01 Listopada 2024 15:33:08
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· Szukam zaproszenia n...
· net z telefonu wifi+...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· RT AX 89X
· [S] Asus RT-AC56U
· [Artykuł] Jakie tom...
· [sprzedam] Asus RT-A...
· [S] Asus RT-AC68U E1
· [S] Banana pi bpi-r4...
· Połączenie VPN mi...
· [MOD] FreshTomato-AR...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [Howto] Xpenology... [38]
· Asus TUF-AX3000_V... [24]
· Szukam zaproszeni... [19]
· Jaki router pod O... [5]
· HUAWEI z światł... [4]
· rt-ax88upro częs... [2]
· net z telefonu wi... [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.145.90.26
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: POZOSTAŁE :: » Free zone
 Drukuj wątek
Konfiguracja sieci, udostepnianie plikow, internet
theriel
Witam!
Mam problem z konfiguracją sieci... Podłączyłem dwa komputery przez router Linksys WRT54GL, Tomato. Internet ładnie działa, ale... komputery się "nie widzą". Jeden komputer po wybraniu "wyświetl komputery grupy roboczej" widzi siebie, drugi komputer widzi pustego okno (nawet siebie nie ma na liście). Brakuje mi pomysłów, co może byc przyczyną... Może jakaś konkretna usługa (services.msc) MUSI byc uruchomiona? Sprawdziłem listę, wyglądało na to, że wszystko co niezbędne jest uruchomione, ale może coś przeoczyłem...

P.S.Składniki połączenia na obu komputerach takie same, tzn. udostępnianie, tcp/ip, qos, klient ms networks. Firewall windowsowy wyłączony, włącznie z wyjatkami. Kerio i Avast na obu komputerach zatrzymany... Oba PCty to WindowsXP SP2.

Pozdrawiam
Theriel

//dopisane:
A może Linksys/Tomato ma jakąś blokadę komunikacji między klientami, której nie zauważyłem?
Edytowany przez theriel dnia 30-09-2006 22:25

Damiano
Ustaw obie grupy robocze na tą samą nazwę np.DOM B)
------------------------------------------------------
Cerberus ADSL Lite + WRT54GL v.1.1 + Tomato v1.06.0981 + podzia? z generatorka @Robsonna = The best from the best from the best from the best STUFF Grin
[b]Pan J?zek i kurczaki r?wnie? u?ywaj?

theriel
... Damiano ;-]. Przepraszam, jeśli urażę, naprawdę doceniam Twoje starania, dziękuję za odzew, ale... Czy Ty naprawdę masz mnie za idiotę? Sprawdziłem konfigurację LANu kilkanaście razy... btw, najciekawsze jest to, dlaczego komputer A widzi "siebie" w ostoczeniu sieciowym/grupa robocza, a komputer B nawet siebie nie widzi...

Pozdrawiam serdecznie
Theriel

robsonn
Otoczenie sieciowe i jego dzialanie/niedzialanie bylo dla mnie zawsze zagadka Wink Polecam rozwiazac te sprawe stawiajac serwer FTP. Ja tak zrobilem i obecnie nie ma problemu, przynajmniej mam pewnosc, ze zawsze dziala.
Przy okazji moge poecic najlatwiejszy i najlepszy ftp jaki znalazlem (przynajmniej pod winde)
http://www.pablosoftwaresolutions.com...erver.html
Tomato ... since 0.01
WRT54G v2.2 Tomato 1.10 Turbo
WRT54GL v1.0 Tomato 1.07 Turbo
PAP2 NA v1.0 Stock firmware 3.1.5(LS) + IPFON
WPC11B v4.0 modded peek drivers
[b]WRT54 Script Generator - obowi?zkowe narz?dzie ka?dego Link

Damiano

Cytat

theriel napisał/a:
... Damiano ;-]. Przepraszam, jeśli urażę, naprawdę doceniam Twoje starania, dziękuję za odzew, ale... Czy Ty naprawdę masz mnie za idiotę?

Nie uważam cię za idiotę - czasami wielkość liter ma znaczenie lub zapomniana spacja Smile

Cytat

Sprawdziłem konfigurację LANu kilkanaście razy... btw, najciekawsze jest to, dlaczego komputer A widzi "siebie" w ostoczeniu sieciowym/grupa robocza, a komputer B nawet siebie nie widzi...

