Mam nastepujacy problem. Chcialem rozdzielic sobie internet w domu na 2 komputery (stacjonarka + laptop) i zakupilem Linksys WRT54GL. Generalnie sprzet jest spoko, wymienilem soft na Tomato 1.25 ale jest problem niestety z praca w trybie Wireless Client. To znaczy polaczenie jest ale niestety niezadowalajace. Zauwazylem ze internet chodzi gorzej niz byl wczesniej, czyli kiedy kabelek byl podlaczony do karty sieciowej w stacjonarce.
Oczywiscie zakupilem przejsciowke RP-TNC na RP-SMA i polaczenie jest ale nie dziala tak samo dobrze jak wczesniej na stacjonarce na karcie sieciowej. Zauwazylem ze "pingi" sa gubione gdy robie np: ping www.wp.pl to przy pierwszym jest "uplynal czas limitu zadania" lub przy ktoryms z kolei dalej czego nie bylo na karcie sieciowej wczesniej i tym samym odbija sie to na szybkosci ladowania stron itd..;/
Nie wiem w czym problem, czy jakies ustawienia jeszcze trzeba wprowadzic, czy jest moze spowodowane przejsciowka, chociaz jest ona pozlacana i nie powinno bardzo znieksztalcac sygnalu ?
Rozumiem, że łączysz się bezprzewodowo, dostajesz sygnał na wrt54gl tak ? następnie stacjonarny jest spięty z wrt54gl kablem ?. Najlepiej napisz jak masz to podłączone....
Tak jest, sygnal dostaje na WRT54GL na interfejsie Wireless i teraz udostepniam neta na komp stacjonarny po kabelku i na laptopa przy czym tutaj po kabelku jest podlaczony drugi AP i on dalej udostepnia wifi na lapka. Generalnie i na stacjonarce i na lapku net dziala tak samo, tzn jest jakby spowolniony w stosunku do tego co jest na bezposrednim podlaczoneniu anteny do karty bezprzewodowej na stacjonarce ;/ i tutaj niezaleznie czy odlacze laptopa od sieci czy stacjonarce na kazdym z nich net dziala tak samo to znaczy wolniej ;/
Edytowany przez camel024 dnia 10-07-2009 09:26
dodam post w tym wątku po problem podobnej tematyki.
mam taki układ:
tomato pokazuje takie coś:
Póki co podłączyłem laptopa i połączenie jest ale dostęp do internetu niestety nie. dopiero jak wszystko będzie ok to chce podłączyc n-boxa bo podejrzewam że tam też będzie nie lada akcja.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc ?
Edytowany przez babo1 dnia 10-07-2009 22:18
Zmien IP po stronie LAN. Masz zarowno po stronie LAN jak i WAN ustawione 192.168.1.*, a to raczej nie przejdzie. Masz 2 wyjscia: Albo zmienic po stronie LAN na przyklad na 192.168.2.*, albo zmienic tryb z Wireless Client na Wireless Ethernet Bridge.
Mam nastepujacy problem. Chcialem rozdzielic sobie internet w domu na 2 komputery (stacjonarka + laptop) i zakupilem Linksys WRT54GL. Generalnie sprzet jest spoko, wymienilem soft na Tomato 1.25 ale jest problem niestety z praca w trybie Wireless Client. To znaczy polaczenie jest ale niestety niezadowalajace. Zauwazylem ze internet chodzi gorzej niz byl wczesniej, czyli kiedy kabelek byl podlaczony do karty sieciowej w stacjonarce.
Oczywiscie zakupilem przejsciowke RP-TNC na RP-SMA i polaczenie jest ale nie dziala tak samo dobrze jak wczesniej na stacjonarce na karcie sieciowej. Zauwazylem ze "pingi" sa gubione gdy robie np: ping www.wp.pl to przy pierwszym jest "uplynal czas limitu zadania" lub przy ktoryms z kolei dalej czego nie bylo na karcie sieciowej wczesniej i tym samym odbija sie to na szybkosci ladowania stron itd..;/
Nie wiem w czym problem, czy jakies ustawienia jeszcze trzeba wprowadzic, czy jest moze spowodowane przejsciowka, chociaz jest ona pozlacana i nie powinno bardzo znieksztalcac sygnalu ?
Pozdrawiam
Witam.Mam podobny problem jak ty. Na karcie pci wifi w pc net 2mb chodzi szybciej niż na wrt 54g -tm z dd-wrt v24 sp1 niewiem gdzie szukać przyczyny bo na tplink wr543g v2 było to samo,Myślałem że to wina routera ale niestety problem pozostał.Znalazłeś już rozwiązanie?
Dodam tylko,że kiedyś niebyło tego problemu net chodził tak samona pci w wifi w pc jak i przez wr543g v2,dostawca zmodernizował sieć i dopiero powstał ten problem,a twierdzi że nic w tym kierunku nie robił aby utrudnić korzystanie z routerów.
Próbowałem tomato 1.25 ten sam efekt co na dd-wrt.Blokowanie się łącza i zmiejszanie szybkości neta.Niemam już pomysłów.Może jakaś mądra głowa pomoże.
Problem rozwiązany.Wina leżała po stronie zmodyfikowanego systemu windt final.Po instalacji czystego niezmodyfikowanego systemu net chodzi tak jak na pci wifi 2mb. na tomato 1.25 na dd-wrt pewnie też powinno śmigać
Edytowany przez przemo1 dnia 05-08-2009 11:58
· Łącznie użytkowników: 24,115 · Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.
Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !
maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia
Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa
overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.
maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.
overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?
maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach
maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności", więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.
servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.
maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?