27 Listopada 2024 17:45:11
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· Nowe routery: UX, UC...
· [MOD] FreshTomato-MI...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· DIR868l OFW asus vs ...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
Najpopularniejsze obecnie wątki
· [MOD] FreshTomato... [908]
· [MOD] FreshTomato... [414]
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [3]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.138.105.4
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: OPROGRAMOWANIE :: » Tomato - firmware
 Drukuj wątek
Problemy z działaniem WL-1600GL z Tomato
lordivanhoe
Witam,
jestem tu nowy i nie bardzo obeznany więc proszę o wyrozumiałość. Niedawno się przeprowadziłem, potrzebowałem kupić router do podziału łącza. Po kilku godzinach poszukiwań wybrałem Ovislink WL-1600GL i zanim podłączyłem router wgrałem na niego Tomato w wersji 1.25. Dostawca UPC. Pierwszy komputer podłączyłem przewodem. zalogowałem się do Tomato i wstępnie stworzyłem sieć, dodałem zabezpieczenia, filtrowanie MAC, static MAC dla przewodowych połączeń. Po kilku godzinach czytania skonfigurowałem QoS. Jednakże podczas użytkowania pojawiają się problemy, a mianowicie czasem gdy uruchomię komputer to łączy się z siecią, ale nie mam dostępu do internetu. Router przydziela mu odpowiednie IP, i takie widniej w stanie połączenia, a nie tak jak powinno być przy poprawnym połączeniu, że powinienem mieć adresy przydzielone przez modem. W skrócie problem polega na tym, że nie wiem dlaczego jeden z komputerów wieczorem ma połączenie z internetem a rano już nie. I pomimo wielu prób i zmian ustawień, nie mam dostępu do internetu na tym komputerze.

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie uwagi. Jeżeli potrzebne są screeny konfiguracji to zamieszczę jak ktoś się podejmie diagnozy.

Problem kolejny to gdy zaloguję się do Tomato, to nie widzę wykresów, statystyk, ani połączenia rutera z WAN.
Edytowany przez lordivanhoe dnia 06-10-2009 16:23

obsy

Cytat

Problem kolejny to gdy zaloguję się do Tomato, to nie widzę wykresów, statystyk, ani połączenia rutera z WAN.

Przestań używać IE lub/i zainstaluj http://www.adobe.com/svg/viewer/insta.../main.html. Ale raczej to pierwsze.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

lordivanhoe
Tzn wykresy widzę, ale wszystkie połączenia są unclassified. A na drugim kompie włączone p2p, tlen i www.
Wylogowałem się z Tomato. Zmieniłem na automatyczne IP w ustawieniach połączenia i znowu router łączy mnie z siecią ale DHCP przydziela IP i nie mam internetu. Nie wiem co robić.
Edytowany przez lordivanhoe dnia 06-10-2009 17:12

shibby

Cytat

wszystkie połączenia są unclassified

a masz porobione klasy? i wlaczony QoS?

najlepiej zrob erase all data (rozwiazaje 99% nieywtlumaczalnych problemow).

tt+1
sklonuj do WAN MAC z kompa do ktorego byl podpiety komp podlaczac podlaczenia lacza z upc
WAN - dhcp client
modem upc oczywiscie podlaczony do WAN...
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

lordivanhoe
Znam się na sprzęcie komputerowym, ale nie na sieciach i ich konfiguracji, dlatego proszę o pisanie w miarę prosto, a najlepiej step by step co powinienem zrobić, za co z góry dziękuję. nie wiem jak konfiguruje się klasy. QoS jak już pisałem skonfigurowałem na podstawie kilku postów na tym forum. MAC WAN jest taki jak komp, z którego się wcześniej łączyłem bezpośrednio z modemu. Nie wiem jak zrobić erase all data. WAN jest na dhcp. Modem jest podłączony do portu WAN routera.

Wykonałem Erase all przez opcję w oprogramowaniu tomato. Restart routera. Ustawiłem zabezpieczenie WPA2, filtrowanie MAC dla połączeń bezprzewodowych, serwer DHCP. Dwa komputery mają połączenie z internetem, natomiast jeden lapek nadal nie ma. Jest na nim połączenie z siecią i pełny zasięg, ale adresy IP połączenia są inne niż powinny - link poniżej.

[img=http://img522.imageshack.us/img522/803/45956692.th.jpg]

Dla ułatwienia diagnozy zrobiłem screeny ustawień z Tomato. Dlaczego nie mogę podłączyć trzeciego komputera?

