Mam ruter jak w temacie(ver.2.0,sotf 1.00.7 oryginalny),nie kupiłem go,dostałem w promocji od mojego dostawcy internetu.Zresztą wraz z adapterem sieciowym na usb do uruchomienia sieci wireless.Wiem że to nie jest sprzęt z górnej półki ale coż,darowanemu koniowi...
Mam go rok i do mojegu uzytku jako tako może być.Niedawno urodziło mi sie dziecko,śpi w małym pokoju w którym stoi ruter(nie ma mozliwości umieszczenia rutera w innym pomieszczeniu.Chciałbym aby ruter komunikował sie z komputerami wyłącznie po kablu,nie chcę aby wysyłał sygnał bezprzewodowy.Na moim firmware nie ma mozliwości wyłaczenia wireless.Czy wie ktoś jak zrobić by ruter działał jak zwykły przewodowy przełącznik rozdzielający internet na dwa komputery jedynie drogą kablową?
Nie da rady tego zrobic, bo firmware nie ma takiej opcji (jedynie mixed/b/g).
Mozesz sprobowac rozebrac router i odpiac antene, ale tak czy inaczej po pierwsze radio nadal bedzie sialo w jakims stopniu, a po drugie nie jest to polecane z uwagi na moc, ktorej urzadzenie nie bedzie w stanie wypromieniowac - czyt. moze ulec uszkodzeniu.
Jesli chodzi Ci o dobro dziecka to nie popadalbym w paranoje. Urzadzenie ma mala moc i w porownaniu z innymi urzadzeniami, ktore sa w zasiegu jest tylko ulamkiem promieniowania. Jak za sciana sasiad bedzie mial Liveboxa (na przyklad) to tez kazesz mu go wylaczyc ?
Tak czy inaczej nie zrobisz tego na tym urzadzeniu.
Pozdrawiam
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON Zotac HD-ID11 (ION2),
Wracam do problemu jak wyżej.Skoro nie mogę wyłączyć wi-fi postanowiłem kupić router przewodowy.Może ktos polecić proste urządzenie kablowe?Nie potrzebuje wbudowanego ADSL,mam internet osiedlowy.Wcale nie jestem przekonany czy router z wi-fi jest obojetny dla zdrowia jeśli stoi w pokoju w którym się śpi.Jego moc jest może i niewielka w porównaniu z np.telefonem kom.podczas rozmowy ale jest to oddziaływanie stałe i przez to niebezpieczne.Pewnie że można gop wyłaczać na noc ale po co skoro można poprostu korzystać z kabla zamiast radia.
Edytowany przez Logan1974 dnia 05-12-2009 00:58
Przepraszam ale firmware można upgrade'ować i wówczas jest możliwość wyłączenia bezprzewodówki. Aktualny firmware można pobrać ze strony producenta jednak tylko na stronie w wersji angielskiej (Wielka Brytania). To jest chore - w zależności od lokalizacji mamy na stronie linksysa różne dostępne wersje softu. Jak widać nie aktualizują tego jednocześnie w różnych lokalizacjach. Tak czy owak nowy firmware dał mi niezłego "kopa" jeżeli chodzi też o wydajność (standardowy firmware nieco muli przy szybkim necie). Mam nadzieję, że pomogłem. Też mnie dziwił brak możliwości wyłączenia wirelessa.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?