Linksys WRT54GC Problem z instalacja
|
Canibal |
Dodano 17-05-2009 14:32
|
User
|
Witam mam taki router jak w temacie i mam problem z instalacjąjego.Otóż gdy instaluje i wpisuje parametry to po chwili jest sprawdzanie routera i jest ok pózniej idzie dalej i nie może znależć połączenia z internetem.I tu zaczynają sięschody bo nie wiem jak to ustawić wszystko.Mam internet osiedlówke 4mb z zewnętrznym IP i może tu jest przyczyna czemu nie mogę tego ustawić ? Korzystałem z pomocy strony http://tomaszwisniewski.com/linksys-tutorial-konfiguracja-routera/ i robiłem wszystko według instrukcji ale i tak nic u mnie nie działa ,są te same błędy jak były czyli wykrywa router ale nie wykrywa pózniej internetu.ktoś mogłby napisać jak to trzeba poprawnie ustawic ?Głównie chodzi mi o wyjasnienie co wpisac w Setup -> Advanced Routing: , itp ponieważ wpisywałem jak tam podane ale i tak nic nie działa bo to sa ustawienia na stronie akurat a chodzi mi głównie też o ustawienia podczas instalacji routera bo trzeba podać jaka to sieć itp a tego nie bardzo wiem jak to nazwac i co nalezy wybrac i ustawic Wink
Dodam ze chce kompa podłączyc przez kabel no i laptop + iphone przez WiFi
Czy jest jakies alternatywne oprogramowanie do tego routera dzieki ktoremu by mi wszystko hulao jak trzeba i bezproblemowo ? bo pki co to lipa.
z Góry dziękuję za pomoc Wink Pozdro
Sorki jesli temat jest w zym dziale lub juz taki byl niestety nie doczytalem |
|
|
|
obsy |
Dodano 17-05-2009 14:56
|
VIP
|
Po co w ogóle ustawiasz coś w advanced routing?
Jeżli masz zwykłe połączenie - zrestartuj ruter do ustawień fabrycznych. Jak masz na stałe adres - wpisz go, jak nie zostaw go tak jak jest (z dhcp). Podłącz. I działa.
Żadnych konfiguratorów (a tym bardziej z cdrom), żadnych dodatkowych ustawień nie potrzeba że działało. Chyba że masz coś innego w sieci to napisz to.
|
|
|
|
Canibal |
Dodano 17-05-2009 16:02
|
User
|
No ok czytalem tamten poradnik i tak kazali ja sie nie znam szuaklem co i jak i znalazlem tamto.Nic innego w sieci nie mam w kazdym badz razie nic mi o tym nie wiadomo .Mam osiedlowke jak pisalem z zew IP i tyle do routera jest plytka z reguły jest tak ze jak cos daja to zawiera to sterowniki jak pisalem jestem zielony i nie wiem jak mi moze to dzialac bez niczego tzn jak tylko go podlacze .Bo coz jak mi ma wtedy wifi dzialac ? bez hasla itp ? kazdy bedzie mogl sie wbic mi na neta ? i jak mam go niby zrestartowac do ustawien fabrycznych ? |
|
|
|
obsy |
Dodano 17-05-2009 16:12
|
VIP
|
Dokładnie. Praktycznie każdy ruter sprzedawany na rynku jest tak zrobiony: podłącz i działa. Adres wan z dhcp, wifi właczone, otwarte, pełen dostęp.
Rozglądałeś się w ogóle po menu rutera? (http://ui.linksys.com/files/WRT54GC/1...faults.htm)
|
|
|
|
Canibal |
Dodano 17-05-2009 16:21
|
User
|
no tak ogladalem to menu ba i nawet tam cos ustawialem i patrzalem =] no ale jak bede w domu obadam jeszcze tak jak piszesz i sprawdze bez instalowania niczego .Bo wczesniej to jak to robilem to plytke dołączoną odpalałem stąd moje problemy z tym urządzeniem |
|
|
|
Canibal |
Dodano 17-05-2009 18:37
|
User
|
A więc tak zresetowałem ustawienia , ale neta jak nie było tak dalej nie ma.Poza tym jak pisałem jak podepnę sam router to nie moge nawet wejść na stronkę 192.168.1.1 ,natomiast po odpaleniu płytki i jak dojde do sprawdzania routera to wtedy mogę normalnie wejść w ustawienia itp
i Druga sprawa jak ustawiam router to mam wpisac swoj adres IP zew czy wew ? :}
Edytowany przez Canibal dnia 17-05-2009 18:40
|
|
|
|
iroc |
Dodano 17-05-2009 18:52
|
OL Maniac
|
Podłącz się z ruterem na początek i wejdź do menu. Zresetuj na wszelki wypadek ruter do domyślnych ustawień ponownie.
Sprawdź kartę sieciową czy w ustawieniach jest wszystko pobieranie automatycznie.
Co to za sieć osiedlowa ? może zabezpieczają po mac adresie, a może trzeba podbić ttl. Jak podłączysz się bezpośrednio z kompem to jest net ?
Dla tego rutera nie ma alternatywy.
Edytowany przez iroc dnia 17-05-2009 18:57
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle
|
|
|
|
Canibal |
Dodano 17-05-2009 19:20
|
User
|
Jak podepne sie bezposrednio to neta nie mam.W polaczeniach lokalnych muszę wziąść właściwosci tcp/ip właściwości i wpisywac zew adres IP bramę oraz maskę i dopiero wtedy mi działa internet.A sieć osiedlowa ,mamy dostawce w sklepie i on zakłada w okolicznych blokach,osiedlach internet.A cośz mac-iem nie wiem czy mają ale za każdym razem jak np zmieniam karte sieciową to muszę im podawać mac adres nowej karty. |
|
|
|
iroc |
Dodano 17-05-2009 19:51
|
OL Maniac
|
Więc podłącz się przez router w Basic setup wpisz ip i pozostałe parametry. Sprawdź czy działa ? jeśli nie, sklonuj mac adres w zakładce Mac adress clone i sprawdź czy działa ?.
-asus rt-n18u-
tomato,ddwrt,gargoyle
|
|
|
|
Canibal |
Dodano 17-05-2009 20:29
|
User
|
a więc tak wpisane ip itp wczesniej nie byłem pewien czy był net bo sprawdzałem tylko WiFi i po podłączeniu aktualnie Routera internet na komputerze stacjonarnym jest ale nie ma WiFi i po konfigurowaniu nadal nie ma WiFi ktoś wie czemu ?
dałem nazwę sieci,zmieniłem kanał dałem szyfrowanie wep i hasło i nadal nic. wyłączyłem szyfrowanie i też nie ma WiFi
Jeszcze jedna sprawa chodzi mi o sieci P2P co zrobić aby odblokowac porty ?Bo na chwilę obecna nie chce sie mi z kontem połączyć i ściąga mi tylko na pół gwizdka.
Edytowany przez Canibal dnia 17-05-2009 21:34
|
|
|