Witam.
Jestem posiadaczem WD My Book World Edition 500GB jestem ciekawy go ciekawego można zdziałać na tym dysku. Jakie alternatywne oprogramowanie itp (router ovis + tomato+WD=??). Proszę o porady.
Edytowany przez wawryl dnia 08-01-2010 13:47
Mam oprogramowanie 2.00.15 poprzez przeglądarkę nie chce mi się zaktualizować na nowsze. Będę próbował wgrać coś z alternatywnego. Może ktoś z użytkowników jest posiadaczem podobnego sprzętu i podzieli się uwagami.
Następna kwestia jak podmontować dysk do dreambox 500s? Głównie chodzi o ścieżkę jaka maja foldery na danym urządzeniu. Z góry dziękuję za pomoc
A więc ok doszedłem jak zalogować się na SSH.
Po triku z tego opisu Klik należy zmienić użytkownika i hasło zarządzania poprzez przeglądarkę, po tym ruchu bez problemu możemy się zalogować poprzez SSH.
nie pasuje żadne z haseł (standardowo powinno być admin i hasło 123456) próbowałem też logować się za pomocą tych samych danych co do głównej strony zarządzania dyskiem ale bezskutecznie.
Zainstalowałem także Optware:
Cytat
Installation of optware package manager on original MyBook:
If you're logged in as another user than root, use:
This works for any library path except /lib. It's good if you happen to have libraries scattered in different locations.
If you have allreay created /etc/ld.so.conf before, then you can edit it with vi or any other editor on your system and add the /opt/lib to the path. The file consists of 1 line, a colon deliminated list of locations to search for libraries on the computer. (The same format as the line for LD_LIBRARY_PATH, without the .:.)
After editing ld.so.conf you simply need to run ldconfig again.
If you want to see what libraries are available from your settings, run ldconfig -v and it will output every library it locates.
(3) configure the .bashrc file
In some cases steps 2 and 3 are not enough and you need add this to your /root/.bashrc file
A good first thing to instal would be an alternative text editor like Nano. So follow the instructions here to install nano and test that you have the optware feed up and running properly.
See what's available, short descriptions included:
This will download packages from the net with all the required dependencies. Note: there's the same command for installing and upgrading to a new version of package.
Again, due to uclibc configuration peculiarities, you may need to run ldconfig after package installation, if it complains that it can't find shared libraries.
If you install something that uses initialization and termination scripts (/opt/etc/init.d/*), you should add the file to /etc/init.d to run them on startup. Name the file S90optware
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?