Pozdrawiam serdecznie
Theriel

Ja miałem taką samą sytuację - zaraz po włączeniu nie widzę znajomego w sieci - dopiero po jakimś czasie się "pojawia" Shock
Spróbuj wpisać z linii komend o ile dobrze pamiętam - \\numer IP tego drugiego kompa i
Edytowany przez Damiano dnia 01-10-2006 08:58
------------------------------------------------------
Cerberus ADSL Lite + WRT54GL v.1.1 + Tomato v1.06.0981 + podzia? z generatorka @Robsonna = The best from the best from the best from the best STUFF Grin
[b]Pan J?zek i kurczaki r?wnie? u?ywaj?

theriel
Heh połączenia sieciowe pod windowsem zawsze mi się kojarzyły z totolotkiem... Nigdy nic nie wiadomo, czasem działa, czasem nie. Niestety, nie mogę nawet spingowac drugiego komputera, a co dopiero zalogowac się nań... Także nie wiem, czy jest sens tworzenia serwera ftp (no chyba, że będziemy wymieniac pliki drogą PC_A->router->internet<-router<-PC_B ;-]).

A może włączenie dynamic routing i ustawienie go na router mode coś zmieni? Nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa, ale wygląda ciekawie #-P.

P.S. No ale powiedzcie, że jest jakiś przełącznik w tomato ukryty typu "turn_on_communication_between_PCs", który domyślnie jest wyłączony... Ja go włączę i wszystko będzie ładnie działało #-P.

Pozdrawiam serdecznie
Theriel

robsonn
theriel przeciez FTP postawiony na jednym z kompow powoduje to, ze masz do niego dostep lokalny, a nie przez internet. Wystarczu uzywac np. Total cmmandera i normalnie logujesz sie na drugiego kompa podajac jego lokalny adres IP od tyle. W serwerze programiku) FTP ustawiasz dla danych kompow dostep nieograniczony i mozesz kopiowac, usuwac, tworzyc, robic co chcesz.
Edytowany przez robsonn dnia 01-10-2006 13:32
Tomato ... since 0.01

theriel
robsonn... Wiem, ale tak jak napisałem -> "Nie mogę nawet spingowac drugiego komputera". Nawet jak postawię serwer, to na co mam się logować? Na ip lokalne, które wg komputera nie istnieje?

Uprzedzając propozycje -> Nie mam żadnym firewallem zablokowanego odpowiadania na pingi. Sprawdzone przy wyłączonych prawie wszystkich demonach.

Pozdrawiam
Theriel

robsonn
Jesli nie mozesz spingowac drugiego kompa podpietego do tego samego switcha (zakladam, ze DHCP na routku rozdaje dzierzawy) to albo cos jest uwalone na ktoryms z kompow (system). Czasami router oze odrzucac pingi wewnatrz sieci tez. Sprawdz czy wszystkie kompy widza router (spinguj bramke) jesli tak to ftp tez powinien dzialac.
Tomato ... since 0.01

theriel
DHCP jest załączone, local ip jest stałe dla każdego z komputerów. Brama bez problemów odpowiada (w końcu udostępnia działające połączenie Internetowe). To, że coś może być uwalone w systemie jest jasne, elementem kluczowym jest odpowiedzenie na pytanie "co?". Najbardziej boję się, że kiedyś (jak komputer nie był w sieci tylko miał bezpośrednie połączenie z Internetem), bawiąc się jakimiś tweakami, usunąłem/wyłączyłem/zablokowałem jakieś usługi/protokoły/whatever niezbędne do komunikacji komputer-komputer...

Narazie jedyne co mogę zrobić to podziękować za pomoc, bo niestety nie wierzę we wróżki, a raczej w tym momencie tylko one mogłyby coś zaradzić... Trochę jeszcze się pobawię, sprawdzę działanie pod Fedorą, spróbuję z FTP, a ostatecznie reinstaluję windowsa...

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za całą pomoc
Theriel
Edytowany przez theriel dnia 01-10-2006 19:48

Sharky

Cytat

theriel napisał/a:
Witam!
Mam problem z konfiguracją sieci... Podłączyłem dwa komputery przez router Linksys WRT54GL, Tomato. Internet ładnie działa, ale... komputery się "nie widzą". Jeden komputer po wybraniu "wyświetl komputery grupy roboczej" widzi siebie, drugi komputer widzi pustego okno (nawet siebie nie ma na liście). Brakuje mi pomysłów, co może byc przyczyną... ...

Witam!

