Witam,
Jak rozwiązalibyście problem z linkiem (WDS), gdyby co 2-3 dni lub nieraz co parę godzin rozłączał się z bazą a ponowny link powraca (choć nie zawsze) po restarcie main'a. RSSI nie przekracza 80 dBm, a średnio jest okolo 72 dBm. Na obu routerach (WRT54GL) zainstalowane jest Tomato w wersji 1.23, przy różnych wersjach problem wyglądał tak samo. Dodam, że mam jeszcze jeden router WDS dosyć blisko bazy i sprawa wygląda identycznie. Macie jakieś sugestie jak zrobić link, aby był on stabilny?
Ostatnio zauważyłem, że link zostaje utracony po niezidentyfikowanym reboot'cie bazy, średnio co 2-3 dni i też nie wiem co jest tego przyczyną. Jaką macie ustawioną moc radia, ja aktualnie mam 70 mW i nie wiem czy to nie przez to, co jakiś czas mi się rebootuje.
Przypisałem rózne IP zewnętrzne, może to coś pomoże, choć wątpię.
Z doswiadczenia wiem że Tomato nie najlepiej sprawuje się jeśli chodzi o radio. Na moim WRT54GL miałem problemy z siłą sygnału. W trybie AP działało kiepsko więc nie było mowy o ustanowieniu mostu (odległość pomiędzy antenami ok 800m, jedna dookolna, druga parabola).
Dopiero kiedy wgrałem na APki DD-WRT v23SP2 problem zginął. Od tego czasu link działa niezawodnie.
Również radze wgrać DD-WRT v23SP2 na swoje sprzęty. Nowsze wersje oprogramowania DD-WRT mają problemy z kodowaniem sygnału (chodzi mi tu o WPA-PSK TKIP, AES natomiast działa bezproblemowo).
Edytowany przez domgl dnia 28-07-2009 08:55
powiem ci wiecej, w dziale free zone, iroc dal temat "Przekopując czeluście internetu natknąłem się na to" zainteresuj sie tym, to specjalnie skonfigurowane gotowe obrazy ddwrt jeden dla glownego routera wds a drugi dla clienta, pod bridge.
wds w tomato to lekkie nieporozumienie. lepszego rozwiazania nie znajdziesz jezeli zalezy ci na bridge.
Router:Unifi Cloud Gateway Max Switch:Netgear MS510TXPP Switch:Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2 Wi-Fi:Unifi U6-Lite - szt. 2 Proxmox VE:i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+ VM #1:Synology SA6400 VM #2:Debian, WWW VM #3: Home Assistant OS
Skoro tak mówicie to tak musi być, na dniach przetestuje.
Jeszcze jedno pytanie odnośnie "niezawodnego" Tomato. Jakie macie 'uptime`y' ?
Mi reboot'uje się co 2-3 dni i testowałem już wszystko. Po wielkich testach postawiłem na prąd... i chyba tutaj leży przyczyna.
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?