25 Listopada 2024 07:59:58
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
18.191.165.192
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Komunikacja router - modem, problem
D4Ru73K
Witam wszystkich. Mam malutki problem podczas komunikacji modem - router za pomocą kabla RJ45. Efekt jest taki, ze dioda na routerze 'Internet' cały czas mruga, a powinna świecić światłem ciągłym.

Sprzęt:

Router: Linksys WRT54GS
Modem: Scientific Atlanta EPC 2100R2
Provider: kablówka VEGA 6/1 Mbit/s

Router jest sprawny, chodził z różnymi modemami (w PL oraz UK) posiada FW 7.50. Modem jest dziwny, a przynajmniej mam pierwszy raz problem z konfiguracją wszystkiego. Sygnał internetowy wpada do modemu za pomocą koncentryka, natomiast z modemu wychodzi do routera skrętką.

Przed połączeniem, podłączyłem router do laptopa przez LAN, ustawiłem automatyczne DHCP, odłączyłem, podłączyłem modem - router i miga dioda, tak jakby nie komunikowały się ze sobą.

Załączam obrazek pierwszej zakładki. Proszę nie patrzeć na wartości ustawione, ponieważ zdjęcie było robione na potrzeby forumowego FAQ, jeszcze na innym łączu.

img504.imageshack.us/img504/3545/image19l.jpg

Co chcę zrobić:

1. Na samej gorze, ustawić automatyczne DHCP
2. Nazwy domeny, routera, hosta są nieistotne
3. Ustawić lokalne IP np. 10.0.0.1
4. Ustawić zakres IP i na sztywno IP/MAC przypisac do routera wszystkie urządzenia w domu, aby łączyły się przez WiFi

Lekko się rozpisałem, ale chodzi mi tylko o tą komunikację i diodę. Jeśli rozwiążę ten problem, resztę wszystko sobie ustawie. Ustawienia fabryczne i resetowanie nie pomaga. Podejrzewam, że to kwestia ustawienia jednej, jakieś opcji, ale dziś mam zły dzień i brak pomysłu. Jakieś sugestie co do tego problemu?

Pozdrawiam, D4Ru73K
Edytowany przez D4Ru73K dnia 30-07-2009 17:42

wav-e
Jeżeli na routerze ustawiłeś pobieranie parametrów z DHCP na porcie WAN/Internet to czy na modemie serwer DHCP jest uruchomiony? Podłącz laptop bezpośrednio do modemu skrętką i zobacz poleceniem ipconfig /all jakie parametry podaje modem karcie sieciowej.

Następnie ustawa na porcie WAN/Internet w ruterze typ połączenia Static, IP i maskę z zakresu modemu, brama to IP modemu po stronie LAN, DNS mogą być z TP.

Skasuj te nazwy routera, gdzieś czytałem że to stwarzało jakieś problemy niektórym Smile

Router od strony LAN - parametry mogą zostać.
Pozdrawiam,
WavE
---------------
ISP WiFi 5GHz >><< Ovislink AirLive WLA-5200AP <---> Linksys WRT54GL v1.1 + Tomato v1.19 PL >><< Kompy
...i wszystko ?miga :-)

D4Ru73K

Cytat

wav-e napisał/a:
Jeżeli na routerze ustawiłeś pobieranie parametrów z DHCP na porcie WAN/Internet to czy na modemie serwer DHCP jest uruchomiony?

Dobre pytanie Grin Myślę, że tak, ponieważ aktualnie jadę na połączeniu bezpośrednio modem - laptop i karta w lapie pobiera adresy z DHCP. Modem dostałem dosłownie 2 godziny temu, zwykłe pudełko, zero instrukcji. Na płycie tylko sterowniki pod Windows, zero aplikacji aby można było ewentualnie wejść w ustawienia modemu.

img66.imageshack.us/img66/6356/beztytuuonv.jpg

Wszystko wygląda tak na chwilę obecną. Jeśli ustawie Static IP maskę, bramę z tego jakie jest aktualnie teraz, a modem za kilkanaście godzin się rozłączy i zmieni IP (mam dynamiczne IP) to raczej później nie będzie połączenia. Modem wygeneruje sobie inny numer, router będzie miał inny, stały IP. Dobrze myślę?
Edytowany przez D4Ru73K dnia 30-07-2009 18:14

wav-e
Wygląda mi na to że modem jest przezroczysty dla połączenia i parametry przydziela bezpośrednio karcie sieciowej Twój ISP.

