Na moim Netgear WNR3500L mam ustawiony tryb AP + WDS. Oczywiście do niego podpięty jest kabel z internetem i tutaj wszystko działa. W drugim pokoju mam już bardzo słaby sygnał WiFi, więc odgrzebałem jakiegoś starego D-Linka DIR 600 i zastanawiam się, jak zestawić połączenie. Czytałem wyżej, że Tomato nie radzi sobie z trybem WDS.

Może mi ktoś coś doradzić, jak wzmocnić sygnał w drugim pokoju?

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 73

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,795,090 unikalnych wizyt