Witam.
Chciałem skonfigurować nową sieć w oparciu o router linksysa WRT120N i pojawił się problem z jednym z laptopów. O ile na Asusie sieć działa ładnie i bez problemów to przy IBM T40 jest spory problem. W żaden sposób nie chce się połączyć inaczej niż przez kabel. Nawet po wyłączeniu wszystkich zabezpieczeń(!), a także z WEP (64 i 128 bit), i z WPA oczywiście też nie - ten laptop jest dość stary i nie obsługuje tego.
Wspomniany IBM działa na innej sieci obecnie przez AP z szyfrowaniem WEP 64 bit. Ustawienia robię dokładne takie same jak w drugiej sieci, a przynajmniej staram się...
Czy ta sytuacja może wynikać z wieku komputera? Może się coś "gryźć"?
Czy jak użyję karty sieciowej USB nowej jest szansa że to zadziała?
A może jest jakiś sposób by to zadziałało jednak?
PS. Jakoś mi się to wkleiło w ten dział :/ Sorry... ale ponoć 120N to kontynuator WRT54 to może przejdzie tu?
Edytowany przez Lucek dnia 19-11-2009 14:53
Trudno powiedzieć że każdy następny ruter od linksysa to następca wrt54g .
Spotkałem się z tym, że jeżeli ruter miał włączone N to niektóre starsze karty (broadcomy...) nie chciały się łączyć albo wręcz wywracały system do góry nogami. Więc standardowo - przestaw na ruterze na 54g i zobacz. Zaktualizuj sterowniki w do wifi i zobacz.
Tak czytałem, że ten model ma zastąpić wysłużony WRT54 ale może to faktycznie semantyczne nadużycie Obsługę N wyłączyłem na samym początku. Używałem B/G ale teraz samo G też nie działa.
Sterowniki są zainstalowane nowe - łącznie z intelowskim programem do obsługi sieci.
No właśnie wyłączyłem N, a ustawiając BG do dyspozycji zostaje tylko te 20MHZ. Czyli tak ustawione było. Ale przestawiałem już po stronie routera chyba wszystko. Każde możliwe szyfrowanie, bez tego... bez NATa itd. Sprawdziłem inny komputer i też się łączy ładnie... jestem w kropce. Czy możliwe jest że po prostu ten komp tak ma że z takim routerem nie pójdzie, i tyle?
Znaczy jest szansa, że stosując zewnętrzną kartę usb to pójdzie? Bo już nie widzę szans żeby to poszło "po dobroci". Chyba ustawiałem już wszelkie możliwe konfiguracje.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?