Nie wiem czy dobrze trafilem ale proszę o pomoc w wyborze sprzętu. Chcę podłączyć w domu internet z netii na kablach telekomunikacji. Rozdzielenie na trzy komputery. Ciężko znaleźne coś co spełniało by wybrane kryteria.
1. Wifi;
2. Adsl - wbudowany modem adsl (annex a - o ile się nie mylę)
3. Qos - możliwość ustawienia downloadu i uploadu dla użytkowników;
4. Telnet - chciałbym mieć możliwość uruchamiania skryptu do restartowania połączenia adsl (bez restartowania całego urządzenia);
Z tego co wyczytałem na tym forum to ciężko o sprzęt wyposażony w modem adsl spełniający powyższe założenia. Więc może chociaż pomoc w wyborze modem + router.
jakby kolega uzyl wyszukiwarki lub chociaz rzucil okiem powierzchownie na forum zamiast odrazu tworzyc nowy watek to by zauwazyl ze kokladnie temat nizej jest o tym samym (wybor modem+router pod netie na kablach tepsy)
podpowiem ci ze temat nazywa sie (bardzo intuicyjnie) "Internet od Neti a jaki Router by móc zainstalować tomato?"
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Rzucałem okiem na tamten temat ale wydaje mi się że temat poszedł w inną stronę. Tylko chyba nie te forum wybrałem co trzeba. Przyznaje się do błędu. Mnie zależało aby sprzęt spełniał te wymagania które były podane.
ASMAX AR 1004G NEOSURFER NEUSURFER
http://allegro.pl/item774022627_router_asmax_ar_1004g_neosurfer_adsl2_wifi.html
Może coś takiego było by dobre?
my w takie rozwiazania nie wierzymy. uznajemy wyzszosc alternatyw. ponadto rozwiazanie modem+router jest uniwersalne tzn zmienisz za rok uslugodawce to juz bedziesz mial sprzet (przy operatorach kablosych) lub co najwyzej wymienisz modem na annex b, co jest tansze niz wymiana calego routera.
alternatywa zawsze daje wieksze mozliwosci niz oryginalny soft. Wierz mi ten QoS wbudowany w router niebardzo spelnia swoje zadanie, natomiast w tomato itd masz nawet wybor: albo QoS albo skrypt HTB ktory daje nieograniczone mozliwosci konfiguracji.
slowo na koniec: popatrz ze taki ovislink wl1600gl + modem adsl wyjdzie ci cenowo tak podobnie jak jedno urzadzenie.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Tomato znam jedynie ze screenow. Na programowaniu się nie znam. Czy można użyć zdalnego skryptu aby zalogować się na urządzenie z tomato i rozłączyć połączenie. A może rozłączanie robię już wtedy modemie?
modem synchronizuje ci tylo linie, polaczenie tworzy tomato. w lewym menu masz emulatory sprzetu, tam mozesz "pobuszowac" po menu tomato.
na programowaniu nie musisz sie znac. w download->przydatne programy masz generator skryptow. okreslac jaki ip/mac/usluga/port jakie ma miec przydzialy lacza i sam ci sie skrypt tworzy. ty go tylko musisz wkleic w odpowiednia zakladke w tomato i tyle.
co do zdalnego recconectu pod tomato to:
- albo chodzisz przez www i cales disconnect/connect
- albo mozesz odpalic komende w cmd windowsa http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?forum_id=38&thread_id=5690
- lub uzyc na windowsie skrypt recconect http://jultech.wordpress.com/2008/08/30/wrt54g-tomato-reconnect-batchfile/
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?