Również od około tygodnia męczę się z identycznym problemem.
Również podłączyłem dwa PC pod WRT54GL i na obu internet pięknie śmiga, natomiast komputery w Moim miejscu sieciowym zachowują sięidentycznie jak u Ciebie.

Sprawdziłem również, że nie jest to wina routera, gdyż połączyłem dwa PC skrętką skrosowaną i kompletnie nic to nie zmieniło.
Nawet zmiana systemu plików z FAT32 na NTFS nic nie pomogło.
Wczorajszej nocy przeinstalowałem nawet jednego Windowska - również porażka.

Na 100% nie jest tu winny router.
Obecnie jestem w pracy i cały dzień po sieci szukam rozwiązania mojego problemu. Na jednym forum znalazłem podpowiedź, aby zmienić adresy IP z 192.168.x.x na 10.0.0.x.
Ponoć może to pomóc - ale to sprawdzę dopiero po powrocie do domu.

Poza tym sprawdziłem chyba dosłownie wszystkie ustawienia, zmiany, zalecenia itp.

Jeżeli ktoś jeszcze może coś polecić to będę wdzięczny.
Taki mi?y i spokojny cz?owiek Smile

mescator
Witam, Nikt jeszcze nie poruszyl tematu firewall na Windows XP SP2. Bo on jest tu winny. Domyslne ustawienia FW blokuja ping i wylaczaja usluge "File and Printer Sharing" ktora jest rowniez odpowiedzialna za rozglaszanie nazwy i przynaleznosci do grupy roboczej. Sugeruje wylaczyc tymczasowo firewall a potem zaczac dochodzic do tego jak go ustawic.

Sharky
Całą zabawę na obu komputerach zacząłem od wyłaczenia zapory.
Co ciekawe pingi przechodzą w obie strony bardzo ładnie, tzn. poniżej 1ms.

Dodatkowo sprawdziłem, że we Właściwościach połączenia lokalnego (sieci bezprzewodowej), w zakładce Zaawansowane - Zapora systemu Windows - Ustawienia, także wyłączona jest zapora, jak również w zakładce Wyjątki wpisane mam Udostępnianie plików i drukarek, czyli nawet przy włączonej zaporze udostępnianie plików i drukarek powinno działać.

Nie mam dużego doświadczenia, ale skoro zapora jest wyłączona, to udostępnianie powinno jednak funkcjonować.
Przeglądając internet w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu zauważyłem, że mnóstwo osób ma z tym kłopot i tak naprawdę nie ma udzielonej jednoznacznej odpowiedzi, co zrobić, aby było dobrze.

mescator
Zaczalbym dochodzenie od ethereal-a. 1) sprawdzenie czy po zapytaniu po ARP (broadcast) przychodzi odpowiedź i czy przychodzi z prawidlowego MACa, 2) czy widac pakiety netbiosa rozglaszania nazwy maszyn w sieci m$. Jesli 1) nie jest spelnione, to znaczy, ze jest cos nie tak z maskami sieci, ew. sieci są rozłączne, np. jeden port w DMZ drugi w LAN, albo jedna maszyna w wifi druga w lan (separacja wlaczona) lub obie maszyny w wifi z separacja (kazda ma swoją podsiec).
Sprawdzilbym tez, czy maszyny widza sie na cross-kablu, zeby wyeliminowac wadliwosc interfejsow routera/switcha. Pamietaj, ze nawet na crosie to troche trwa, tak ze 3-4 minutki zeby w srodowisku sieciowym sie widzialy, ale ping bedzie niemalze natychmiast.

theriel
U mnie nawet pingów między komputerami nie ma... Tylko między komputerem a routerem. A co do firewalla systemowego - ZAWSZE dbam o to, żeby był wyłączony, wszystkie wyjątki usunięte, czasami nawet zablokowany przez zewnętrzny program, co by nie próbował się sam załączyć przy zmianie konfiguracji sieci.

Pozdrawiam
Theriel

mescator
Theriel, wlasnie dlatego masz zaczac od ethereal. Zeby byl PING jedna z maszyn musi znac MAC drugiej. Zeby sie tego dowiedziec wysyla pakiet ARP po broadcascie pytajac 'kto do cholery ma adres x.x.x.x" i zwykle dostaje odpowiedz od konkretnej maszyny mowiacy "ja mam taki adres". Wtedy wie gdzie wyslac pakiet (jak go zaadresowac w sieci ethernet), jesli nie dostanie odpowiedzi to albo nigdzie go nie wysle (brak PING) albo wysle do bramy domyslnej, jesli pakiet jest z poza sieci (nie miesci sie w masce). Sprawdz, czy dostajesz ARP z odpowiedzią. Jesli uzywasz sztywnych IP, to byc moze w obu kompach uzywasz złej maski (innej w kazdym).

