25 Listopada 2024 07:46:18
Nawigacja
· Strona Główna
· Forum

· Tomato by Shibby
· FreshTomato

Wątki na forum
Najnowsze dyskusje
· DIR868l OFW asus vs ...
· Nowe routery: UX, UC...
· [S] Asus RT-AC56U
· Szukam zaproszenia n...
· [MOD] FreshTomato-AR...
· Asus RT-AC5300 ,prob...
· archer c6 v3.20
· [S] Nighthawk R7000P...
· [S]Asus RT-AC5300 - ...
· Tanie N100 na promce...
· net z telefonu wifi+...
· Tomato - bugi/proble...
· HUAWEI z światłowodem
· Asus TUF-AX3000_V2 p...
· rt-ax88upro częste ...
· [Howto] Xpenology na...
· Jaki router pod Open...
· Ruter z tomato
· Czy to jeszcze NAS?
· RT AC66U B1
Najpopularniejsze obecnie wątki
· DIR868l OFW asus ... [11]
· Nowe routery: UX,... [0]
· [S] Asus RT-AC56U [0]
Ankieta
Jaki procesor posiada twój router?

Broadcom MIPSEL
Broadcom MIPSEL
36% [151 głosów]

Broadcom ARM
Broadcom ARM
52% [219 głosów]

Atheros
Atheros
5% [22 głosów]

Marvell
Marvell
1% [4 głosów]

Ralink
Ralink
1% [3 głosów]

Intel/AMD/VIA
Intel/AMD/VIA
1% [5 głosów]

Żaden z powyższych
Żaden z powyższych
4% [15 głosów]

Ogółem głosów: 419
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 02/02/2015 09:38
Twoje IP
3.138.69.39
Zobacz wątek
OpenLinksys » :: ROUTERY :: » Linksys
 Drukuj wątek
WRT54GL i Opóźnienia
piotrvars
Witam, po wnikliwym przeglądnięciu sieci postanowiłem podzielić swój internet z kablówki aster przez wszystkich zachwalanym routerem WRT54GL 1.1. Dodam, że zakupiłem sprzęt z drugiej ręki z allegro.Ma zainstalowany firmware ver. 4.30.7.
Jednak po podłączeniu routera, wprowadzeniu niezbędnych ustawień typu adres mac, zabezpieczenie (stacjonarka działa na kablu, laptop bezprzewodowo-zabezpieczenie WPA2 Personal TKIP+AES)WiFi PANEL ROUTERA działa chwilami baaardzo powoli, nie doczytują się poszczególne strony panelu, dopiero po kilku odświeżeniach strony pojawiają się kompletne. Dzieje się też podobnie z samym netem. Przy połączeniu modemu motorola bezpośrednio do komputera nie było tego problemu. Co zrobić? To bardzo irytujące kiedy na necie 3 M/bs(12-24) i 6 M/bs(24-12) trzeba czekać aż się onet włączySad.Czy to możliwe, że poprzedni właściciel routera coś w nim nagrzebał i dlatego go sprzedał. Czy to normalna przypadłość tych routerów?

Nie decyduję się narazie na zmianę firmware na 4.30.12 tym bardziej na Tomato gdyż zastanawiam się nad jego zwrotem Sad
Czy po instalacji tomato możliwy jest powrót do oryginalnego firmware
Edytowany przez piotrvars dnia 24-05-2009 10:10
Piotr

iroc
Możliwy jest powrót do oryginalnego firmware, wgraj tomato i zapomnij o problemach. Wiele konfiguracji jako przykładowych znajdziesz na forum.

Masz oryginalny zasilacz ?.
Zobacz czy jest naklejka na spodzie obudowy, a może faktycznie w nim coś grzebał ?. Jedynie co może być problemem to zaśmiecona pamięć flash, która trzeba wyczyścić najlepiej po wrzuceniu tomato.
Edytowany przez iroc dnia 24-05-2009 10:32
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

piotrvars
Dziękuje za odpowiedź.
Zasilacz wygląda na oryginalny. Wrzucę mu Tomato, z tego co widzę aktualna wersja to 1.24, raczej średnio opłacałoby się teraz robić zwrot, więc trzeba próbować wszystkiego. Naklejka jest na swoim miejscu, ale na to pewnie też są sposobySmile, kombinację nasz naród ma już we krwi.Później spróbujemy wyczyścić tą pamięć.
Edytowany przez piotrvars dnia 24-05-2009 11:15
Piotr

piotrvars
A więc wrzuciłem Tomato, ten interfejs chodzi znacznie szybciej i ten ocean możliwości:-). Z tym, że zdarza się jeszcze co chwilę , że stronkę muszę odświeżyć, bo się do końca nie ładuje. Jak wyczyścić pamięć cache?

