23 Listopada 2024 15:31:19
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· [S] Asus RT-AC56U
· DIR868l OFW asus vs ...
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
· Wireguard na FreshTo...
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [8]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
52.15.170.196
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Asus
 Drukuj wątek
Padł Asus WL-500gP
Fen1X
Witam, mam problem z moim Asusem podczas podłączania dysku USB do routera (wiele razy podłączany) zawiesił się, odpiąłem dysk i uruchomiłem go ponownie i niestety zapaliły się wszystkie diody LAN i dioda WAN, natomiast diody POWER i AIR nawet nie mrugną. Router nie odpowiada na pingi, nie można go uruchomić w trybie Failsafe ani Diag Mode. Może miał ktoś podobny problem i zna rozwiązanie. Mam niby gwarancję ale nie wiem czy przyjmą bo zainstalowane na ruterku jest X-WRT 8.09. Z góry dziękuję za odpowiedź.

iroc
Jeśli Failsafe ani recovery nie działają, to pozostaje zwieranie pinów lub wgranie przez zew programator.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

obsy
Padł :). Jak jest na gwarancji to go oddaj, nawet się nie przyznawaj że wgrałeś alternatywę. Przestał działać i już.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

iroc
Albo oddaj właśnie na gwarancję jak pisze obsy.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Fen1X
@iroc
piny nie wchodzą w grę bo gwarancja.
@obsy
to mnie utwierdziłeś w przekonaniu że lepiej oddać na gwarancję, gdzieś wyczytałem że może jeszcze inny zasilacz pomóc choć w to nie wierzę.

Dzięki za błyskawiczną pomoc

obsy
Teoretycznie nie powinieneś, ale może faktycznie jakieś spięcie zrobiłeś. Ale jak piszesz, masz gwarancję, więc nie kombinuj tylko niech wymienią.

Fen1X
Spięcia nie powinno być bo dysk ładnie śmiga pod lapkiem i już długo pod ruterkiem, może jakiś zbieg okoliczności. Jak naprawią to napiszę czy się przywalili do altenatywnego, oczywiście nie powiem im bo takiego zamiaru nawet nie miałem Smile

iroc
Miałem ostatnio 1 szt asusa który tak samo się zachowywał, był po gwarancji i zwarcie pina 9 z masą nie pomogło. Pozostał zew programator... jest w trakcie naprawy.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

lotrabbartol
Witam
może wyda sie to śmieszne ale zobacz czy ruszy na innym zasilaczu. Mialem taki przypadek ze na jednym zasilaczy swiecily wszystkie diody i nieodpowiadal, a na innym ruszyl, wiec warto zobaczyc

Fen1X
Witam ponownie,
dostałem wiadomość z serwisu, że muszą go wymienić na inny model (który mam sam wybrać, o podobnych parametrach) bo nie mają tego Asusa na magazynie. Teraz pytanie do zorientowanych w temacie, proszę o podanie jakie routerki mam im podać, żeby miały możliwość wgrania alternatywnego softu, miały usb i śmigały torrenty. Myślę, że może szarpnę na Linksysa WRT160NL, tylko nie wiem czy się zgodzą. Bardzo proszę o jakieś pomysły, będę bardzo zobowiązany.

koralm
niech zamówią Smile wl-500gp v2 jest normalnie dostępny w hurtowni.
Proud winner of Netgear WNR3500L

Fen1X
Na razie napisałem, że wypatrzyłem WRT160NL zobaczymy co odpiszą. V2 jest może i dostępna ale ja miałem V1 i taką chciałbym dostać, ale jak jest szansa to może dadzą Linksysa, praktycznie ten sam pułap cenowy.

iroc
@Fen1X postaw na swoim, albo zwrot kasy albo asus wl500gp v1. A że nie mają to bierz WRT160NL.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

Fen1X
Niestety nie zaakceptowali WRT160NL na wymianę, zaproponowali mi WRT160N, lecz się nie zgodzę bo szkoda nawet brać takiego. Są jeszcze jakieś routerki z USB i alternatywą i torrentami ? Spróbuję zapytać czy mogę dopłacić do WRT160NL, może się uda.

obsy
dlink dir-320; wl-520.

W sumie dziwne, bo WRT160NL to ten sam przedział cenowy obecnie.

Fen1X
@obsy właśnie dziwne, napisałem że ewentualnie dopłacę bo myślę że warto, zaraz oblukam te modele co podałeś, dzięki za szybką odpowiedź.

shibby
bierz v2 najwyzej, dobry routerek. zawsze mozesz sprzedac i leb za leb kupic wrt160nl. bez sensu zamieniac na dir-320 (fakt ze to to samo co wl500gp) ale jest o polowe tanszy! wolalbym juz asusa v2 niz dir-320.
Edytowany przez shibby dnia 02-09-2009 11:20
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM Router: OpenWRT 22.03.4
VM NAS: Synology SA6400
VM VPS: Debian, WWW, Home Assistant
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Ubiquiti USW-Flex-mini - szt. 2
Wi-Fi: Ubiquiti U6-Lite - szt. 2

Fen1X
Jak się nie zgodzą na moje propozycje to albo zwrot kasy, jak radził @iroc. Albo wezmę to V2 i zrobię tak jak mówisz. Myślę, że dzisiaj się wszystko wyjaśni, a dodam że sklep to jeden z największych internetowych w Polsce Wink, więc liczę na dobrą obsługę. A te modele co podał @obsy są fajne ale niestety za tanie, a przecież nie na darmo tyle kasy wywaliłem na WL-500gP żeby teraz zadowolić się czymś słabszym.

iroc
@Fen1X jak możesz to odbierz pieniądze, kupisz co będziesz chciał.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

koralm
korekta do faktury/paragonu chyba będzie najlepsza.

sprawdź co się opłaca (czy zyskasz na zwrocie kasy). czasami się kupuje za chorą cenę, później wszystko tanieje i przyjemnie jest dostać zwrot kasy z takiej faktury Smile
Proud winner of Netgear WNR3500L

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 100

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,411,723 unikalnych wizyt