25 Listopada 2024 06:01:07
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.149.23.124
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WL-500gPv2 vs WRT54GL v 1.1
koralm
WRT54GL:
Flash: 4MB
RAM: 16MB

WL-500gPv2
Flash: 8MB
RAM: 32MB
porty: 2xUSB2.0

asus daje mi mozliwosc wpiecia dyskow przez usb i drukarki, linksys praktycznie nic, poza sdmod ktorego i tak raczej nie bede robil Smile jedno lutowanie mi wystarczy Smile a do asusa mozna chyba wsadzic pendrive-a... czyli sdmod nie potrzebny..

przydal by sie watek z takim porownaniem routerow Smile

zastanawiam sie co jeszcze możne mnie przekonać do wyboru routera? Smile

gdyby nie fakt ze neo pojdzie w odstawke to wzial bym wrt54gl bo ladnie obudowy sie zgrywaja Smile
Edytowany przez koralm dnia 29-08-2009 21:55
Proud winner of Netgear WNR3500L

shibby
to ja ci zaproponuje cos w sam raz dla ciebie Smile

dlink dir-320
do poczytania pare watkow nizej:
http://openlinksys.info/forum/viewthr...ad_id=8616

co do tematu to z asusa jestem bardzo zadowolony. przy obecnym sofcie wszystko chodzi stabilnie jak skala, nawet z transmission router sie nie wiesza, nie resetuje nawet gdy uzycie pamieci doszlo do bagatela 80MB.

ponadto daje bardzo duze mozliwosci. mozesz podpiac dysk lub pendrive. podmontowac sobie swap, udostepnic drukarke, zainstalowac optware, postawic klienta torrenta badz emule, samba i vsftpd. to naprawde duzo jak na takie malenstwo. nie zaluje zakupu. ponadto jak trafisz na v1 to masz mozliwosc w przyszlosci wymiany karty wifi.

linksys tak jak napisales duzo nie oferuje. jest jednak dobra zabawka dla tych co lubia kombinowac. mam tu na mysli sdmon,fan mod, overclocking, ram mod, jtag, serial mod itd.

co do dlinka to tak jak wspomnialem w powyzszym linku router pozytywnie mnie zaskoczyl. parametry takie jak asus ( w sumie ma tylko polowe mnie flasha i 1 port usb). ddwrt mini+usb+ftp smigalo az milo. dysk usb podzielony na 3 partycje (swap,opt,dane) dzialal bez problemu. zainstalowalem optware, transmission, sambe, i pare innych programow tylu nano,mc,htop itd. kolega ktory obecnie uzytkuje ten router jest bardzo zadowolony. reasumujac dir-320 to taki wl500gl tyle ze za polowe ceny Smile na allegro widzialem po 170zl co czyni ten router naprawde atrakcyjnym. na cwile obecna jakbym mial kupywac router bylby to wlasnie dir-320
Edytowany przez shibby dnia 29-08-2009 22:33
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

koralm
właśnie jestem bardziej na plus na asusa. mam oba na stanie i muszę coś wziąć dla siebie. asus wyglada bardzo przyzwoicie. tylko zastanawialem sie jak ze stabilnoscia itp. w sumei ma 2x tyle ramu wiec nie powinno byc chyab problemu z jego dzialaniem.

moorgan
wstrzymałbym się z wyborem rutera do czasu opublikowania testu linksysa wrt160nl którego testuje @obsy
Synology RT2600
DS215+

shibby
koralm napisalem ci ze na obecnym sofcie (patrz podpis) router codzi stabilnie jak skala. dowodem moze byc fakt ze zuzycie ramu doszlo do 80MB!!! i router nawet sie nie wzruszyl Smile zadnej zawieszy, spowolnienia czy restartu. poprostu skala.

jezeli chcesz cos sprawdzonego i masz kawe to bierz asusa bez mrugniecia okiem. jezeli chcesz miec to co ma asus ale taniej to dir-320 Smile bawilem sie nim 2 dni, kolega ktoremu go robilem uzytkuje go tydzien (transmission on) i rowniez chodzi idealnie.

koralm
@shibby, skad pobrales to tomato...?

--edit--
http://www.box.net/shared/nvsnpabkkf ??
Edytowany przez koralm dnia 30-08-2009 00:04

obsy
Asus ma mało wydajne USB. Wstrzymajcie się do testu wrt160nl, naprawdę Smile
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

shibby
co do usb to zalezy kto jakie ma wymagania. 2.5MB/s sie wyciagnie.

wiadomo ze wrt160nl wyciagnie wiecej bo ma prawie 2x mocniejszy procek Smile

Cytat

@shibby, skad pobrales to tomato...?

dzial tomato -> podwieszony temat 1.25 nd usb mod + samba + ftp

btw ja czekam na rt-n16 Smile
Edytowany przez shibby dnia 30-08-2009 09:20

koralm
to bedzie to samo co z linka ktory podalem.

a jest gdzies jakies porownanie wersji dd-wrt? bo widze ze da rade w asusa wcisnac "mega" ale co ona ma niby takiego fajnego?

arteq
dokładnie nowy asus moze być ciekawym urządzeniem, chciałbym osobiscie go przetestowac Pfft Co do posiadania, raczej nie. Mam już siec wpełni zautmatyzowaną ;-)

