25 Listopada 2024 00:14:37
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.22.70.169
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Schemacik sieci
grzechu84
Czołem

Czy mógłbym prosić o poradę?
Jak widać na shcemacie tak wygląda sieci u kolegi, który neta ma od sąsiada. Do routera podłączone są kompy przez kabel i wszystko się wszędzie wala.
Chciałbym pomóc koledze i zakupić router (lub 2 routery) tak aby wszystko ładnie grało przez WIFI.
Sprawdzałem i WRT54gl podłączonego na p.2 widać na parterze (połowa zasięgu korzystając z softu IntelProSetWireless)
Czy mogę prosić Was o pomoc? Może kabel z 2p. na 1p. gdzie będzie 1 WRT54GL i łączył się przez WIFI z 2 WRT54GL na parterze. (czy jest taka możliwość?) Jestem otwarty na propozycje. Im mniej kabli tym lepiej. Katrę PCI do PC-ta mam Smile
Przepraszam za łopatologiczne wyjaśnienia.

http://img88.imageshack.us/img88/9725...emacik.jpg

Pozdrawiam
Grzesiek
Asus WL-500g Premium v.1 || Tomato version v1.27.8741 ND USB Extra

iroc
Zgadzam się im mniej kabli tym lepiej, spróbuj to rozwiązać w ten sposób na 1 urządzeniu ustaw AP + WDS wpisz mac adres 0 urządzenia, a na 0 mac adres 1. Natomiast ostatnie urządzenie ustaw tez jako AP + WDS. Do tego celu może anteny o większym zysku - kabli będzie mniej.

Jeżeli to się nie sprawdzi podłącz tak jak zapytałeś, dodatkowo na urządzeniach proponuję zrobić upgrade do alternatywnego sotu tomato, ddwrt, gargoyle, openwrt co doda wiele opcji pomocnych przy konfigurowaniu sieci.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

grzechu84
Dzięki iroc.
NIestety na obydwu urządzeniach (tomato 1.22 i 1.25) ustawiłem AP + WDS i nie wiem czy się łączą. Powiedz proszę czy muszą mieć tą samą adresację, czy wytyczyć jakąś trasę routingu, na obydwu ma być dhcp?
Bardzo bardzo proszę o pomoc.

grzechu84
Już działa. Pierwszy raz korzystałem z tej funkcji stąd moje pytania. Na obydwu opcja AP+WDS, pierwszy podłączony do netu standardowe ustawienia, drugi łączący się z nim wyłączony serwer DHCP. Takie same nazwy sieci, takie same klucze, ten sam kanał. Nawet fajnie działa.
Korzystając jeszcze z okazji zapytam:
1) Korzystam z szyfrowania WPA Personal Security. Wiem, że jest banalne, stąd pytanie: czy któreś z pozostałych szyfrowań (Tomato) będzie lepsze? WPA2 Personal odpada :/ nie obsługiwane w tym trybie.
2) Czy jeśli jeden z dwóch routerów jest na 2 piętrze a drugi router na 1 piętrze to schodząc z drugiego na pierwsze przełączę się automatycznie do routera na 1 piętrze Smile ?

Dziękuję jeszcze raz!
Edytowany przez grzechu84 dnia 02-11-2009 20:56

eRd
Co do pierwszego pytania to WPA jest dobrym szyfrowaniem, to WEP jest slaby. WPA2 jest nowsza odmiana WPA, ale WPA mysle, ze w zupelnosci wystarcza.

Na pytanie 2 nie znam odpowiedzi, ale przypuszczam, ze odpowiedz brzmi tak Wink Sprawdz i sam nam powiedz B)
WRT54GL v 1.1 Tomato Firmware 1.28.0005 108 ND VPN + 11 użyszkodników na kablu + 1 wifi Wink
Netgear WNR3500L v1 @500MHz Tomato Firmware 1.28.0000 MIPSR2-108 K26 USB BTgui-VPN
PAP2T soft 5.1.6 LS / IPFON
Zotac HD-ID11 (ION2),

grzechu84
OKI dzięki, jak tylko to zrobię to dam znać jak się sprawuje. Narazie to testowałem to w domu.