Czy jest to zakładka Administration->Configuration->Restore Default Configuration-> Erase all data in nvram (through)?

Mam, już znalazłem:-) w Twoim innym poście
Edytowany przez piotrvars dnia 24-05-2009 14:04
Piotr

shibby
odrazu napisz jak sie sprawuje 1.24 bo wyszlo dopiero wczoraj Pfft
Router: Unifi Cloud Gateway Max
Switch: Netgear MS510TXPP
Switch: Unifi USW-Flex-Mini - szt. 2
Wi-Fi: Unifi U6-Lite - szt. 2
Proxmox VE: i5-13400T, 64GB RAM, 2x 512GB NVMe, 3x 2TB SSD, Intel X710-DA2 SFP+
VM #1: Synology SA6400
VM #2: Debian, WWW
VM #3: Home Assistant OS

piotrvars
Ja raczej mam subiektywne spojrzenie na wersję 1.24, gdyż nie mam porównania co do poprzednich wersji. Na standardowym firmware strony jak i panel ładowały się z opóźnieniem i niekompletne, teraz wszystko śmiga jak należy, choć przed czyszczeniem cache też zdarzały się zwisy panelu Tomato jak i internetu.
Jak dotąd jestem zachwycony, choć nie wiem jak podzielić łącze w Qos ponieważ w aster mają zmienne prędkości w zależności od godziny.
Jakość połączenia minimalnie spadła w laptopie (dzieli go korytarz i dwie ściany ale to nie przeszkadza w korzystaniu z neta) przed Tomato była excelent, teraz jest very good.
Piotr

iroc
Wgrałem na wolny ruter tomato 1.24 i średnio na jeża miałem czas posiedzieć i zobaczyć jak się sprawuje, ale generalnie chodzi nic nie rozłączyło :-). Co do sprawy spowolnienia internetu, to podział zrób za pomocą skryptu. Poczytaj na forum a z pewnością znajdziesz.
Edytowany przez iroc dnia 24-05-2009 18:39
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

piotrvars
Cóż, po jednym dniu testów stwierdzam, że mój net w dalszym ciągu działa jak na starym sofcie. Pamięć routera spadłą z 4 na 1,2 MB i teraz już wszystko jest spowolnione jak poprzednio. Pozostaje tylko format komputera i może to cokolwiek da. Co do podziału łącza, użyłem skryptu Roberta, podzieliłem internet po MAC na 2 komputery a net hula sobie w dalszym ciągu jak sam chce, BitComet ściąga mi 2200 Kb/s a wysyła max. Coś raczej nie działa:-), obserwowałem już różne konfiguracje a średnio widzi mi się nauka programowania w linux tylko po to, żebym mógł podzielić łącze na 2 komputery.
Piotr

iroc
Masz jeszcze do wyboru ddwrt, openwrt z nakładką gui lub gargoyle. Sprawdź może pomoże ?.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

piotrvars
Wątpię, żeby problemem było oprogramowanie, ponieważ zauważyłem, że wiąże się to raczej z utratą pamięci. Kiedy rano wyczyszczę pamięć vram, router ma jej 6 MB wolnego z 12MB. Natomiast wieczorem spada do 1.2 MB. I tak codziennie:-(.Jaki może być tego powód?
Trochę jestem zawiedziony zakupem na allegro.
Czy przy kombinowaniu z samym softem może namieszać w routerze, że będą działy się takie anomalia?
Używałem już kilka d-linków, które nigdy tak nie wariowały, mimo, że ponoć są takie słabe.
Piotr

obsy
Wszystko przez to, że masz możliwość sprawdzenia wolnej pamięci.

Pamięć nie jest po to, żeby leżała odłogiem. Linux wykorzystuje ile może; normalne jest to że po pewnym czasie zabiera jej tyle. Poszukaj na forum - wielokrotnie różni o tym pisali.
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

piotrvars
W takim razie co może być powodem takiej pracy Routera?:| Może to BitComet, choć przy wyłączonym też często się to zdarza. Rzadziej ale wciąż często.
Piotr

obsy
No to jedziesz na p2p i dziwisz się że www się zamula? Qos się kłania w takich przypadkach (do poczytania w dziale tomato, jeżeli jeszcze tam go masz)
Masz niepotrzebny ruter, uszkodzony czy nie - ch?tnie przygarn? go.
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt
http://openrouter.info

piotrvars
Wyraźnie napisałęm;-), że...

Cytat

piotrvars napisał/a:
Może to BitComet, choć przy wyłączonym też często się to zdarza.