Sharky
> Zaczalbym dochodzenie od ethereal-a.
> 1) sprawdzenie czy po zapytaniu po ARP (broadcast) przychodzi odpowiedź i
> czy przychodzi z prawidlowego MACa,

Sprawdziłem wysyłając pinga z 192.168.1.200 otrzymuję odpowiedź z 192.168.1.201-> takie IP mają moje dwa komputery.

> 2) czy widac pakiety netbiosa rozglaszania nazwy maszyn w sieci m$.

Nie widać pakietów netbios, mimo że zaznaczona jest funkcja Włącz system NetBIOS przez TCP/IP.

> Jesli 1) nie jest spelnione, to znaczy, ze jest cos nie tak z maskami sieci,

Maski ustawione tak samo na 255.255.255.0

> ew. sieci są rozłączne, np. jeden port w DMZ drugi w LAN, albo jedna maszyna
> w wifi druga w lan (separacja wlaczona) lub obie maszyny w wifi z separacja
> (kazda ma swoją podsiec).

Zgadza się, jedna maszyna to laptop łączący się po WiFi, drugi to stacjonarny PC łączący się z routerem po kablu.
IP routera standardowy 192.168.1.1, serwer DHCP włączony, start IP od 192.168.1.200 - przydział dynamiczny i tak ustawione są oba kompy

Napisałeś o separacji LAN i WiFi, gdzie się to ustawia (włącza/wyłącza) i czy u mnie jest wyłączona, skoro pingi przechodzą w obie strony.

W moim przypadku, w Moim miejscu sieciowym na stacjonarnym PC połączonym po kablu widzę tylko samego siebie i udostępnione pliki i drukarkę (Win XP Pro), natomiast w tym samym miejscu w laptopie (Win XP HE) widzę samego siebie z udostępnionymi katalogami oraz druki komp. (stacjonarny PC), jednak przy próbie wejścia do niego otrzymuję komunikat: \\komp1 nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu. Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej.

Próbowałem na sztywno przydzielić IP obu komputerem, jednak nic to nie dało.

> Sprawdzilbym tez, czy maszyny widza sie na cross-kablu, zeby wyeliminowac
> wadliwosc interfejsow routera/switcha.

W tym przypadku było identycznie, jak podczas połączenia obu PC z routerem.

> Pamietaj, ze nawet na crosie to troche trwa, tak ze 3-4 minutki zeby w
> srodowisku sieciowym sie widzialy, ale ping bedzie niemalze natychmiast.

To akurat wiem, ale mimo dłuższego przedziału czasu kompletnie nic się nie zmienia.
Nie wiem, czy ma to znaczenie, ale oba PC pracują na FAT32.

Jako ciekawostkę podam, że w pracy do sieci "po kablu" mam podłączone 4 komputery, z czego 2 z Win XP Pro i 2 z Win XP HE i po standardowych instalacjach, bez absolutnie żadnych ustawień jest dostęp wszystkich kompów do internetu oraz do udostępnionych plików i drukarek. Wszystko ustawione jest standardowo i funkcjonuje bezproblemowo.

Już nie wiem, co o tym myśleć Sad

mescator
Zwykle to sie nazywa "AP isolation" i zwykle jest w zaawansowanych opcjach wireless.

Sharky
> "AP isolation" i zwykle jest w zaawansowanych opcjach wireless.

"AP Isolation" w WRT54GL ustawione mam na Off

mescator
No dobra. Wrocmy do twojego Windowsa. To jest standardowa instalacja? Nic nie bylo modyfikowane w ustawieniach sieciowych? Podeslij zrzuty "route print" z obu maszyn, na wszelki wypadek tez ipconfig /all. Upewnij sie tez na poczatek, ze w obu rzeczonych maszynach tylko jeden interfejs jest właczony, reszta "disabled".

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 89

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

servee
25-07-2024 09:22
W routerze RT-N18u siadły mi wszystkie porty LAN oraz WAN. Działa tylko radio. To jest naprawialne?

92,519,382 unikalnych wizyt