25 Listopada 2024 06:44:52
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.144.4.54
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
Jaki sprzęt pod neostradę?
tomo21pl
Witam.

Krótkie pytanko: jaki polecacie model rutera do neostrady (z wifi i modemem dslowym) ?

Bo muszę kupić jakiś i nie mam zielonego pojęcia jaki wybrać najlepiej.
Z góry dzięki.

koralm
wszystko zależny od tego co potrzebujesz.

najprostszym rozwiązaniem jest
Linksys WAG54G2-EE

wireless-G + modem adsl
brak możliwości podłączenia zewnętrznej anteny

lub jeśli potrzebujesz cos więcej np. podział pasma itp to już trzeba 2 urządzenia.
np. ag241 + wrt54gl z tomato Smile
Edytowany przez koralm dnia 13-07-2009 00:33
Proud winner of Netgear WNR3500L

shibby
dokladnie jak koralm mowi. najprosciej to kupic router z wifi i modemem adsl. jak chcesz wiecej to modem adsl w trybie bridge + jakis wrt z tomato.

ew tanszy i nawet lepszy od wspomnianego linksys wrt54gl jest ovislink wl1600gl na ktorego tez wgrasz tomato.
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

kolda
Panowie kolega chce coś normalnego i bez linuksa Smile
czyli jak wiecie co dobrze chodzi pod adsl-em to napiszcie to ma być jedno urządzenie z zewnętrzną anteną ??

koralm
nie napisał czy z zewnętrzna antena, a powyżej jest pełna odpowiedz.

iroc
@kolda możesz również zakupić wag200g jeden z bardziej udanych egzemplarzy linksysa, ewentualnie pentagram urządzenia są małymi kombajnami mają wbudowany modem adsl, switch oraz wifi więc to co potrzebujesz. Do wag200g nie podłączysz anteny zew, ale już do pentagrama np Cerberus 6331-42 tak złącze RP-SMA.

ps mówimy o antenie zewnętrznej, którą możesz dokupić oddzielnie i podłączyć do routera np yagi lub panel ?, jeśli potrzebujesz mieć większy zasięg.
Oczywiście niektóre modele routerów mają anteny wew. urządzenie na pierwszy rzut oka wygląda jak bez wifi no i te w/w z anteną wbudowaną jak wag200g lub pentagram z wbudowanym złączem RP-SMA
Edytowany przez iroc dnia 14-07-2009 07:22
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

koralm
iroc, nie wiem jak ty ale ja się przejechałem kilka razy na pentagramie. miałem w domu i przez tydzień walki ani razu nie zsynchronizował linii na dłużej niż 5s. to samo u znajomych. później miałem usroboticsa, który wieszał się po 15min.

A linksys działa jak marzenie.

iroc
@koralm też nie miałem nigdy pentagrama, ale widać że ludzie kupują - przede wszystkim po zakupieniu ów urządzenia trzeba mu wgrać również alternatywę i będzie dobrze. Swego czasu miałem routero modem planeta ade3000, ale on jest bez wifi sprawował się znakomicie, a do pentagrama można wgrać soft planeta ewentualnie sitecoma. Linksys jest rozsądniejszym wyborem, bo miałem wag200g i również muszę przyznać że jest the best. Czego jeszcze nie polecam do surecom routero mode nie pamiętam symbolu ale na nim internet działał bardzo powolnie mimo różnych wariantów konfiguracyjnych. Reasumując albo kombajnik linksysa z podanych wcześniej albo modem z wyjściem ethernetowym plus jakiś wrt54g/gl/gs (opnwrt, ddwrt, tomato) tyle !.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

tomo21pl
To ja wyjaśnię dokładnie o jaki sprzęt mi chodzi, mianowicie sprzęt jakiego szukam powinien:

- posiadać wbudowany modem ADSLowy
- dobrze współpracować z neostradą
- posiadać WiFi i dobrze by było aby to WiFi miało zasięg w całym budynku (przez sufity i ściany)
- najlepiej żeby to był Linksys albo Asus, jakoś innym firmom nie ufam Pfft
- no i żeby był łatwo konfigurowalny z poziomu przeglądarki ale to chyba większość jest

koralm
1.
- linksys wag54g2-ee, WAG160N-EE,
- asus WL-AM604g (mozliwosc podpięcia zew. anteny RP-SMA), WL-600G (RP-SMA), DSL-N13 (3x RP-SMA),

2. to chyba każdy, (sprawdzone rozwiązania wag200g (antenka zew), ag241v2 (bez anteny)...itp)

3. wifi patrz pkt.1. co do zasięgu to różnie z tym jest ale lepiej z zewnętrzna antena (z nowych asus), zawsze możesz dać zewnętrzną dookólną żeby zwiększyć zasięg (zalezy jak duzy masz budynek do objecia zasiegiem)

4. j/w Smile

5. potwierdzam

tomo21pl
Dzięki za pomoc.

No więc po wyszukaniu porównaniu cenowym został mi chyba wybór między Linksysem WAG54G2-EE a Asusem WL-AM604G.

Który lepszy?
Ten Asus ma antenę zewnętrzną, a Linksys nie. Czy w związku z tym Asus ma większy zasięg?

koralm
WAG54G2-EE ma antenę wbudowana 2dBi, co do asusa to nie podają Smile http://pl.asus.com/products.aspx?l1=2...odelmenu=2, nawet się nie pochwalili że można ją odkręcić...

Co do większego zasięgu to niech ktoś mądrzejszy się wypowie. W asusie w razie co możesz dać zewnętrzną dookólną żeby poprawić zasięg. W linksysie będzie ci musiało wystarczyć to co fabryka przewidziała.

Nie napisałeś jak wielki jest budynek ("sufity i ściany").

tomo21pl
Byłoby prościej jakby był podany zasięg w metrach a nie decybelach :/

koralm
teoretycznie w wolnej przestrzeni ze 200m. a z przeszkodami mniej Pfft
Edytowany przez koralm dnia 15-07-2009 19:00

tomo21pl
Linksys czy Asus? i jak bardzo mniej?

koralm
Oba. Co do zasięgu to nawet producent ci go nie zagwarantuje. U jednego po całym domku działa, a u drugiego nie (bo ma 5m zbrojone ściany). Może być tak że złapiesz sieć w bloku od sąsiada 2 piętra niżej albo nie. Zależy od ścian, zbrojenia, na zewnątrz np. od drzew, deszczu, wilgotności powietrza.

Nie ma na to prostej odpowiedzi. Jeśli chcesz podzielić net w mieszkaniu to każdy powinien sobie poradzić (chyba że działówki masz zbrojone). Jeśli budynek firmy, czy jakieś rozleglejsze lokum, to może być potrzebne wzmocnienie sygnału przez antenę zew. lub dodatkowe urządzenie np. AP.

tomo21pl
To który mam kupić?
Który z nich sie nie wiesz, nie resetuje i działa stabilnie cały czas???

koralm
Nie oczekuj że ktoś weźmie na siebie odpowiedzialność i wskaże palcem co masz kupić. Każdy ma swoje zdanie. Obie firmy są dobre. Ja mam 2 linksysy (ag241v2 + wrt54gl), znowu inni maja lucenty + coś, asusy, netgeary, i tak można wymieniać bez końca.

Decyzja należy do Ciebie. My możemy tylko podpowiedzieć. Wypisz sobie na kartce + i - i weź ten co ma więcej plusów.

tomo21pl
Zamówiłem Linksysa, zobaczymy co będzie

shibby
ja ci powiem co bedzie

linksys Smile
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 89

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,689,454 unikalnych wizyt