grzechu84
Panowie bardzo proszę o pomoc.
Skonfigurowałem tak jak na poniższych zdjęciah 2 urządzenia.
Na jednym urządzeniu jest podpięty "internet" drugi zbiera go przez wifi. Niby wszystko dobrze działa, bo jeśli na drugim podepnę się kabelkiem to internet i sieć działa bez zarzutu, natomiast jak skorzystam z połączenia bezprzewodowego to po 2-10 minutach mnie rozłącza. Oprócz ustawień Basic Network, strefy czasowej i zmiany hasła do routerów nic więcej nie zmianiałem. Soft: tomato-ND-8738.bin
Klucz oraz MAC'ki oczywiście podałem przykładowo. Bawiłem się na różne sposoby i nie potrafię sobie z tym proadzić. Jest jeszcze nie znana przezemnie opcja WDS - "Link with" oraz "Automatic" może to coś zmieni. Nie wiem do czego służy druga opcja z kolei.

Router 1 http://img208.imageshack.us/img208/12...730700.jpg
Router 2 http://img8.imageshack.us/img8/1432/3...839579.jpg

Może Wam coś do głowy przyjdzie? Może choć rada czy jest to dobrze skonfigurowane. Dziękuję!

morlov
W tym drugim (192.168.1.2) WAN / Internet Type: Disable;
Default Gateway i Static DNS: 192.168.1.1;
i odznacz DHCP Server.
Edytowany przez morlov dnia 13-11-2009 16:22

grzechu84
Hej, wygląda na to, że działa ok Smile
morlov dzięki za wskazówki, poprawiłem i śmiga.
Banalne ale to mogło być przyczyną problemu.
Narazie testuje w domku ale sprawdzę to jeszcze u kumpla.
Jeśli coś może jeszcze nie działać to chyba tylko ewentualnie nakładanie się kanałów, myślę jednak, że to - to co mi wskazałeś.
Jak się już nie odezwę to wsio OK!
Jeszcze raz dziekuję Wam!

grzechu84
Niestety.... nie działa i nie mam bladego pojęcia dlaczego. Próbowałem 100 różnych opcji, testując różne połączenia. Na drugim WRTku gdzie nie ma podpiętego kabla z netem, gdzie jest podłączony 1 komp stacjonarny przez kabel - działa zawsze bez problemu. Tylko jak podpinam przez Wifi któryś z 3 laptopów to jest połączenie mam wszystko z DHCP i nie wiadomo czemu po 20 sekundach zrywa połączenie. Kanały WIFI nie nachodzą na siebie. Wybrałem 10 na którym nie ma innych ap-ków. Sad jestem bardzo niepocieszony...

grzechu84
Panowie wsio działa i śmiga jak oszalałe Smile
Prawidłowa konfiguracja to ta w linkach powyżek + zmiany od morlov oraz co jeszcze nie hulało to szyfrowanie: zmiana z TKIP na AES zmianiła postać rzeczy. Teraz chodząc z piętra na piętro końcówka przełącza się automatycznie do AP, który jest bliżej (wniosek po obserwacji pingów). Dzięki za pomoc!

luqasss
Witam wszystkich.

Nie chce zakładać nowego tematu więc piszę tutaj z prosbą o poradę naturalnie.

Mam 2 WRT54GL z TOMATO 1.25. Jeden jako głowny (stacja bazowa) ustawiony jako AP + WDS, drugi natomiast chce by był połączony kablem i radiowo posyłał sygnał dalej ale by zarządzanie odbywało się w tym pierwszym. Miałem to ustawione z pół roku temu i już nie pamiętam jak.

Dałem teraz ten drugi na AP + WDS i wyłączyłem DHCP niby net chodzi ale jest kilka problemów z którymi nie spotkałem się wcześniej.

Nie chce mi pingować usera podłączonego radiem poprzez tego 2 WRT54GL (mimo iż IP ma z tej samej puli 192.168.0.100-106, dodatkowo co 3 sec pojawia mi się i znika adres MAC Wifi z tego pierwszego WRT54GL w Device Info na tym 2 WRTku.

I nie wiem teraz czy mam to w inny sposób ustawić ? Drugi jako sam AP ? czy jako WDS czy tak jak jest teraz jako AP + WDS ale dlaczego ni epinguje mi usera ?

A już nie chce probować kombinować bo user potrzebuje neta narazie a mnieto nie ukrywam drażni.

Z góry dzięki za pomoc

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 106

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,639,717 unikalnych wizyt