Witam.
Sprawa pewnie banalna dla was, dla mnie niestety nie.
Internet netia.
Modem ZyXEL- w konfiguracji nie grzebałem, tryb routing, pppoa, poprzez modem działa internet oraz telefopn voip.
Ustawiając modem na bridge internet jest, ale telefonu nie ma. Mogłem albo kupić bramkę voip, albo wgrać do routera tomato.
Jak ustawić konfigurację tomato 1.25 w Linksys WRT54GL, gdzie w konfiguracji znaleźć tryb bridge, żeby to chciało działać?
Przy ustawieniu Wan- DHCP, Wireless- access point komputer stacjonarny wygnalizuje konflikt IP.
Edytowany przez wilq_lpu dnia 04-10-2009 02:01
Modem ustawiasz na bridge,ustawiasz inny adres IP w modemie np. 192.168.2.1 a router 192.168.1.1. jezeli jest dhpc na modemie wyłączasz , router ustawiasz PPPoE wpisujesz login i haslo .
Edytowany przez artpc dnia 04-10-2009 02:35
jak modem ustawię na bridge to nie działa mi telefon voip- tyle, to zrobiłem na oryginalnym sofcie.
Chodzi o to, żeby modem pracował w trybie routing.
Na logikę to nie powinno być trudne.... podłączam modem do kompa, net działa. Router ma tylko sygnał rozdzielić, nic więcej (czyli bridge, access point, czy nie wiem co...)
Po to wymieniłem soft na tomato.
wilq_lpu napisał/a:
jak modem ustawię na bridge to nie działa mi telefon voip- tyle, to zrobiłem na oryginalnym sofcie.
Chodzi o to, żeby modem pracował w trybie routing.
Na logikę to nie powinno być trudne.... podłączam modem do kompa, net działa. Router ma tylko sygnał rozdzielić, nic więcej (czyli bridge, access point, czy nie wiem co...)
Po to wymieniłem soft na tomato.
To mnie popraw.... nie jestem ekspertem.
Wiem, że nie mogę ustawić modemu na bridge, bo przestaje działać voipowski telefon.
Metodą prób i błędów wszystko już działa.
Modem-> tryb routing, pppoa (tak jak ustawiła netia)
Router-> wan type- disabled. Use WAN port for LAN- zaznaczone.
lan-> router ip adress- zmieniłem jedną cyfrę
WiFi-> mode- access point
· Łącznie użytkowników: 24,126 · Najnowszy użytkownik: goldi111
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
amikot
13-06-2025 19:58
to forum wygląda na martwe
Maniek91PL
15-05-2025 19:35
witam! było coś gdzieś o obsłudze asus mesh w tomato moze? chętnie bym przetestował u rodziców
servee
24-01-2025 18:18
Światłowód + mediakonwenter. Ekranowana skrętka nie jest wymagana, taką sytuację już zastałem. Zamierzam ją wymienić na zwykłą. Da to coś?
shibby
17-01-2025 07:45
a ta skrętka ekranowana o której piszesz to jakiś wkopany przewód do bramy/furtki/kamer y zewn? Jak tak to jego też przez zabezpieczenie podepnij.
shibby
17-01-2025 07:43
no to pora zabezpieczyć kable LAN zabezpieczeniami przeciwprzepięciow ymi - tanio nie będzie. Jak przychodzi ci internet? Skrętką czy światłem? Jak skrętką to zacząłbym od tego.
servee
12-01-2025 12:52
Ponownie padły mi wszystkie porty sieciowe w routerze - to już 3-ci w 6 m-cy. Podejrzany to ekranowana, nieuziemiona skrętka - 12mb. Czy jest to możliwe?
dawidt
21-12-2024 01:09
siema
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa