kolega poprosil mnie o zrobienie jemu sieci bezprzewodowej w domku
mieszka dosc daleko dlatego pojechac do niego chcialbym tylko raz i wszystko ustawic zeby chodzilo
on sam zabardzo sie nie zna, ale jakos mi to opisal:
odbiera internet bezprzewodowo, firma przyszla wlozyla mu karte do komputera i kabel do anteny wyciagneli na dach
on chcialby jeszcze miec internet w laptopie ale tak zeby nie wlaczac komputera stacjonarnego
ja mam AP LINKSYS WAP54G i chcialbym to na tym AP ustawic, poniewaz nie bede kupowal AP dla niego zeby tylko sprawdzic czy to bedzie dzialac
mozecie mi napisac jak mam skonfigurowac w/w AP zeby smigal
jednym urzadzeniem i tak tego nie zalatwisz. Tylko nie pisz mi tu ze przeciez linksys ma dwie antenki bo cie do wyszukiwarki odesle.
jednego APka ustawiasz jako APClient, klonujesz mac z karty wifi jaka dal mu provider, wylaczasz dhcp i konfigurujesz by laczyl sie z siecia providera czyli ssid, szyfrowanie itd. Pozniej laczysz tego AP z portu LAN do WAN routera kabelkiem. Router juz normalnie konfigurujesz czyli WAN dhcp client, ustawiasz wifi jak tam chcesz i gotowe.
dzialac musi, to tylko kwestia poprawnej konfiguracji.
Edytowany przez shibby dnia 19-01-2010 07:47
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
można zrobić to przy pomocy jednego APeka, ale wydajnościowe to za dobre nie będzie... Trzeba skonfigurować dwa interfejsy bezprzewodowe odpowiednio na jednym urządzeniu wifi. Nawet zamknięte sterowniki broadcom'a mają specialny tryb pracy do tego - "ap-sta".
Nie wiem jak sytuacja przedstawia się z ddwrt, ale openwrt ledwo wchodzi na wap54g (nawet wersji sprzętu nie podałeś...). Przy twoim poziomie wiedzy, jeśli nie masz dużo chęci polecam sprawdzić http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Universal_Wireless_Repeater .
Jeszcze raz powtórzę, ustawienie tego jest możliwe (z dobrym driverem karty wifi), ale będzie dużo gorzej niż przy użyciu dwóch AP.
Na oryginalnym firmwarze możesz także oczywiście próbować, ale zaktualizuj go przed tym. Nie jestem pewny jak repeater mode działa na nim bo takiego sprzętu nigdy nie miałem.
Edytowany przez RooTer dnia 19-01-2010 10:48
można zrobić to przy pomocy jednego APeka, ale wydajnościowe to za dobre nie będzie...
doskonale o tym wiem ale to dziala tak ze prawie nie dziala. Dlatego bezpieczniej jest nie robic nikomu nadziei i powiedziec ze sie nie da Teraz tylko narobiles koledze nadziei i bedzie kombinowal na sile jak tu jednak zrobic by nie kupywac drugiego APka (bagatela 100zl i maz ovislinka z tomato)...
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Informuje tylko o możliwościach. Wiadomo dwa APeki to od razu brak problemu z zasięgiem/antenami. Szczególnie jeśli jedna antena ma być na dachu - w takim wypadku bardzo wątpliwe żeby działało to należycie..
Jeśli nie chce wydawać więcej kasy to niech próbuje (co prawda to się kłóci z pierwszym założeniem że ma jechać tam tylko raz bo prawie na pewno to nie wystarczy..).
nie bede ustawial wszystkiego na jednym AP
dwa AP zwiekszaja koszta, dlatego mysle jak napisalem wyzej o wzmacniaczu sygnalu
nigdy tego nie uzywalem jak sie to sporawuje
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?