Z tych dwóch - nie wybral bym zadnego: wrt54gl - stary jak swiat; asus - drogi i niewydajny. Jezeli potrzebujesz USB to router polacany przez shibiego - dlink dir320 lub jak niepotrzebujesz usb - dlink dir300(za atherosa i wsparcie openwrt(swicz)). Padło na dlinki, bo teraz na rynku niema nic ciekawego. Brał bym tez pod uwage router, który testuje obsy.
Edytowany przez arteq dnia 30-08-2009 11:54
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne
http://openwrt.pl - Polskie Centrum OpenWrt
o p e n (your) r o u t e r . p l

swwitch

Cytat

shibby napisał/a:
ponadto jak trafisz na v1 to masz mozliwosc w przyszlosci wymiany karty wifi.

no właśnie, apropos problemów z zasięgiem wifi w wl-500gp v1

jaką kartę na wymiane polecacie, i co oprócz montażu trzeba zrobić żeby działała... dobrze Wink

arteq

Cytat

swwitch napisał/a:

Cytat

shibby napisał/a:
ponadto jak trafisz na v1 to masz mozliwosc w przyszlosci wymiany karty wifi.

no właśnie, apropos problemów z zasięgiem wifi w wl-500gp v1

jaką kartę na wymiane polecacie, i co oprócz montażu trzeba zrobić żeby działała... dobrze Wink

cos z atherosa np. tl-wn580g od tplinka(niedroga) + odpowiednia konfioguracja openwt(jest watek na forum)

zmianiajac karte rezygnujesz z tomato Pfft (no chyba ze to kolejna karta brcm)
Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl Elementy elektroniczne | urz?dzenia sieciowe | us?ugi informatyczne

swwitch
niestety w pewnych kwestiach jestem nadal zielony,
mimo że czasem coś juz świta, to jednak często czuje się "zagubiony" Wink

myślałem ze tomato, openwrt itd to praktycznie to samo, ale z różnymi dodatkami, czy robione przez różnych ludzi,
po prostu że linuks to linuks i w każdym z nich będzie można to i owo doinstalować,

a teraz mi piszesz że trzeba zrezygnować z tomato, po instalacji innej karty... dlaczego?

w chwili obecnej korzystam z softu koppela, bo router potrzebuje jako modem 3g, ale jak już będę miał internet po kablu, to wtedy chciałbym wgrać coś ciekawego, z obsługą dysku, torentów, serwera plików itd... ale na dzień dzisiejszy sam nie wiem na jaki soft się zdecydować

shibby
swwitch ja co prawda mam v2 ale nie mam zadnych problemow z zasiegiem Smile mi bardziej chodzilo o mozliwosc wymiany w przyszlosci karty na Nke.

czemu po zmianie karty nie mozna uzywac tomato? bo on wspiera TYLKO broadcomy. jezeli wybierze atherosa to pozostaje openwrt. zasadnicza roznica miedzy openwrt a tomato (czy ddwrt) jest taka ze openwrt ma system plikow read/write a tomato i ddwrt tylko read only. i wszelkie zmiany trzeba commitowac do flasha.

kazdy z alternatyw ma swoje plusy i minusy. natomiast dir-320 + ddwrt to naprawde fajna sprawa jezeli ma sie malo kasy a chce sie miec usb Smile

arteq
w tym własnie tkwi moc linuxa. Kazdy moze sobie go dostosowac jak chce.

Tomato bazuje na oficjalnym firmware + masa wyeliminowanych bugów przez Jona(chwała mu za to, powinien za to sporo kase dostac, a dev linksysa powinni stracic prace ). Z tego względu ze bazuja na linksysowym formware nie obsuługuje kart atherosa(bo linksys wrt54g nieposiada takie radia), oczywiście dodanie jest jak najbardziej mozliwe, tylko komu sie chce w to bawic skoro jest... OpenWrt, DD-Wrt ;-) Tomato jest dla apeków z radiam brcm i basta :0D

OpenWrt to jest pełna dystrybucja, nawet nazwal bym to szablonem dystrybucji. Mozesz z niej zrobic własny firmware na własne potrzeby. Wspiera wiele platform(tomato tylko jedną).

Do obu firmware podepniesz dysk i zainstaujesz aplikacje. ale tylko na dd-wrt i openwrt obsłuzysz(na stan dzisiejszy) karty atherosa.

koopel bazuje na oficjalnym firmware asusa, i tez atherosa nie obsłuzy :/

jest wiele poradników openwrt, chociazby strona obsego(eko.one.pl) czy openwrt.pl. zawsze mozna zapytac na forum :-D jak cos nie jest jasne.
Pozdrawiam, Artur

koralm
ja chyba wezmę wl-500gpv2, bo zanim coś sensownego wyjdzie na wrt160nl to tego zdarzę poużywać. a zawsze mogę sprzedać na allegro Smile

swwitch
Ta moc właśnie mnie przeraża, Wink

Obsy już mi trochę pomógł, skompilował mi openwrt z podstawowymi pakietami, próbowałem na nim uruchomić modem 3g wg jego tutka,
wszystko idzie dobrze do momentu ukazania się innej odpowiedzi po wydaniu komendy niż te w tutku,
a ponieważ nie mam o tym pojęcia większego niż to co znajdę, i jakoś poskładam do kupy, no to często staje w martwym punkcie,

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 103

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,684,570 unikalnych wizyt