Spróbuj podłączyć modem do routera i ustaw dla WAN/Internet w routerze typ połączenia DHCP, następnie w zakładce Status sprawdź czy/jakie parametry połączenia przyznał Ci modem lub ISP.

A czy podawałeś swojemu ISP MAC karty sieciowej kompa którego będziesz podłączał do netu? Może ma filtrację po adresach MAC?

Pokaż co pokazuje zakładka Status w routerze.
Pozdrawiam,
WavE
---------------
ISP WiFi 5GHz >><< Ovislink AirLive WLA-5200AP <---> Linksys WRT54GL v1.1 + Tomato v1.19 PL >><< Kompy

D4Ru73K
Dziwne rzeczy zaczynają się dziać Shock Podłączyłem modem do WLAN w routerze, a następnie laptopa do routera po LAN. Kliknąłem ot tak w panelu sterowania i nagle znalazł access pointa, połączył się. Wypiąłem kabel z routera i laptopa i... chodzi WiFi, ale dioda nadal miga Shock

Wychodzi na to, że modem się komunikuje z routerem i puszcza dalej neta po WiFi, przy czym miga mu nadal kontrolka (dlaczego, nie wiem) Poniżej obrazek z zakładki 'Status'

img248.imageshack.us/img248/7403/19868127.jpg

Szyfrowanie, filtrowanie IP/MAC mam wyłączone, chciałem bez zbędnej zabawy sprawdzić tylko jak komunikują się oba urządzenia. Spróbuję teraz wszystko włączyć, tak jak miałem zamiar. Zobaczę czy chodzi. Jeśli będzie chodziło, to chyba pozostaje przyzwyczaić się do migającej diody, mimo, że ta migać nie powinna... Angry

wav-e
Kolego nie rozumiem Cię Smile

Jeśli net śmiga, to dioda Internet (WAN) musi mrugać sygnalizując przepływ danych.

Tak samo, jeśli komp jest podłączony do routera po kablu do któregoś z portów LAN to jedna z diod 1-4 także mruga, lub bezprzewodowo po WiFi to mruga dioda WLAN.

Nic w tym dziwnego nie jest Smile
Edytowany przez wav-e dnia 30-07-2009 20:46
Pozdrawiam,
WavE
---------------

D4Ru73K

Cytat

wav-e napisał/a:
Kolego nie rozumiem Cię Smile

img41.imageshack.us/img41/1581/74413806.jpg

No niestety kolego jesteś w błędzie. W sumie masz rację, ale ja pytam o inną diodę. Nie WLAN, a Internet (jak na obrazku) Ruch pakietów sygnalizuje oczywiście dioda WLAN i musi mrugać. Dioda Internet to dioda, która sygnalizuje połączenie między modemem i routerem i zawsze powinna świecić światłem stałym.

Mało tego, mam jeszcze inny router firmy Belkin i po podłączeniu, dioda świeci Internet, nie miga. Sprecyzuje więc jeszcze raz problem. Dioda, która informuje mnie, że router komunikuje się z modemem, ta ostatnia ciągle mruga, a powinna świecić all the time Grin Czemu nie świeci? oto jest pytanie, mimo, że net przez WiFi chodzi.
Edytowany przez D4Ru73K dnia 30-07-2009 21:25

wav-e
W moim poście powyżej pisałem także o diodzie Internet (WAN).

W instrukcji niby pisze że ma się świecić światłem ciągłym, ale jak jest naprawdę to już wiesz Smile

Cytat z anglojęzycznej instrukcji:
"Internet - Green. The Internet LED lights up when there is a connection made through the Internet port."

Cytat z polskojęzycznej instrukcji:
"Internet - Zielony. Dioda LED Internet świeci podczas udanego połączenia przez port Internet."

Ja mam router WRT54GL z softem Tomato i dioda Internet mruga podczas aktywności tego portu, czyli ruchu pakietów Smile

Moim zdanie wszystko jest w porządku, więc nie ma co szukać dziury w całym Smile

Niech wypowie się ktoś inny jak się u niego owa dioda zachowuje.
Pozdrawiam,
WavE
---------------

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 89

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,697,115 unikalnych wizyt