Wzorując się na teście płyty D945GSEJTarteq'a przeprowadziłem test najnowszej konstrukcji Intel'a - płyty D510MO. Producent idąc za sukcesem Atom'a N270 postanowił i tym razem wyposażyć płytę w całkowicie pasywne chłodzenie obniżając jeszcze bardziej zapotrzebowanie na pobór energii. Według informacji zamieszczonych w Internecie Intel D510MO pobiera jedynie 20W w trybie bezczynności i około 25W pod pełnym obciążeniem! Patrząc na opisywaną płytę można dojść do wniosku, iż jest to połączenie konstrukcji Atoma N270 z 330. Dobrym rozwiązaniem jest niewątpliwie zastosowanie pamięci DDR2, które są tańsze od pamięci SODIMM obsługiwanych przez D945GSEJT.
Specyfikacja płyty głównej:
* Wymiary: 170mm x 170mm x 20mm (standard Mini-ITX)
* całkowicie pasywnie chłodzony procesor 1,66 GHz DualCore (właściwie jest to 4-rdzeniowiec o czym później)
* gniazdo pamięci DDR2 (667/800 MHz, max. obsługa 4 GB)
* pasywnie chłodzony chipset Intel NM10 Express (technologia TigerPoint)
* Intel Graphics Media Accelerator 3150 (1x D-SUB)
* 8 portów USB 2.0 (4 zewnętrzne)
* 6 kanałowy dźwięk HD
* zintegrowana karta sieciowa Realtek 10/100/1000 Mbit LAN RJ45
* 2 gniazda SATA 3GBs
* 1 port równoległy (do wyprowadzenia na zewnątrz)
* 2 porty szeregowe (do wyprowadzenia na zewnątrz)
* 1 gniazdo PS/2 (zewnętrzne)
* 1 slot PCI
* 1 slot Mini PCIex
Podzespoły wykorzystane w teście:
- testowana płyta Intel D510MO
- pamięć DDR2 Kingston KVR800D2N5/2G o pojemności 2048 Mb
- dysk twardy Western Digital 500GB seria Green Edition
- całość zamknięta w obudowie CBI-A8989TG firmy CFI
Testy wydajnościowe:
Testowana płyta była podłączona poprzez switch D-Link DGS-1008D z laptopem Lenovo Y550 kablem CAT5 o długości 2 metrów (testy zapisu/odczytu po FTP) oraz komputerem na płycie Intel D945GCLF2D z dyskiem Western Digital 500GB seria Green Edition. Dysk twardy w testowym zestawie podzielony został na cztery partycje:
# uname -a
Linux D510MO-test 2.6.26-2-686 #1 SMP Wed Nov 4 20:45:37 UTC 2009 i686 GNU/Linux
Podczas instalacji Debian nie potrafi poprawnie rozpoznać karty sieciowej, stąd konieczne jest skompilowanie i zainstalowanie modułu r8168 dla karty sieciowej.
Jak widać wynik jest podobny. Wąskim gardłem może być dysk w komputerze, gdzie zainstalowano Sambę. Test należałoby powtórzyć na mocniejszej maszynie z Sambą.
Tutaj prośba o arteq'a o nazwę programu, jakim testował plytę D945GSEJT.
9) pobór energii
Praca w trybie idle (zasilacz 150W, Windows XP Home):
Kompresja WinRAR'em pliku do formatu rar:
Dla porównania pobór W zmierzony płycie D945GSEJT z zasilaczem 12V 5A (tryb idle):
Podsumowanie
Testowana płyta stanowi połączenie nieco starszej konstrukcji Intela D945GCLF2/2D z płytą D945GSEJT. Zastosowano nowe rozwiązania: chipset graficzny GMA3150 obsługujący max. rozdzielczość 1920x1080 oraz chipset NM10 express. Niewątpliwą zaletą jest również obsługa 64-bitów oraz standardowych pamięci DDR2 667/800 MHz zamiast droższych pamięci SODIMM. Nowy procesor D510 jest widoczny w systemach Linux i Windows jako 4-rdzeniowy:
Ciekawostką jest możliwość podkręcania pamięci RAM w BIOSie:
Podobnie jak Intel D945GSEJT testowana płyta umożliwia bootowanie z USB.
Porównując do konstrukcji D945GSEJT najnowsza płyta D510MO wypada lepiej praktycznie we wszystkich testach.
Wszelkie uwagi i komentarze do testy mile widziane.
@obsy to nie lepiej zrobic test z wykorzystanie iperf ?
@adik Po względem wydajnosci graficznej na pewno wypada lepiej, natomiat sieciowej tak samo(to samo ograniczenie dyskowe). Z tego co zauwazylem dyski WD sa słabsze wydajnosciowo ok 20% wględem Segate.
Mimo wszystko test ciekawy. Programik do testowania procka postaram sie jakos udostepnic.
