24 Listopada 2024 23:48:28
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.56.150
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Linksys WRT54G rozłączanie internetu
Bard
Witam,

Posiadam dwa komputery, laptopa i stacjonarnego, do stacjonarnego podłączony jest router Linksys WRT54G. Laptop łączy się z internetem oczywiście przez WIFI. Mój problem polega na tym że co jakiś czas tracę połączenie z internetem tzn zerwane jest połączenie z routerem. Dzieje się najczęściej tak jak coś pobieram lub jak dwa komputery są uruchomione naraz. Lecz nie jest to regułą często jestem rozłączany przy normalnym przeglądaniu stron (15 minut temu nastąpiła własnie taka sytuacja). Sprawa jest na tyle irytująca że dzieje się nie raz kilka razy dziennie. Mój dostawca internetu to chello 25 Mb/s, karta bezprzewodowa w laptopie Atheros AR5007EG, siła sygnału na przyzwoitym poziomie. Sam nie wiem co może być tego przyczyną w ustawieniach routera zmieniałem Wireless Channel myślałem że to pomoże lecz niestety nic to nie dało. Sieć zabezpieczona. Sterowniki aktualne. Strony ładują sie normalnie wszystko jest ok, gdyby nie te rozłączanie. Wszystko wraca do normy jak zresetuje router.
A tutaj screen z ustawieniami routera:

img682.imageshack.us/img682/7329/router.jpg

artpc
Napisz jaki masz soft w routerku ? Zajrzyj do logow routera moze cos tam bedzie opisane

Bard
Witam,

Soft w routerze oryginalny v7.00.1
W logach byly tylko jakieś nr ip lecz po każdym restarcie routera logi sie kasuja wiec nic innego tam się nie zapisywało.

Zauważyłem że nie rozłącza mi się sam internet lecz tracę całkowite połączenie z routerem czyli pada cała sieć.

Pozdrawiam.

Bard
Witam,

Sprawa się wyjaśniła. Zmieniłem ustawienia w routerku z Automatic Configuration DHCP na Static IP i wpisałem wszystko ręcznie. Teraz necik śmiga jak szalony. Dziękuj wszystkim za pomoc. Dziwie się tylko ze wcześniej na to nie wpadłem a poleciałem na łatwiznę i wziąłem ustawienia automatyczne hehe Wink

Pozdrawiam! 8)

Bard
Witam,

Przepraszam że post pod postem ale staram się być zauważony.

Sprawa się wyjaśniła tylko na chwile po paru dniach internetu znów zaczął szwankować..

Dziś kupiłem nowy router tym razem TP-LINK TL-WR941ND. Podłączyłem, ustawiłem wszystko okej, pośmigałem trochę po internecie na razie nie zauważyłem błędów. Więc odpaliłem ściąganie plików przez sieć torrent. I po 20 sec od odpalenia straciłem połączenie z internetem. Czyli sytuacja jest taka sama jak przed kupieniem routera, tylko że tam nie trzeba było nic sciągać żeby się rozłączał bo rozłączał się nawet przy odpaleniu programu do poczty i ściąganiu maili z wielu skrzynek.

Wydaje mi się ze routery się zapychają poprzez prędkość odbioru danych lecz mogę się mylić. Sam już nie wiem co mam robić nie mam już siły i pomysłów...

Pozdrawiam Sad

jack78
2 kompy nie są w stanie zapchać netu tak żeby zrywało połączenia. Ludzie na Chello 25mbit robią sieci na kilkanaście kompów.
Napisz czy zrywa ci połączenia pomiędzy kompami a routerem, czy między routerem z dostawcą. Może w tym drugim wypadku to być błahostka, typu uszkodzona RJ-tka na kablu.
wklej cały log z routera, pewnie ktoś coś zauważy i będzie ci w stanie pomóc.

Mikrotik hAP ac2
UniFi AP AC v2
-OFW, UniFi AP PRO- OpenWRT,
Linksys E1000v2 - Tomato-RT-N5x-MIPSR2-116-Hyzoom.4M-Mini
Tenda AC10 - AC1200 OFW
NAS - HP Microserver Gen8 i3-3220T, 8GB RAM 5x 3TB WD RED | Xpenology

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 102

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,636,631 unikalnych wizyt