Ale popróbuje z Qos, może ogólnie net zacznie lepiej hulać:-)

Dzięki narazie, dam znać jakie rezultaty
Piotr

iroc
Przy korzystaniu z p2p qos to podstawa, moja propozycja to zostaw tomato i skorzystaj z sheduler-a czyli resetowanie rutera o danej porze, w Twoim przypadku może być rano. Jeśli nie są Ci potrzebne statystyki itd to będzie dobrym rozwiązaniem / oczyszczona pamięć przed kolejnym dniem ściągania etc.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

piotrvars
Dzięki Iroc, też właśnie o tym myślałem. W sumie bez statystyk da się zyć:-).
Ale i tak jestem bardzo ciekaw Qos, próbuje znaleźć na forum konfigurację która by się u mnie sprawdziła...Skype i przeglądarki na wysokim priorytecie, a Bitcomet na najniższym.
Do tego podział łącza o zmiennych prędkościach na wszystkich userów, bo niedługo prawdopodobnie będzie ich 5-6. Próbuje sprawdzić jakieś ustawienia wcześniej(przy dwóch komputerach), żeby później nikt nie narzekał, ze mu net słabo działa.
Piotr

iroc
Na forum są ustawienia Qos ze zrzutami ekranu, musisz poszukać i ustawić z uwzględnieniem Twoich potrzeb.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle

piotrvars
Znalazłem nową przypadłość:-). Na obydwu komputerach używam Skype i strasznie się krzaczy. Mimo, że jestem dostępny, nie widzą mnie osoby z mojej listy. Dopiero jak zadzwonię, jestem widoczny dla osoby, do której dzwoniłem. Czy to może być wina jednego adresu IP?

Do tego przy mierzeniu jakości połączenia, przy włączonym 1 komputerze bezpośrednio na modemie wyniki są takie:
http://www.voiptest.org/ : Jitter 5.06m/s, Packet loss 0%, ping 21.93
Natomiast przy podłączeniu przez router:
Jitter: 212.53 ms, Packet loss:-15%, ping: 36.58 ms
Czy to normalne:-(?, jak sobie z tym poradzić, jestem już w kropce.
Może to ogólna przypadłośc Tomato 1.24? Ktoś ma takie objawy?
Edytowany przez piotrvars dnia 01-06-2009 11:26
Piotr

piotrvars
Cóż, nikt mi nie pomógł ale po długich cierpieniach doszedłem do tego sam.
A więc oryginalny firmware z włączonym DHCP bez problemu przydziela static dns1 i static dns2, co nie dzieję się w Tomato. Co prawda interfejs wciąż się zacina, ale internet chodzi równie dobrze, jakby był podłączony bezpośrednio przez modem i o to chodzi.
Piotr

Przejdź do forum
Zaloguj
Wprowadź adres e-mail lub nazwę użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Aktualnie online
· Gości online: 87

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 24,115
· Najnowszy użytkownik: Ja
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

Maniek91PL
06-11-2024 22:37
dzięki !Grin

maxikaaz
29-10-2024 14:27
@Maniek91PL - Administration=> Admin Access, i tam masz "Allow Wireless Access" do zaznaczenia

Maniek91PL
26-10-2024 22:07
siemka! ktoś przypomni co się ustawiało jeśli nie mogę wejść od strony wifi do tomato? od lan działa

overflow2
04-10-2024 17:34
Kupowałem Asusy n10u albo n12d1 ale nie widzę ich, chyba już nie produkują, Chodzi o coś nowego i taniego. Transfery niewielkie.

maxikaaz
04-10-2024 09:38
@overflow2 patrząc po dostępności funkcji w nowych kompilacjach, to chyba nawet WRT54G/GL jeszcze ma OpenVPN, albo jakiś odpowiednik... zależy, na jakie transfery liczysz.

overflow2
30-09-2024 20:53
Jaki aktualnie najtańszy router do tomato do openvpn?

maxikaaz
27-07-2024 15:07
@servee - na początek router do rozebrania i obejrzenia, ciężko wróżyć tak tylko po objawach

maxikaaz
27-07-2024 14:55
@servee - cały kontroler nie pada tak sobie z powodu "zbiegu okoliczności",
więc prawdopodobnie gdzieś przepięcie.

servee
25-07-2024 13:33
@maxikaaz: działało, aż pewnego pięknego dnia przestało działać. W tym dniu była też burza, ale to raczej zbieg okoliczności.

maxikaaz
25-07-2024 11:38
@servee - o ile problem jest w obrębie samych wyjść (dławiki, warystory), to naprawialne, ale jeśli w samym SoC - to nienaprawialne ze względu na koszta. A co było przyczyną?

95,695,745 unikalnych wizyt