Witam nie będę kłamać jestem ciemny w te klocki więc proszę o pomoc.
Czy jest możliwe napisanie skryptu (tak mi się wydaje że potrzebny jest skrypt) na to żeby cały ruch z trzech komputerów przekierować w routerze na serwer proxy. Żeby było trudniej musi to być połączenie szyfrowane, a przekierowanie tylko z portu 80 (docelowo reszta portów ja będzie działać).
[Komputer1]------[router(przekierowanie na proxy, tylko port 80)]-------[serwer proxy]---------[www]
Chodzi mi o to że wydaje mi się że mój admin zbyt dużo chce wiedzieć i szpera w prywatnych sprawach.
Może można to inaczej rozwiązać proszę o wskazówki.
P.S. Używam Tomato 1.21
to ze ty sobie przekierujesz ruch gdzies tam to nic nie da jezeli provider przepuszcza to przez swoj serwer proxy.
ponadto to co admin moze sie dowiedziec to na jakie strony wchodzisz. Pamietaj ze strony bankow, sklepow itd sa juz szyfrowane (https) a takie polaczenia nie moga byc nawet przepuszczane przez proxy bo niektore banki to wykrywana i blokuja dostep przez proxy.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
nie chodzi mi o zachowanie anonimowości prędkość też nie za bardzo wchodzi w grę jedynie ping żeby był w granicach rozsądku
tylko o to że chciałbym się połączy z kumplem jesteśmy w tej samej sieci radiowej i administrator ma zablokowane połączenie między nami
a przez proxy łączymy się normalnie
Co powinienem wpisać do routera żeby łaczył się przez jakąś bramkę proxy?
obsy poczytałem o tunelach i popraw mnie jeżeli się mylę ale służą do bezpiecznego przesyłania informacji poprzez internet np.sieć domowa do kompa gdzieś daleko. Otóż ja chcę połączyć moją sieć domową do internetu tak by admin nie wiedział że gadam na gg, słucham radia i oglądam stronki. znalazłem serwery proxy na których mam swój własny login i ssl, tylko teraz nie wszystkie programy lecą na proxy a jeszcze do tego są trzy komputery. Dlatego myślałem o tym żeby router robił brudną robotę.Można to nazwać kaprysem ale ułatwiło bi mi bardzo życie.
shibby
Cytat
o ze ty sobie przekierujesz ruch gdzies tam to nic nie da jezeli provider przepuszcza to przez swoj serwer proxy.
na ale jak mam połączenie przez jego proxy do innego proxy szyfrowane to chyba będzie działać.
ale pamietaj ze miedzy toba a internetem jest wlasnie twoj uslugowawca. Musialbys stworzyc szyfrowany tunel wczesniej.
Wydaje mi sie ze robisz z igly widly. Akurat uslugodawce interesuje jakiego ty radia sluchasz albo po jakich niegrzecznych stronach chodzisz Baaa nawet powinien to logowac bo jak nie daj boze wywiniesz jakis numer i policja zawita do uslugodawcy to on musi wskazac winnego i po to mu wlasnie logi sa potrzebne a nie by sobie admin dla wlasnego widzi mi sie ciebie inwigilowal. Tego robic wrecz nie moze bo to narusza twoja prywatnosc.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?