Edytowany przez arteq dnia 03-01-2010 13:31
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
Brak wyjścia dvi??
dają dwurdzeniowy procek, na ktorym 720p powinno chodzić płynnie, ale nie ma jak tego wyświetlić, szkoda.
w opisie info że płyta pobiera maks 25w, ale proponowana obudowa posiada zasilacz 150w, czyli już ta konfiguracja nie jest taka "green", jak konfiguracja Artqa, gdzie zasilacz jest standardowy 12V, i dvi też jest.
płyta na jakiś serwerek ok,
ale na zbudowanie serwerka i odtwarzacza multimediów (takiego all-in-one) raczej się nie nadaje
@obsy rozumiem o co Ci chodzi. Domyslam sie ze tmpfs i iperf dalby taki sam wynik(ograniczenia sieciowe i sprzetowe sieciowki i swicza)
Pozdrawiam, Artur http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt o p e n (your) r o u t e r . p l
jeżeli stawiacie na tym sprzęcie serwer NAS to po co DVI?
jak dla mnie to liczy sie wydajnie dzialajaca siec i szybki zapis/odczyt danych. po jednorazowym skonfigurowaniu sprzetu, monitor odpinam, pudlo do raka 10"/19" i ma chodzic. zawsze to taniej niz odpalac dwa kompy z zasilaczami po 500-600W.
Ciekawy zestaw. Mnie interesuje jak głośno to chodzi w tej obudowie - czy jest mocno uciążliwe i np. przeszkadzało by np. w nocy w spaniu ??
Kurcze chyba sobie coś takiego sprawie bo, coraz bardziej potrzebuje w domu wydajnego NASa, a półprofesjonalne rozwiązania o przyzwoitej wydajności to już inna półka cenowa.
A może ktoś z was widział jakąś inną obudowe, chciałbym aby miała możliwość zamontowania dwóch dysków 3,5'', no i musi to być ciche i małe.
Edytowany przez drozol dnia 09-01-2010 15:28
drozol napisał/a:
Ciekawy zestaw. Mnie interesuje jak głośno to chodzi w tej obudowie - czy jest mocno uciążliwe i np. przeszkadzało by np. w nocy w spaniu ??.
Obudowę A8989TG mam pół metra od siebie na co dzień i można komfortowo pracować. Co prawda w nieco innej konfiguracji (płyta D945GCLF2D z wentylatorem na CPU SCYTHE Mini-KAZE 40x40x10 oraz wentylatorem wyciągowym w obudowie SCYTHE S-FLEX 1000), ale u Ciebie odejdzie wentylator na procesorze, a poza tym nie musisz podłączać wentylatora w tej obudowie, jeśli na początek będzie jeden dysk twardy.
Za kilka tygodni powinienem mieć obudowę CFI-A9849, która standardowo ma możliwość zamontowania nawet do trzech dysków 3,5". Do obudowy A8989TG możesz zastosować sanki 5,25"-3,5".
Edytowany przez Adik dnia 09-01-2010 17:28
Adik napisał/a:
[quote]drozol napisał/a:
poza tym nie musisz podłączać wentylatora w tej obudowie, jeśli na początek będzie jeden dysk twardy.
Mam już dwa dyski, bardziej chodziło mi o głośność wentylatora w zasilaczu, bo ten wewnętrzny można łatwo wymienić, natomiast zasilaczowy już nie bardzo.
Cytat
Za kilka tygodni powinienem mieć obudowę CFI-A9849, która standardowo ma możliwość zamontowania nawet do trzech dysków 3,5". Do obudowy A8989TG możesz zastosować sanki 5,25"-3,5".
No też ciekawa rzecz, tym bardziej że ma hot-plugi. Jakieś bliższe info na temat ceny takiego cacka. Poza tym kilka tygodni to kawał czasu... Dlatego chętnie poznał bym bardziej szczegółowy termin dostawy czy to bardziej dwa tygodnie czy dziewięć.
Poza tym ta obudowa CFI-A8989 na stronie producenta jest jakaś inna - nie ukrywam że sporo ładniejsza - masz też takie obudowy ??
Edytowany przez drozol dnia 10-01-2010 11:39
drozol napisał/a:
Mam już dwa dyski, bardziej chodziło mi o głośność wentylatora w zasilaczu, bo ten wewnętrzny można łatwo wymienić, natomiast zasilaczowy już nie bardzo.
Zasilacz w wentylatorze pracuje stosunkowo cicho, słychać go jedynie, gdy obudowa jest zamknięta i zrobi się w niej cieplej, wtedy warto zainwestować w cichy cooler np. Scythe.
Cytat
drozol napisał/a:
No też ciekawa rzecz, tym bardziej że ma hot-plugi. Jakieś bliższe info na temat ceny takiego cacka. Poza tym kilka tygodni to kawał czasu... Dlatego chętnie poznał bym bardziej szczegółowy termin dostawy czy to bardziej dwa tygodnie czy dziewięć.
W tym tygodniu powinienem coś więcej wiedzieć. Dostępne jednak będę miał za 3-4 tygodnie najwcześniej.
Cytat
drozol napisał/a:
Poza tym ta obudowa CFI-A8989 na stronie producenta jest jakaś inna - nie ukrywam że sporo ładniejsza - masz też takie obudowy ??
Chodzi o obudowę w kolorze białym? Obecnie nie mam, zamówię jeśli będzie już dostępna i przyjedzie z innymi modelami.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?