[img=http://img156.imageshack.us/img156/82/wirelessclientfilter.th.jpg]

[img=http://img237.imageshack.us/img237/610/overview.th.jpg]

[img=http://img80.imageshack.us/img80/853/networkb.th.jpg]

[img=http://img62.imageshack.us/img62/6264/devicelist.th.jpg]
Edytowany przez lordivanhoe dnia 06-10-2009 18:35

shibby
a jak wylaczysz szyfrowanie? albo zmienisz na wep (dla testow).

wylacz tez kontrole MAC adresow - to nic nie daje a tworzy wiecej problemow niz korzysci.

dziwne jednak jest to ze ci tomato nie lapie dzierzawy dla WAN.

robiles vlany po wgraniu tomato i erase all data?

tak wogole to 3 tematy nizej masz temat podwiecony tomato na tym routerku Smile
Edytowany przez shibby dnia 06-10-2009 19:18

lordivanhoe
Dziękuję za odpowiedź. Temat który wskazujesz przeleciałem pobieżnie, ale rozwiązania mojego problemu nie znalazłem. Jak na razie odkryłem, że gdy przypiszę static IP do jakiegoś kompa to ten komp przy połączeniu dostaje z DHCP to IP i nie ma wtedy połączenia z internetem. Zaraz wyłączę filtrowanie MAC i zmienię zabezpieczenia. Ale co jest z tym WAN? Dlaczego router nie widzi połączenia?

shibby
napewno do WAN wpinasz kabel?

bo ja czegos nie rozumiem. skoro piszesz ze jeden komp na neta to on musi w takim razie dostawac ip od upc!! no bo przeciez router nie moze go dostac, wiec niby jak moglby podzielic internet?

masz poprawnie zrobione vlany?

lordivanhoe

Cytat

bosiak napisał/a:

Cytat

lordivanhoe napisał/a:
[img=http://img522.imageshack.us/img522/803/45956692.th.jpg]

po lewej WAN wpięty w router po prawej WAN wpięty w kompa Grin

Wypraszam sobie takie uwagi. Przewodów nie przepinałem. Zamiast komentarza poradź co zrobić.

boomcak
http://openlinksys.info/forum/viewthr...rowstart=0
Asus RT-N18U Asuswrt-Merlin 384.18 Smile

lordivanhoe
Przewodów nie przepinam. Komputer podłączony pod router przewodowo jest OK. Jeden notebook ma internet i również nie ma problemu. Problem jest z trzecim komputerem - ten lapek wczoraj wieczorem miał przez chwilkę neta, dziś cały dzień walczę i jak na razie nie ma. Połączenie jest wireless.

shibby
ale kolega poprawnie powiedzial. i potwierdza sie to co napisalem. cos masz nie tak z vlanami! jak jakis komp dostanie ip od upc to ma neta a reszta grzecznie dostaje ipki z ovislinka i juz nie ma neta (bo niby jak ma miec).

ponownie odwolam sie do 3 tematu nizej. tam w pierwszym poscie masz napisane jak ustawic vlany. by wan by wanem a lany byly lanami Smile

lordivanhoe

Zanim cokolwiek napisałem przeczytałem Twojego posta. Zrobiłem tak jak jest tan napisane, zatem co dalej?

Spróbuję jeszcze raz skonfigurować vlany i odpiszę niebawem.
Edytowany przez lordivanhoe dnia 06-10-2009 19:49

shibby
pokaz czy ci dobrze vlany ustawil

Cytat

nvram get vlan1ports
nvram get vlan0ports

lordivanhoe
Teraz jest OK. Problem faktycznie leżał po stronie portów. Widocznie poprzedniej konfiguracji router nie przyjął. Teraz gdy w konsoli wpisuję ww. komendy, zawracane są poprawne ustawienia. Internet działa już na wszystkich kompach. Dziękuję wszystkim osobom za pomoc w rozwiązaniu problemu.

shibby
=]

dorlas
a gdzie się znajduje ta konsola? bo ja mam podobny problem ale tomato jest w wersji 1.27 i żaden komputer nie ma neta a też jest w UPC a wszystko jest ok ustawione więc może te porty ale nie wiem jak to sprawdzić wcześniej na starym ruterze działało wszystko ok póki się nie spalił i po zakupie tego rutera mam problem żeby chodziło

shibby
jakie kolega ma tomato? wgraj tomato specjalnie przygotowane pod ten router i to w wersji polskiem.

tomato.groov.pl

co do konsoli to telnet lub ssh (zalezy co masz wlaczone) a laczysz sie programem putty.

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 78

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,996,045 unikalnych wizyt